Pazartesi, Nisan 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Litecoin’in istikrarlı yükselişinin sebebi ne

Litecoin-globaltechmagazineBir ay sonra gerçekleşecek Litecoin Halving öncesinde, Litecoin istikrarlı yükselişi ile, genel kripto para piyasasından ve majör kripto paralardan olumlu anlamda yaklaşık bir senedir ayrışıyor. Bitcoin ve Ethereum, bir yıl önceki fiyatıyla hemen hemen aynı fiyat bölgesinde bulunurken kendine bir yükseliş kanalı oluşturan ve bu hareketini sürdüren Litecoin benzer süreç içerisinde %150’nin üzerinde getiri sağlayan istikrarlı ve güçlü yapısıyla ön plana çıktı.  Uzun zamandır süregelen bu istikrar ve 1,5 yılın zirvesine ulaşan yükseliş hareketinin ardında yatanları Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak yazdı.

En büyük sebep Halving

Yaklaşık bir ay sonra, yani 3 Ağustos 2023’te Litecoin blok zincirinde bir halving işlemi gerçekleşecek. Bu Litecoin tarihindeki 3. Halving olarak kayıtlara geçecek. Halving, esasen yarılanma anlamına gelen ve Litecoin madencilerinin işledikleri blok başına kazandığı Litecoin blok ödüllerinin yarı yarıya düşmesi anlamına geliyor. Şu anda 12 LTC olan blok ödülü gerçekleşecek olan yarılanma ile 6,25 LTC’ye düşecek. Blok ödülünün düşmesi de artık Litecoin arzının artış hızının azalacağı anlamı taşıdığından arz/talep eğrisi gereği fiyatın daha istikrarlı bir şekilde gelişmesini ve dolayısıyla artacağı beklentisi yaratmaktadır.

Litecoin adreslerindeki artış

Düzenli bir şekilde artış gösteren ve son dönemde kuvveti artan Litecoin adreslerindeki artış ivmesi ile toplam Litecoin adres sayısı 200 milyonu aşarak tarihi rekora ulaştı. Bakiyesi 0 (sıfır) olmayan adres sayısı ise Nisan’da 7 milyon iken Mayıs’ta 8,5 Haziran’da ise 9 milyonu aştı. Bu güçlü talep de yükselişin kalıcı hale gelmesine ve sisteme yeni para girişi gerçekleşmesine olanak sağlıyor.

LTC-20’nin tanıtılması

Mayıs’ta takas edilebilir token standardı olan LTC-20’yi duyuran Litecoin topluluğu, bu standardın Litecoin için bir dönüm noktası olduğunu düşünüyor. 84 milyon adet arza sahip olan LTC-20 token, tıpkı Ordinals ağı aracılığıyla Bitcoin ağında NFT oluşturmaya yarayan BRC-20 standardı gibi yeni NFT’ler oluşturulmasına katkı sağlıyor. BRC-20’nin bir çatalı olarak oluşturulan LTC-20’nin, Litecoin sisteminin yazılımına ve ağ optimizasyonlarına katkı saylayacağı değerlendiriliyor. LTC-20 standardının piyasaya sürülmesi aktif Litecoin adreslerinin de sayısının artmasına destek oldu.

Sonuç olarak 2022’nin ilk çeyreğinden bu yana sancılı günler yaşayan kripto para piyasası içerisinde rakiplerine kıyasla sağlam bir performans gösteren Litecoin, hem beklenen gelişme ve güncellemelerle hem de son 1 yılda gösterdiği direnç ile yatırımcıların önümüzdeki dönemde ilgisini daha da artıracağı bir güvenli liman olabilir. Nitekim tüm kripto para piyasası içerisinde Litecoin dominasyonunun yaklaşık 2 kat artarak 0,7’ye kadar yükselmesi bunun somut bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle yakın dönemdeki en büyük gelişme olacak olan Halving öncesinde yatırımcıların Litecoin’e olan ilgisinin artması kuvvetle muhtemel hale gelebilir.

Teknoloji Makaleleri