Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türkiye Etsy’de en çok satış yapan 10 ülkeden biri

ticimax-globaltechmagazineEtsy’de en çok satış yapan 10 ülkeden biri Türkiye. Ancak yine de bu avantajlı platformdan haberi olmayan geniş bir kitle bulunuyor. TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, özellikle evde kendi emeğiyle üretim yapan kesimin Etsy ile döviz kazanma fırsatı olduğuna işaret ediyor.

Dünyanın en büyük el işi pazaryeri Etsy aracılığıyla evden dünyaya satış yaparak döviz kazanmak mümkün. Etsy’de en çok satış yapan 10 ülkeden biri Türkiye. Ancak yine de bu avantajlı platformdan haberi olmayan geniş bir kitle bulunuyor. Özellikle evde kendi emeğiyle üretim yapan kesimin Etsy ile döviz kazanma fırsatı olduğuna işaret eden TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, “Üstelik eğer esnaf muafiyet belgesi alırsanız yılda 250 bin TL kazanca kadar herhangi bir vergi ödemenize gerek yok” dedi. Etsy’de en çok satışı yapılan ürünleri “El yapımı ve kişiselleştirilmiş takılar, el işi malzemeleri, dijital sanat eserleri ve dijital baskılar, defterler, orijinal sticker ve kişiselleştirilmiş kutlama kartları, parti süslemeleri, düğün davetiyesi gibi düğün ürünleri, eşarp ve şallar, vintage parçalar, el yapımı giysiler, ev yapımı banyo ürünleri, ahşap ürünler, kişiselleştirilmiş objeler, havlu, şapka, tığ işi, cep telefon kılıfları, yastık kılıfı, dikiş ve malzemeleri, hediyelik ev eşyaları” şeklinde sıralayan Çiğdemli, “Platformda evde veya atölyesinde ürettiği ya da ürettirdiği, fabrikasyon olmayan orijinal ürünlerle ayda binlerce adetlik satış yapan Türk satıcılar var. Bütün dünyaya satış yapabiliyorsunuz.

100 milyon müşteri

Etsy’nin müşteri sayısı 100 milyon, tüm dünyadaki satıcı sayısı ise 8 milyon civarında. Buradan en çok alışveriş yapan ülkeler sıralamasında ilk 5’te ise ABD başta olmak üzere, İngiltere, Kanada, Almanya ve Fransa bulunuyor” dedi. Özellikle kariyeri olmayan, evde kendi beceri ve yeteneklerini kullanarak orijinal ürünler üreten kadınlar için Etsy’nin döviz kazancı sağlama bakımından büyük fırsatlar sunduğunu ifade eden Çiğdemli, “Etsy’de satış yapmak isteyen ama şirketi olmayanlar Ticaret Bakanlığı’nın çıkardığı 7256 sayılı yasaya göre, evde üretilen ya da el ile üretilen ürünlerin internet ortamındaki satışlarında herhangi bir vergi ücreti alınmıyor. Bu durumdan yararlanmak için esnaf muafiyet belgesi almanız gerekiyor. Bu belgeye sahip olduğunuzda yılda 250 bin TL’nin altında kazanıyorsanız herhangi bir vergi ödemenize gerek yok. Ayrıca yıllık elde ettiğiniz internet satışları geliri 35.316 TL’nin altındaysa, vergi mükellefi olmadığınız için fatura kesmeniz gerekmez” bilgisini paylaştı.

Ödenmesi gereken ürün başına listeleme ücretinin 0.20 dolar olduğu bilgisini de aktaran Çiğdemli şunları söyledi: “Sitede işlem ücreti olarak yüzde 5 komisyon, satış için yüzde 6,5 komisyon vardır. Türkiye için Payments komisyonu yüzde 6.5 + 3.00 TL olarak alınır. Etsy Payment sistemi Türkiye’de hizmet verdiği için yaptığınız satışların ödemesini Türkiye’de bulunan banka hesaplarınıza alabilirsiniz.”

Sundukları Etsy entegrasyonu hakkında da bilgi veren Çiğdemli, “Biz de Ticimax olarak sunduğumuz Etsy entegrasyonu ile e-ticaret sitesi onlar için işleri biraz daha kolaylaştırmaya çalışıyoruz. E-ticaret sitenizden yer alan ürün kategorilerini Etsy mağazanıza tek seferde kolayca aktarabiliyorsunuz. Etsy’den yaptığınız satışları çok yönlü pazaryeri entegrasyonun sağladığı avantajlar sayesinde tek bir panelden yönetebiliyorsunuz. Satacağınız ürünlerin yönetimini kolayca yaparken ürün stok ve fiyat güncellemelerinizi de dilediğiniz gibi güncelleyebiliyorsunuz. E-ticaret sitenizi çok yönlü pazaryeri entegrasyonuyla Etsy mağazanıza aktarabiliyor, ürünü yapan kişiye yönelik bilgileri ve yapılma tarihini girerek ürün listeleme süreçlerinizi hızlandırabiliyorsunuz. Ayrıca Ticimax Kampus bünyesinde sunduğumuz ücretsiz eğitimlerle süreç konusunda detaylı bilgi veriyoruz” dedi.

Teknoloji Makaleleri