Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Seyahat uygulamaları büyük bir ivme kazandı

adjust-globaltechmagazineMevcut ekonomik gerilemeye rağmen, dünya çapında insanlar son pandemiden çok da uzak değiller ve “intikam seyahati” olarak adlandırılan süreçte çoğu kısıtlama ve ağır sınır kontrolleri kaldırıldığı için seyahat etme niyetindeler. Forbes, ABD’li tüketicilerin %49’unun 2023 yılında daha fazla seyahat etmeyi planladığını bildirdi.

2023’ün ilk yarısını inceledik ve Adjust verileri seyahat uygulamalarının gerçekten de büyüme yaşadığını doğruluyor. Aşağıda en son 2023 seyahat uygulaması trendlerine göz atın.

Seyahat uygulaması yüklemeleri uçuşa geçti

En son seyahat uygulamalarının 2021’de büyük bir sıçrama yaptığını bildirmiştik ve şimdi Adjust verilerine göre, o zamandan beri pandemi öncesi seviyelerin çok üzerinde yüksekliklere ulaştıklarını ve 2023 ortalamasının şu ana kadar 2019 4. Çeyrek ortalamasının %18 üzerinde olduğunu paylaşabiliriz. Daha güncel performans verilerine bakıldığında, seyahat uygulaması yüklemelerinin arttığı görülüyor. Büyüme açısından, H1 2022’de yıldan yıla (YoY) %8’lik bir artış görüldü ve ardından H1 2023’te %5’lik bir artış yaşandı.

Kalıp uyarısı: Haziran kurulumları diğerlerinin üzerine çıkıyor

Haziran ayı, seyahat uygulaması yüklemeleri için aktif bir aydır ve genellikle yıllık ortalamanın üzerine çıkar. Son üç yılın Haziran ayı yüklemelerine ilişkin aşağıdaki istatistiklere göz atın.

  • Haziran 2021 seyahat uygulaması yüklemeleri yıllık ortalamanın %7 üzerindeydi.
  • Haziran 2022 seyahat uygulaması yüklemeleri yıllık ortalamanın %10 üzerindeydi.
  • Haziran 2023 seyahat uygulaması yüklemeleri H1 2023 ortalamasının %11 üzerindeydi.
  • Haziran ayı diğer trendlerde de yıldız ay olmaya devam ediyor ve aşağıda bunun nedenine daha fazla değineceğiz.

Seyahat uygulaması oturumları yukarı doğru yolculukta

Seyahat uygulaması kullanıcıları giderek daha fazla uygulama oturumu kaydediyor. Seyahat uygulaması oturumları için Adjust verilerini incelediğimizde, yüklemeler gibi bunların da pandemi öncesi seviyelerin oldukça üzerinde olduğunu ve mevcut 2023 ortalamalarının 2019 4. Çeyrek ortalamasından %87 daha yüksek olduğunu gördük.

Bu etkileyici rakam, oturum büyümesindeki tutarlı, dik ve istikrarlı eğimin sonucudur. Aşağıdaki grafik, Haziran 2021’den Haziran 2023’e kadar son iki yılda görülen artışı göstermektedir. Oturum artışları genellikle oturum uzunluklarında düşüşe neden olsa da, seyahat uygulamaları için iyi haber, bu hacmin etkileşimde de önemli bir artışla birlikte gelmiş olmasıdır (daha fazlası aşağıda).

2022’deki seyahat uygulaması oturumları bir önceki yıla göre %14 artış gösterdi. H1 2023 oturumları şimdiden 2022’nin yıllık ortalamasının %13 üzerinde. 2021’den bu yana çizilen trendlere dayanarak, yaz ve tatil sezonu seyahat planlarının ikinci kısmını yakaladığı için bu oranın yıl sonuna kadar artacağını tahmin ediyoruz.

Haziran ayı bir öncek yıla göre arttı

Yüklemelerde kaydedilen eğilime benzer şekilde, seyahat uygulaması oturumları da Haziran ayı boyunca yıllık ortalamadan daha fazla artış gösterdi. Ve bu artış bir önceki yıla göre de arttı.

  • Haziran 2021 seyahat uygulaması oturumları yıllık ortalamanın %2 üzerinde gerçekleşti.
  • Haziran 2022 seyahat uygulaması oturumları yıllık ortalamanın %8 üzerinde gerçekleşti.
  • Haziran 2023 seyahat uygulaması oturumları, H1 2023 ortalamasının %9 üzerinde gerçekleşti.

Haziran neden seyahat uygulaması yüklemeleri ve oturumları için popüler bir ay?

Günümüz tüketicileri seyahat tarihlerine daha yakın zamanlarda rezervasyon yapıyor. Kısa süre önce, gezginlerin artık yola çıkmadan sadece beş hafta önce bir seyahat için çevrimiçi arama yapmaya başladıkları bildirildi. Ve tahmin edin ne oldu? 2022 yılında yapılan bir ankette, ABD’de yaz tatili için en çok tercih edilen ayın Temmuz olması ve bunu Eylül ayının takip etmesi, hazırlık ayı olan Haziran’daki yüksek seyahat uygulaması yükleme ve oturum sayısını destekliyor.

