Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kapatma kararından Ekşi Sözlük nasıl etkilendi

eksi-sozluk-globaltechmagazineUzun yıllardır milyonlarca kullanıcıya ulaşan Ekşi Sözlük, mahkemece verilen kararın ardından BTK tarafından kapatıldı. Kapatılma kararının ardından ise Ekşi Sözlük’e erişim hem web hem mobilden mümkün olmazken, VPN araçlarını kullananlar dolaylı yoldan sözlüğe girişe devam ediyor. Peki bu kapatma kararı Ekşi Sözlük’ü nasıl etkiledi? Gemius, Ekşi Sözlük’ün ziyaretçi trafiğini analiz etti ve yaşanan sert düşüşü çarpıcı bir şekilde ortaya koydu.

Ekşi Sözlük BTK tarafından kapatıldı. Site yönetimi sosyal medya hesapları üzerinden yaşanan durumu paylaşırken yargı yoluna başvurarak yasağın kaldırılması için çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.

VPN ile yasak kararı delinse de kayıp büyük

Kapanma kararıyla birlikte Türkiye genelinde pek çok kullanıcı bu durumdan olumsuz etkilendi. VPN araçlarını kullananlar diğer yasaklı sitelerde olduğu gibi erişime sorunsuz devam etse de, Ekşi Sözlük’ün ziyaretçi trafiğinde yaşanan keskin düşüş dikkatlerden kaçmadı.

Şubat ayına 1 milyonun üzerinde ziyaretçi sayısıyla giren ve depremin yaşandığı günlerde bu sayıyı 1.2 milyona taşıyan Ekşi Sözlük, yasak kararının alındığı gün olan 21 Şubat tarihinden itibaren ise kan kaybetmeye başladı.

Trafiği yüzde 90 eridi

Yayıncıların web rekabet analizinde ortak tercihi olan ve güvenerek kullandıkları Gemius Audience’ın verilerine göre 22 Şubat’ta trafiği 1 milyonun altına çok sert bir şekilde düşen ve 200 binli seviyelere inen Ekşi Sözlük, Şubat ayını 117.520 ziyaretçi sayısıyla kapatırken, en düşük trafiğini ise 26 Şubat’ta gördü ve 100 binin de altı kırılarak sadece 95 bin ziyaretçiye ulaşabildi.

Teknoloji Makaleleri