Pazartesi, Nisan 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kripto para piyasasına Ripple davası dopingi

kripto-para-globaltechmagazineRipple davasındaki tarihi karardan sonra kripto para piyasası XRP liderliğinde yükselişe geçti. XRP %99.15 artış göstererek en son 27 Aralık 2021 tarihinde görülen 0.9380$ seviyesini test etti. Bir süredir 31.000$ seviyesini test eden Bitcoin, 31.800$, Ethereum da 2.030$’a kadar yükseldi. Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak, Ripple davasının kripto para piyasasına etkilerini yazdı.

Dün ABD’de yaklaşık 2,5 senedir devam eden Ripple davasında tarihi bir karar alındı. Bilindiği üzere SEC Ripple’nin bir menkul kıymet olduğunu, nereye ve nasıl satıldığı konusundaki çekinceler konusunda yasal olmayan şekilde iş yaptıklarını belirterek Ripple şirketine dava açmıştı. Dün Federal mahkemeden olumlu bir sürpriz karar geldi. Davanın yargıcı Analisa Torres, Ripple’nin yatırım sözleşmesi olarak sınıflandırılmayacağına, yani Ripple’nin bir menkul kıymet olmadığına ilişkin karar verdi. Kararın ardından kripto para piyasası XRP liderliğinde sert yükselişler kaydetti.

Kripto para piyasası oyuncuları tarafından önemli bir zafer olarak görülen bu karar sonrası Bitcoin 31.800$’a dokundu. Ethereum da 2030$’a kadar yükseldi. Ciddi hacim artışlarının ve alımların görülmesinin ardından asıl hareket ise elbette Ripple (XRP) tarafında geldi. Gün içinde %100 civarı bir yükseliş yaşayan Ripple 0,94$’a kadar primlenerek, Aralık 2021’den bu yana en yüksek değere ulaştı.

Haziran ayında BlackRock ve şimdi gelen Ripple kararı kripto para piyasasının son dönemde yukarı çevrilmesindeki en önemli etkenler olarak öne çıkıyor. Özellikle yıl başından bu yana Bitcoin başta olmak üzere kripto paralar 2023’ün ilk yarısında en çok kazandıran yatırım aracı olmayı başarmıştı. Son dönemde 31.000$ seviyelerinde dirençle karşılaşan Bitcoin dün karar sonrası gelen güçlü alımlarla tekrar 2023 yılının zirvesini test etti. Sabah saatlerinde 31.200$ düzeylerinden alıcı bulan Bitcoin’in ve 2.000$ üzerinde alıcı bulan Ethereum’un bu seviyelerde kalıcı olup olamayacağı önümüzdeki dönemde gelecek veri akışına ve risk iştahına bağlı olacak.

Dün mahkemenin Ripple’ı menkul kıymet olmadığına hükmetmesi sonrası daha önce bu davalar nedeniyle delist eden birçok uluslararası kripto para borsası tekrardan Ripple’ı listeleme kararı aldı. Kraken, Coinbase, Gemini ve Bitstamp gibi borsaların Ripple’ı tekrardan listelemesi sonrası Ripple’daki yükseliş %100’ü buldu. Karar sonrası kripto para borsaları Ripple konusunda yasal olarak da önlerinin açıldığını düşündüklerini belirtti.

Diğer yandan yükselişe diğer altcoinler de eşlik etti. Ripple’nin ardından XLM, SOL, ADA ve AVAX gibi birçok majör kripto para da çift haneli yükselişlerle yatırımcılarını sevindirdi.

Bitcoin (BTC) Teknik Analiz

Dün akşam saatlerinde XRP davasının olumlu sonuçlanmasının ardından kripto piyasasındaki bayram havasıyla birlikte Bitcoin, 2023 yılının yeni zirvesini %3.5 artış göstererek 31.800$ ile yaptı.

Uzun süredir içerisinde hareketlilik gösterdiği yükselen kanalın tam olarak üst bandından ret almasının ardından geri çekilmeyle yeni güne 31.300$ seviyelerinde başladı. Aşağı yönlü hareketliliğin devam etmesi halinde ilk destek seviyesi kanalın orta bandı olan 31.000$ seviyesinin destek olarak çalışması beklenebilir. Bu seviyenin kırılması halinde 30.580$ ardından da kanalın alt bandı 30.130$ seviyeleri destek olarak karşılanabilir.

Olası yukarı yönlü bir harekette ise dün itibariyle test edilen 31.800$ ardından da kanalın üst bandını kırarak 32.400$ seviyesine kadar bir yükseliş gözlemlenebilir.

Ripple (XRP) Teknik Analiz

Üç yılı aşkın bir süredir SEC’in açtığı davada mücadele eden XRP akşam saatlerinde davanın XRP lehine gerçekleşmesiyle birlikte %99.15 artış göstererek en son 27 Aralık 2021 tarihinde görülen 0.9380$ seviyesini test etti. Yeni güne 0.7800$ seviyelerinde başlayan XRP için volatilitenin bir süre daha devam etmesi beklenebilir.

Olası aşağı yönlü hareketliliğin devam etmesi halinde sırasıyla 0.7364$ ve 0.6741$ seviyelerinin destek olarak çalışması beklenebilir. Fakat hızlı hareketliliklerin mevcut olduğu şu dönemde dikkatli olmakta fayda var. Olası yukarı yönlü bir harekette ise 0.8252$ ilk direnç seviyemizken bu seviyenin kırılması halinde 0.9380$ ardından da 1$ seviyesini test edebilir.

Teknoloji Makaleleri