Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Anne babaları yaz tatilinde endişelendiren 3 tehlike

findmykids-globaltechmagazineÇocuklar için yaz tatili çoğunlukla eğlence ile ilişkilendirilse de evlerinin sağladığı güvenli alan dışında daha fazla zaman geçirdikçe tehlikelere ve risklere daha açık hale geldikleri bir gerçek. Bu da anne babaların endişelerini artıran bir faktör.

Ebeveynlerin çocuklarının nerede olduğunu harita üzerinde anlık olarak takip etmelerini sağlayan mobil uygulama Findmykids, Türkiye’de gerçekleştirdiği yeni bir araştırmada, ebeveynlere yaz tatillerinde en çok endişe duydukları tehlikeleri sordu.

Anne babaların üç endişesi

Findmykids kullanıcısı 580 ebeveynin katılımı ile yapılan araştırmaya göre, anne babaların ilk üç endişesi şöyle sıralanıyor:

1- Çocukların ulaşım araçlarında veya yaya olarak trafik kaynaklı olumsuzluklara maruz kalma riski, yüzde 40 ile ilk sırada yer alıyor.

2- Anne babalar ikinci olarak, yüzde 25 oranla, çocukların yetişkin gözetiminde olmadığı durumlarda meydana gelebilecek deprem, fırtına gibi doğal afetlerden kaynaklanan endişelerine değiniyor.

3- Ebeveynler yine benzer oranlarla iki tür tehlikeye daha dikkat çekiyor: Çocukların tanımadığı kötü niyetli kişilerden kaynaklanabilecek tehlikeler ve denizde ya da havuzda meydana gelebilecek olaylar.

Findmykids’in araştırmasına göre, ebeveynlerin endişeleri çocuklarının yaş gruplarına göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin, çocukları 11-13 yaş grubundaki ebeveynlerin yüzde 56 ile en büyük endişesi, çocuklarının tanımadıkları kişilerle iletişim kurmalarına yönelik. Ebeveynlere göre, 8-10 ve 14-16 yaş aralıklarında öne çıkan en büyük tehlike ise yüzde 44 ile çocukların denizde veya havuzda karşılaşabilecekleri kazalara ilişkin.

Çocuğunuzun yaz tatilinde ne gibi tehlikelerle karşılaşabileceğini düşünüyorsunuz? 

Trafikte yaşanabilecek olaylar (araç içinde / yaya) %40,1
Yetişkin gözetiminde değilken doğal afet yaşanması %25,2
Tanımadığı kişilerle iletişim kurması %25
Havuzda ya da denizde yaşanabilecek olaylar %22,8
Akran zorbalığı / Siber zorbalık %21,8
Kaybolma %20
Suça karışma %13,8
Haşere / Hayvan ısırması %7,1
Güneş çarpması / Sıcak hava kaynaklı rahatsızlıklar %5,5
Diğer tehlikeler %1,6

 

*Soruya yanıt veren kullanıcılar dilerlerse birden fazla seçenek işaretleyebildiler. 

Ebeveynler depremden endişeli

Çalışma hakkında bilgi veren Findmykids Ülke Müdürü Neşen Yücel, “Doğal afetlerde çocuklarının yanında olamayacakları düşüncesi, çocukların yaşından bağımsız olarak anne babaların en büyük endişelerden biri. Bu bir anlamda, ülkemizde yaşanan üzücü depremlerin anne babaları nasıl etkilediğinin de bir göstergesi olarak görülebilir. Findmykids olarak, bu çerçevede yaşanabilecek olumsuzlukları öngörerek, deprem sonrasında sunduğumuz ücretsiz kullanım hakkı ile ebeveynlerin haklı endişelerinden kurtulabilmeleri için yardımcı olabilmeyi ve her zaman yanlarında olduğumuzu hissettirebilmeyi hedeflemiştik” dedi.

Teknoloji Makaleleri