Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Amazon platformunda gelir elde etmenin 5 yolu

amazon-globaltechmagazineE-ticaretin hızla yayıldığı günümüzde, girişimciler ve sektör oyuncuları, trendleri yakalama konusunda zaman zaman zorluklar yaşayabiliyorlar. eBay, Shopify, Walmart ve Etsy gibi birkaç e-ticaret şirketi, çevrim içi ürün satışını kolaylaştırırken, çevrimiçi para kazanmanın en trend yolu hala Amazon olarak öne çıkıyor.

Özellikle günümüz ekonomik koşullarında gelir kaynaklarını çeşitlemek büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra ülkemizde küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin yalnızca yüzde 25’i e-ticaret, yüzde 4’ünün e-ihracat yaptığını düşündüğümüzde, ihracatı küresel ölçekte yapmak isteyip nasıl yapacağını bilmeyen veya bilse de lojistik ve depolama gibi meşakkatli süreçlerden ötürü askıya alan pek çok kişi var. Artık konvansiyonel mağazaların yerini online mağazalara bıraktığı ticaret dünyasında, dünyadaki en önemli pazaryerlerinden biri konumunda olan Amazon ise başlı başına bir fırsat dünyası konumunda.

Sadece 2022 yılında, Amazon 502 milyar dolar gelir elde etmiş ve bunun yarısından fazlası üçüncü taraf (3P) satışlarından kaynaklanmıştır.

Bu devasa pazar yerinden pay almanın en temel 5 yolunu, ParkPalet’in Kurucu Ortağı ve CEO’su Alp Çiçekdağı, e-ticarette trendleri yakalamak isteyenler için paylaşıyor.

“Amazon, dünyanın en çok satış yapılan platformlarından biri olmasıyla sebebiyle, yüksek trafik kanallarına sahip muazzam bir e-ticaret platformu konumunda. Bu durum, işletme sahipleri için büyük bir fırsat sunarken, sahip olduğu yüksek trafik e-ticaret yapanlara ürünlerini milyonlarca potansiyel müşteriye sergileme imkânı sunuyor. E-ticaretin bu devasa ekosistemine entegre olmak, işletmelerin pazarlama ve reklam maliyetlerini azaltarak müşteri kitlesini kolaylıkla büyütmelerine ve satışlarını artırmalarına yardımcı oluyor. Amazon gibi dev bir e-ticaret platformununda bu yılın trendlerini gözeterek gelir elde etmenin 5 yolunu ise özetledik.”

Jungle Scout tarafından yapılan 2.600’den fazla Amazon Satıcı Anketi verilerine göre, Amazon satıcılarının iş modelleri ve en çok kullanılma oranlarına göre dağılımları şöyle;

  • Özel etiket – Private Label: %54
  • Toptan ürünler ile satış – Wholesale: %26
  • Perakende arbitraj – Retail arbitraj: %25
  • Online arbitraj: %24
  • Dropshopping: %17

Kendi Özel Etiketli Ürünlerinizi Satın – Private Label

2023 yılında Amazon’da para kazanmanın en iyi yolu hala Amazon’un Fulfillment by Amazon (FBA) ağını kullanarak, özet etiketli satışlarla gerçekleşiyor. Özel etiket, mevcut bir ürünün (tercihen ürün geliştirmeleriyle birlikte) üretim süreci, markanın logosu ve işaretlemesiyle tüketiciye satmak demek. Bazen bu, beyaz etiketleme veya marka oluşturma olarak da adlandırılıyor. Amazon’un kendisinin dahi Amazon Essentials ve AmazonBasics gibi özel marka ürünleri mevcuttur. Diğer Amazon iş modellerine kıyasla pahalı bir yöntem olmasına rağmen, Private Label satıcılarının yüzde 56’sı aylık 5,000 USD veya daha fazla satış yapabiliyor. Özel marka satıcılarının yüzde 35’i ise Amazon’da satış yapmaya başladıkları ilk 6 ay içerisinde bile kar edebiliyor.

Bugün, tüm Amazon satıcılarının yarısından çoğu (yaklaşık yüzde 59’u) özel etiket yöntemini kullanıyor.

Private Label satıcıları için en popüler 5 kategori şunlar:

  • Ev & Mutfak: %40
  • Spor & Açık Hava: %21
  • Sağlık, Ev ve Bebek: %15
  • Güzellik ve Kişisel Bakım: %15
  • Mutfak & Yemek: %14

Toptan Ürünler Satın Alın – Wholesale

Özel etiketlemeye benzer olarak, toptan ürünler satmak yani ürünleri toplu miktarda satın alarak Amazon’da yeniden satmayı içeren Wholesale, Amazon’da gelir elde etmenin en popüler yollarından biri. Tek tek birimler olarak bir perakende pazarında satılabilecek düşük maliyetli veya indirimli ürünleri toplu olarak satın alma işlemi olan wholesale, birçok yönden arbitraja benzerlik gösteriyor.

Burada başka şirketlerin ürünleri satıldığı için, ürünleri üretme veya markalandırma konusunda bir efor harcamaya gerek yok.

