Perşembe, Nisan 18, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Bitcoin yeni günde 26800 dolardan alıcı buluyor

bitcoin-globaltechmagazineBitcoin, hafta içi ve hafta sonu sık sık geçmeye çalıştığı 27.400$ bölgesini aşamadı ve bu bölgenin üstünde kalıcılık sağlayamayarak güçlü kapanışlar gösteremedi. Böylece haftayı %3,5 kayıpla kapatan Bitcoin, yeni haftaya da satış baskısıyla başlayarak tekrar 26.762$ civarındaki destek bölgesine doğru geri çekildi. Hafta sonu yatay bir fiyatlama yaşayan Bitcoin, şu sıralar 26.800$ bölgesinden alıcı buluyor. Ethereum da 1.900$ desteğinden bir miktar geri çekilerek 1.870$’da fiyatlanıyor. Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak kripto para piyasalarının gündemini değerlendirdi.

Cuma gününün makro gündem maddesi ABD’den gelecek tarım dışı istihdam verisiydi ve açıklanan rakam beklentinin bir hayli üstünde gelince piyasaların yönü karıştı. Bir yandan resesyon korkusu yaşayan ekonomiler, diğer yandan iş gücü piyasasının güçlü olması ve FED’in haziran ayında faiz artırımına devam edebileceği beklentisiyle piyasa yönü karışık seyirde hareket etti. Veri sonrası Bitcoin’de kısa süreli dalgalanma görülse de bu dalgalanma kısa sürdü ve tekrardan volatilite azaldı.

Yurt dışı hisse senedi piyasalarında ise görece olumlu bir hava hâkim. Özellikle ABD borç tavanı krizinin çözüme ulaşması ve hem özel sektör hem de tarım dışı istihdam verisinin güçlü gelmesi sonrası başta ABD başta olmak üzere hisse senedi piyasaları kısa çaplı bir ralli yaşıyor. Ancak Bitcoin’in ABD teknoloji borsası Nasdaq ile olan korelasyonu tarihi düşük seviyelere gerilediği için bu yükselişten son zamanlarda pay alamıyor. Son dönemde altın ile daha güçlü bir korelasyonu bulunan Bitcoin’in ise altın fiyatında yaşanan istikrarsızlıktan pay aldığı da verilerde görülüyor.

Altcoin piyasasına baktığımızda ise majör kripto paralardan Ripple’nin son dönemdeki hareketi göze çarpıyor. Bitcoin nispeten yatay fiyatlanırken 3 haftalık bir yükseliş serisi kaydeden Ripple, geçtiğimiz hafta da %11 civarında prim yaparak kritik bölge olan 0,5$’ı aştı. Şu sıralar 0,53$ bölgesinden alıcı bulan Ripple aynı zamanda güçlü bir direnç bölgesine ulaştı. SEC ile olan davalarında son dönemde olumlu bir beklentiye hâkim olan şirket, yaz aylarında gelebilecek daha olumlu haberler ile eski günlerinde olduğu gibi tekrar 1$ seviyelerine hareket gerçekleştirebilir. Ek olarak geçtiğimiz hafta RAY, MTL, AKRO ve JOE de çift haneli yükseliş yaşayarak geçtiğimiz haftanın en çok kazandıran kripto paraları olarak karşımıza çıktı.

Bitcoin Teknik Analiz

Bitcoin hafta sonu yatay negatif hareketinin ardından yeni güne %1,2’lik bir düşüşle başlayarak 26.800$ seviyelerinde hareketlilik gösteriyor. 50 günlük hareketli ortalama seviyesinden ret alan Bitcoin için olumsuz senaryonun devamında 26760$ ve 26.400$ bant aralığı kritik destek bölgesi olmaya devam ediyor. Bu bölgenin kırılması halinde ilk olarak 26.300$ ardından da 25.880$ seviyelerine kadar sert geri çekilmeler görülebilir.

Olası bir yukarı yönlü harekette ise tekrar 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 27.385$, ardından da 27.470$ seviyesi direnç olarak çalışabilir. Bu seviyelerin kırılması ve günlük kapanışlar yapması halinde düşen kanalın üst bandı 28.000$ seviyesine kadar bir yükseliş gözlemlenebilir.

Ethereum Teknik Analiz

Ethereum her ne kadar bir haftadır yatay negatif hareketlilik gösterse de Bitcoin karşısında mayıs başından beri bir yükseliş trendinde hareketlilik gösteriyor. Aynı zamanda 50 günlük hareketli ortalama seviyenin üzerinde olması pozitif gözüküyor.

Yeni güne 1.870$ seviyelerinde başlayan Ethereum için olumlu senaryoda ilk olarak 1.885$ ardından da 1.913$ seviyeleri aşılması gereken önemli direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyelerin kırılması ve kalıcılık sağlaması halinle, yükselen kanalın orta bandı olan 1.930$ seviyelerine kadar bir yükseliş gözlemlenebilir.

Olası aşağı yönlü hareketliliğin devamında ise 1.860$ ilk destek seviyesi olurken ardından 50 günlük hareketli ortalama olan 1.853$ seviyesi bir sonraki destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyelerin kırılması halinde 1.840$ seviyelerine kadar bir geri çekilme gözlemlene

Teknoloji Makaleleri