Seyahat uygulaması oturum uzunlukları 2023’te uzuyor

2023’ün seyahat uygulamaları için bir büyüme yılı olduğunu daha da teyit eder şekilde, yükleme ve oturumlardaki artışlar, oturum sürelerinde bir önceki yıla göre memnuniyet verici bir artışla birlikte geldi.

H1 2023 oturum süreleri bir önceki yıla göre %13, 2021’in aynı dönemine göre ise %15 artarak oturum başına 15,04 dakikadan 17,23 dakikaya yükseldi. Bu, kullanıcılarınızla etkileşim kurmak için toplamda iki dakikadan fazla süre anlamına geliyor.

2023’te seyahat uygulamalarında kullanıcı başına oturum sayısında artış görülüyor

Seyahat uygulamalarında kullanıcı başına günlük oturum sayısına baktığımızda 2023 yılının 2022’yi geride bırakmaya devam ettiğini görüyoruz. Yani, sadece bireysel oturumlar daha uzun değil, kullanıcılar toplamda daha fazla oturum kaydediyor. Bu durum, oturumlardaki genel artışın büyük ölçüde mevcut kullanıcıların günde birden fazla oturum açmasına atfedilebileceğini, bunun büyük yükleme artışıyla tamamlandığını ve elde tutma oranının arttığını gösteriyor. Temel olarak, bu seyahat uygulamaları için son derece olumlu bir an.

Önceki iki çeyrekle kıyaslandığında, 2023’ün ilk çeyreği, aşağıdaki grafikte gösterildiği gibi, uygulama oturum sıklığı açısından her ikisini de geride bıraktı.

2023’ün 1. çeyreğinde seyahat uygulamalarının kullanıcı başına 1. Gün oturum sayısı, 2022’nin 2. çeyreğindeki 1,56’dan medyan 1,6’ya yükseldi. İki çeyrek arasında 7. günde 1,65 oturumdan 1,70 oturuma bir artış görüldü. Son olarak 30. Gün, 1,59 oturumdan 1,67 oturuma yükselerek kullanıcı başına günlük oturum sayısında en büyük artışa sahne oldu. Bu artış, kullanıcıların seyahat uygulamalarıyla artan etkileşimini ve pazarlamacıların, elde tutulduklarında yüksek etkileşim gösteren kullanıcıları edinmedeki başarısını ortaya koyuyor.

Seyahat uygulamaları için elde tutma oranları yükseliyor

2023’ün 1. çeyreğinde seyahat uygulamalarının elde tutma oranları bir önceki yıla göre önemli ölçüde arttı. İlk gün oranı iki çeyrek arasında altı puanlık etkileyici bir artış göstererek %11’den %17’ye yükseldi. Aradaki fark 30 günlük süre boyunca yavaş yavaş kapanırken, 2023 1. Çeyrek için 30. Gün bir önceki çeyreğe göre iki puan daha yüksek tamamlandı.

Bu yükselen rakamlar harika olsa da, diğer bazı uygulama dikeylerine kıyasla hala çok yüksek değiller. Uygulamanızdan para kazanma modelinize bağlı olarak, muhtemelen farklı elde tutma gereksinimleriniz olacaktır. Her iki durumda da kılavuzumuza göz atın: Kullanıcıları başarılı bir şekilde elde tutma ve uygulamanızı büyütme konusunda en iyi ipuçları

Seyahat uygulamaları, işte H2 2023’e nasıl hakim olunacağı

Artık en son seyahat uygulaması kıyaslamalarına sahip olduğunuza göre, pazarlama stratejinizi planlamanın zamanı geldi.

Aşağıdaki büyüme alanlarına odaklanmak, 2023’ün ikinci yarısında uygulama pazarlamanızı önemli ölçüde geliştirebilir.

Seyahat uygulamaları için yedi büyüme alanı

  1. iOS kampanyalarınızda başarı için SKAN 4 uzmanı olun.
  2. TikTok, Snapchat veya CTV reklamları mı kullanıyorsunuz? Görüntüleme ilişkilendirmesini dahil edin.
  3. Kullanıcılarla oldukları yerde buluşmak için bağlantılı TV’de (CTV) ustalaşın.
  4. Proaktif bir şekilde mücadele ederek mobil reklam sahtekarlığının önüne geçtiğinizden emin olun.
  5. Mevsimselliği hesaba katmak için medya karması modellemesini (MMM) göz önünde bulundurun.
  6. Tatil seyahat sezonu için kampanyalar hazırlayın. (Yılın son haftası kritiktir.)
  7. Endonezya ve Avustralya gibi tam tersi zamanda yaz mevsiminin yaşandığı pazarlar için kampanyaları farklı zamanlayın.

Örneğin, seyahat ve yaşam tarzı platformu Traveloka, dolandırıcılıkla mücadele etmek için Adjust ve TikTok ile ortaklık kurdu. Adjust’ın Sahtekarlık Önleme çözümünü kullanan marka, TikTok’taki sahte yüklemeleri 2,5 kat azalttı ve performans artışını iki katına çıkardı. Hepsi bu kadar da değil; Traveloka, Adjust ile ortaklık kurduğundan bu yana pazarlama verimliliğinin %80 arttığını açıkladı.

Teknoloji Makaleleri