Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Oyun içi satın almalara aylık 240 TL harcanıyor

DOR-insight-globaltechmagazineDORinsight Napolyon tarafından hazırlanan “Gamer Araştırması”, Z kuşağının yanı sıra 35 ve 45 yaş üzeri gamerların oyun alışkanlıklarına ışık tutuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 31’ini 35 yaş, yüzde 37’sini ise 45 yaş üzerinde oyuncular oluşuyor. Araştırmaya göre günde ortalama oyun oynama süresi 2 saatken, oyun içi satın almalara ise aylık 240 TL harcanıyor.

Araştırma sektörünün tecrübeli ismi DORinsight, Türkiye’nin ilk ve en büyük izinli veri tabanına sahip online araştırma paneli Napolyon verileri üzerinden hazırlanan Gamer Araştırması’nı yayınlandı. DORinsight’ın 1,2 milyonun üzerinde kayıtlı üyesiyle geniş veri tabanına sahip Napolyon paneliyle yaptığı araştırmaya katılanların yüzde 37’si 45 yaş üzerinde bulunurken, yüzde 31’i 35-44 yaş, yüzde 21’i 24 -34 yaş, yüzde 11’i ise 18-24 yaş aralığında bulunuyor. Ancak yaş ortalaması düştükçe oyun oynama süresi uzuyor. Rapora göre; günde ortalama oyun oynama süresi 2 saatken, 15-24 yaş grubundaki ‘gamer’larda ortalama oyun oynama süresi 3 saati buluyor.

Oyun içi satın alımlarda aylık ortalama 240 TL harcanıyor

Araştırma, orta yaştaki oyuncu sayısındaki artışla birlikte oyun içi harcamaların da arttığı gerçeğini paylaşıyor. Buna göre katılımcıların yüzde 55’i oyun kozmetiği ve oyun içinde kutu açmak için para harcadığını belirtiyor. Bunun içinse aylık olarak ortalama 240 TL gibi bir harcama yapmayı makul buluyor. Oyuncuların en vazgeçilmez aksesuarı ise kulaklık.

Kullanıcı yorumları dikkate alınıyor

Araştırma, oyuncuların oyun seçimleri üzerine de detaylı içeriğe sahip. Buna göre oyun satın almak için oyuncuların en çok tercih ettikleri kanal yüzde 55 ile Playstore. Onu yüzde 40 ile Steam takip ediyor.  Katılımcıların yeni bir oyun alırken en önemli referans kaynağı ise diğer oyuncular. Araştırmaya göre yeni bir oyun alırken oyuncuların yüzde 58’i kullanıcı yorumlarını dikkate alırken yüzde 45’i arkadaşlarının tavsiyelerini göz önünde bulunduruyor.

Mobil oyunlarda erkekler bulmaca, kadınlar aksiyon oyunlarını tercih ediyor

Kuşkusuz oyun videoları da oyuncular için önemli bir referans kaynağı. Araştırmanın sonuçlarına göre oyuncuların yüzde 74’ü oyun oynamanın yanı sıra oyun videolarını da seyrediyor. Oyun videolarını izlemek için en çok kullanılan platform ise yüzde 76 ile YouTube. Onu yüzde 12 ile Twitch takip ediyor. Geniş bir tüketici kitlesinin vakit geçirdiği bu platformlar, markaların hedef kitlelerine ulaşmasını kolaylaştırıyor.

Oynanan oyun türlerine yönelik tercihler de oldukça ilgi çekici. Sevilen mobil oyunlarda erkekler yüzde 60’la bulmaca türünde oyunları tercih ederken, kadınların yüzde 53’ü aksiyon oyunlarında vakit geçirmekten hoşlanıyor.

Ücretsiz oyun için abonelikler yaygınlaşıyor

Katılımcıların oyun platformlarına abone olarak ücretsiz oyunlara ulaşma eğilimi göstermesi ise araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer dikkat çekici sonuç. Buna göre anket katılımcılarının yüzde 61’i premium aboneliklere sahip. Bu kitlenin yüzde 37’si Playstation Plus, yüzde 20’si EA Game Pass, yüzde 18’i Xbox Game Pass ve yine yüzde 18’i Apple Arcade üyeliğine sahip. Katılımcıların yüzde 39’u ise hiçbir premium aboneliğe sahip olmadığını belirtiyor.

Araştırmaya göre oynamak istenilen oyunların yüzde 63’ü mobilde yayınlanıyor. Mobili yüzde 31 ile PC, yüzde 6 ile konsollar takip ediyor. Zaten oyuncuların tercihi de mobilden yana. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 44’ü oyun oynamak için akıllı telefonları tercih ediyor. Akıllı telefonları yüzde 21 ile PC, yüzde 19 ile dizüstü bilgisayarlar takip ediyor.

Enflasyon teknoloji alımlarını hızlandırdı

Bu noktada ayrıntılara giren araştırma, oyuncuların yüzde 34’ünün bir yıl içerisinde mobil telefonlarını yenilemeyi düşündüğünü ortaya koyuyor. Yüzde 21 ile en çok oyun oynanan ikinci platform olan PC’ler de de benzer bir durum söz konusu. Katılımcıların yüzde 36’sı gelecek 1 yıl içinde PC’sini yenilemeyi planlıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 19’u oyun oynamak için dizüstü bilgisayar tercih ettiğini belirtiyor. Dizüstü bilgisayar sahiplerinin yüzde 36’sı cihazını son 1 yıl içinde satın aldığını yüzde 43’ü ise gelecek 1 yıl içinde cihazını yenilemek istediği bilgisini paylaşıyor. Oyun konsolu alanların yüzde 24’ü ise gelecek 1 yıl içinde cihazını yenilemek isterken mobil konsolda bu oran yüzde 20 oranında seyrediyor.

E-ticaret siteleri ilk tercih

Tüm bu teknolojik aletleri satın almak içinse oyuncuların ilk tercihi online platformlar. Araştırmaya göre oyuncuların yüzde 42’si oyun cihaz ve aksesuarlarını satın almak için interneti tercih ediyor. Yüzde 33 ise mağazalardan satın alma işlemini gerçekleştirildiği bilgisini paylaşıyor. Yüzde 16’sı hiçbir aksesuar satın almazken yüzde 9’u ise ikinci el ürün satın alıyor. Oyun almak için kullanıcıların yüzde 82’si online pazaryerlerini tercih ediyor.

Teknoloji Makaleleri