Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Yılın ilk çeyreğinde 4,7 milyar dolarlık NFT satıldı

NFT-globaltechmagazineYılın ilk çeyreğinin tamamlanmasıyla dijital varlıklara ilişkin çeyrek raporları da yayımlanmaya başladı. DappRadar tarafından yayımlanan rapor, dijital sanat eserleriyle özdeşleşen NFT’lerin yılın ilk çeyreğini 4,7 milyar dolarlık satış hacmiyle tamamladığını gösterdi.

Yıldızı 2020’den itibaren küresel salgınla parlayan ve blokzinciri teknolojisinin olanaklarıyla yeni bir “dijital sahiplik” yaklaşımı oluşturan NFT’ler, 2023’ün ilk çeyreğine hızlı başladı. DappRadar tarafından yayımlanan verilere göre NFT piyasasındaki ticaret hacmi 2023’in ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla %137 artarak 4,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan NFT borsası Goidea’nın Kurucusu Mesut Bingül, “2022 sonlarına doğru küresel ekonomik koşullar sebebiyle düşen işlem hacimleri yılın ilk çeyreğindeki umutlu havayla toparlandı” dedi.

2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana en iyi performans

Rapor verilerine göre NFT piyasası, 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana en iyi performansını gösterdi. Yılın ilk üç ayında satılan toplam NFT sayısı ise 19,4 milyon olarak açıklandı ve bu rakamla satışlar, bir önceki çeyreğe kıyasla %8,56 arttı.

Türkçeye “nitelikli fikri tapu” olarak geçen ve Türkçede de NFT olarak kısaltılan dijital sanat eserleri için 2020’nin bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Mesut Bingül, “NFT, sanatçı ve sanatsever arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlıyor ve bir anlamda sanatı demokratikleştiriyor. NFT yatırımcıları, yeni duyurulan bir NFT koleksiyonu için topluluğun ilk üyelerinden oldukları için, değeri kısa zamanda artma potansiyeli taşıyan eserlere, ilk günlerde sahip olabiliyor. Bu teknoloji, esasında projelerin sahipleri ve takipçileri arasındaki güçlü güven ilişkisine dayanıyor. Bu güvenin sağlandığı proje ve platformlarda sanatçılar üretimlerini dijital ortamda gelire dönüştürebilirken, sanatseverler de eserle güçlü bir bağ kurarak manipülatif eylemlere geçit vermeyen bir sahiplik anlayışı inşa edebiliyor” dedi.

Türkiye’de NFT’lere spor dünyasından ilgi büyük

Türkiye’de spor ve sanat camiasından tanınmış isimlerin de NFT projelerine destek verdiğini belirten Mesut Bingül, “Mehmet Yalçınkaya, İlhan Mansız, Kaan Sarpkaya, Halil Söyletmez, Volkan Demirel, Tolgahan Sayışman, Murat Sakaoğlu, Gizem Örge, Efecan Dianz, Mustafa Ak gibi pek çok tanınmış ismin NFT projelerine aktif olarak yatırım yaptığını biliyoruz. Türkiye’nin ilk yerli NFT borsası Goidea olarak, tamamen Türkiye merkezli bir sistem ve altyapıyla, NFT yatırımı yapmak isteyen bu isimlere hizmet veriyoruz. Goidea projemiz özellikle spor ve sanat dünyasından kısa sürede beklentilerimizin üstünde bir destek aldı” ifadelerini kullandı.

Spor NFT’leri 2022’yi 2,6 milyar dolarlık hacimle tamamladı

NFT kavramının doğasında topluluk olma düşüncesinin yer aldığını vurgulayan Goidea Kurucusu Mesut Bingül, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Güncel araştırmalar, spor odaklı NFT’lerin 2022’de bir önceki yılın hacmini ikiye katlayarak 2,6 milyar dolarlık bir pazar haline geldiğini gösteriyor. Bu rakamın 2032’ye gelindiğinde 41,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Spor da topluluk, ortak değerler etrafında buluşma gibi kavramlarla NFT projelerinin temelindeki düşüncelerle uyum sağlıyor. Bu da NFT’yi bir kulübe, topluluğa, taraftar grubuna ait hissetmenin güçlü sembollerinden birine dönüştürüyor. NFT ilerleyen dönemde tıpkı bir spor kulübünün atkısı, bir futbolcunun forması gibi, hayranların özel değer atfettiği bir dijital varlık halini alacak. Türkiye’nin yerli NFT pazaryeri Goidea olarak, spor ve sanat disiplinlerine odaklanıyor, bu yaklaşımı paylaşan NFT projelerinin öncüsü oluyoruz.”

Teknoloji Makaleleri