Amazon Wholesale’in Kategori Şampiyonu “Ev ve Mutfak”

Wholesale yapanların Amazon’da en popular 5 kategorisi şöyle;

  • Ev ve mutfak: %47
  • Oyuncaklar ve oyunlar: %32
  • Spor ve açık alan: %29
  • Güzellik ve kişisel bakım: %28
  • Sağlık, ev ve bebek bakım: %27

Wholesale ile Aylık 5 bin USD’nin Üzerinde Gelir Elde Etmek Mümkün

Örneğin, Amazon üzerinden toptan ürünler satarak aylık olarak 3,000 veya 4,000 USD gelir elde etmek mümkün. Amazon’da toptan ürün satmak son birkaç yıldır daha zor gibi görünse de hala değerlendirmek mümkün. Diğer satıcılarla birlikte “Buy Box” paylaşılacağı için, wholesale, özel etiket pazarından çok daha rekabetçi konumda olsa da toptan satıcıların bugün yüzde 61’i aylık satışlarından 5,000 USD veya daha fazlasını kazanabiliyor. Tam da bu sebeple bazen fiyatlar konusunda “aşağı yarış” yaşanabilir ve rakibinizle mücadelenin tek yolu fiyat düşürmek olabilir. Bu nokta da en önemli kısım mallarınızı yeterince düşük bir fiyata satın alabilmeniz.

Perakende Arbitraj Yapın – Retail Arbitraj

Amazon’da ürünleri satmanın neredeyse en kolay yolu perakende arbitrajdır. Yapmanız gereken tek şey Walmart, Target, Barnes & Noble gibi perakende mağazalardan indirimli ürünleri bulup, daha sonra bu ürünleri Amazon’da listelemektir. Bu yöntem, hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde Amazon’dan gelir elde etmenizi sağlar. Ancak rekabetçi ve ölçeklendirilmesi zor bir alan olduğu için kazanç potansiyeli değişkenlik gösterebilir. Perakende arbitrajından gelir elde etmek satıcıya bağlıdır. Diğer bir göz ardı edilmemesi gereken nokta ise arbitraj satıcısı olabilmek için sabırlı olunması gerekliliğidir.

Perakende arbitraj satıcılarının %49’u Amazon’da satış yapmaya başlamak için 1.000 doların altında harcar, satıcıların üçte biri ise 500 doların altında harcadığını belirtir. Perakende arbitraj, Amazon’da satış yapmaya başlamak için en az maliyetli yöntem olsa da aynı zamanda en az karlı olanlardan biridir. Perakende arbitraj satıcılarının %62’si aylık olarak Amazon’da 5.000 doların altında kazanırken, %25’i 500 doların altında kazanır. Dahası, perakende arbitraj satıcılarının %46’sı bu iş modeliyle kâr elde etmelerinin altı ayı bulduğunu, %48’inin ise ürünlerindeki kâr marjlarının %20’nin altında olduğunu belirtiyor.

Perakende arbitraj satıcıları için en popüler 5 kategori şunlardır:

  • Ev & Mutfak: %47
  • Oyuncaklar ve Oyunlar: %41
  • Kitaplar: %34
  • Güzellik ve Kişisel Bakım: %33
  • Market & Gurme Yiyecek: %27

Ürün bulma ve envanter yönetiminin yanı sıra perakende arbitraj satıcılarının yaşadığı zorluklar da şöyle listeleniyor;

– Gider, gelir ve diğer finansal metrikleri izlemek ve yönetmek: %44

– Bir tedarikçi bulmak: %38

– Ürün listelerini optimize etmek: %31

Online Arbitraj ile Çevrimiçi Perakende Mağaza Ürünlerini Çevirin

Online arbitraj, bir web sitesinde veya çevrimiçi pazarda düşük maliyetli veya indirimli bir ürün bulup bunu başka bir pazarda yeniden satma yöntemidir. Perakende arbitrajla benzer şekilde, online arbitraj satıcılarının Amazon’da elde ettiği kâr, ürünü Amazon’da satabilecekleri fiyat ile Amazon’un ücretleri ve ürünün orijinal maliyeti arasındaki farktır. Online arbitraj satıcılarının %55’i aylık olarak Amazon’da 5,000 doların altında kazanıyor. Ancak, %16’sı en az 1.000 ila 5.000 dolar kazanırken, online arbitraj satıcılarının %54’ü ürünlerindeki kâr marjının %16 veya daha yüksek olduğunu görüyor.

Online arbitrajda gelir elde etmek için çaba harcamak önemlidir ve kazanç potansiyeli, bu çabaya bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Online arbitraj satıcıları için en popüler 5 kategori şunlardır:

  • Ev & Mutfak: %55
  • Oyuncaklar ve Oyunlar: %50
  • Güzellik ve Kişisel Bakım: %38
  • Kitaplar: %35 Sağlık
  • Ev ve Bebek Bakımı: %34

Dropshipping Yapın

E-ticarete başlamak için yeterince sermayeniz yoksa Dropshipping doğru bir seçenek olabilir. Dropshipping, envanteri hiç elinizde bulundurmadan, ürünleri satma imkanı sunar. Yani ürünleri satışa çıkarırsınız ve bir müşteri sipariş verdiğinde, ürünü tedarikçinizden daha düşük bir fiyata satın alırsınız ve müşterinize gönderimini yaparsınız. Satıcı olarak ürüne hiç temas etmeden veya ürünü görmeden para kazanabilirsiniz. Tedarikçi firmanız da tüm lojistik süreç ve işlemleri sizin için yönetir. Burada gelir elde ederken en kritik nokta ise güvenilir tedarikçi bulmaya özen göstermekten geçiyor.

Dropshipping yapanların yüzde 39’u Amazon’da ürünleri dropshipping yaparak aylık 5,000 USD’nin altında kazanç elde ederken, yüzde 48’i kar marjlarını yüzde 11 ile 25 arasında görüyor.

Dropshipping yapanların Amazon’da en popular 5 kategorisi şöyle;

  • Ev & Mutfak: %50
  • Spor ve Açık Alan: %35
  • Mutfak ve Yemek: %32
  • Aletler ve Ev İyileştirme: %32
  • Bahçe ve Açık Alan: %31

Teknoloji Makaleleri