Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Dünyanın 4G Lideri Vodafone Türkiye İçin Hazır

vodafone_globaltechmagazineBugüne kadar 18 ülkede 4G hizmetini sunan Vodafone Grubu, Türkiye’de de 4G konusunda iddialı. Dijital bağlantılı Türkiye için teknoloji yatırımlarına hız veren Vodafone Türkiye, dijitalleşmenin yeni sayfası olarak gördüğü 4G’de global deneyimini Türkiye’ye taşımaya hazırlanıyor.

Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, bugün açıklanan 4G ihale süreci ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Vodafone Grubu’nun 30 yıllık tecrübesiyle tüm dünyada 4G teknolojisinin hayata geçmesinde önemli bir rol üstlendiğini, şimdi bu deneyimi Türkiye’ye taşıyacak olmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Global pazarda 4G teknolojisinin geliştirilmesi çalışmalarına ilk başlayan operatörlerden biri ve dünyada 4G’nin en büyük operatörü olarak hizmet verdiklerine dikkat çeken Öğüt, tüketiciye en kaliteli hizmeti sunmalarını sağlayacak en uygun frekansa talip olduklarını da sözlerine ekledi.

Türkiye’nin uçtan uca dijital kalkınmasına öncülük etme hedefiyle ilan ettiği Dijital Dönüşüm Hareketi doğrultusunda teknoloji yatırımlarına hız veren Vodafone Türkiye, 4G hizmetinde de iddialı. Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, bugün açıklanan 4G ihale sürecini değerlendirerek şirketin 4G hazırlıklarına ilişkin bilgi verdi. 4G’yi dijitalleşmenin yeni sayfası olarak gördüklerini belirten Öğüt, global pazarda 4G’ye tüm operatörlerden önce geçtiklerini söyleyerek, 4G teknolojisi ve uygulamaları konusunda iddialı olduklarına dikkat çekti. Öğüt, tüketiciye en kaliteli hizmeti sunmalarını sağlayacak en uygun frekansa talip olduklarının altını çizdi.

“Dünyada 4G’nin lider operatörüyüz”

Vodafone Grubu’nun dünyada 4G’nin lider operatörü olduğunu belirten Öğüt, şöyle devam etti: “Vodafone olarak, dünyada en çok ülkede kendi markasıyla 4G hizmeti sunan operatörüz. Bu bizi aynı zamanda dünyada en çok ülkede 4G tecrübesi ve altyapısı olan operatör yapıyor. Grubumuz, dünyada 4G teknolojisini yaratan ve bu teknolojiye yön verenler arasında yer alıyor. 30 yıllık tecrübesiyle tüm dünyada 2G ve 3G’de olduğu gibi 4G teknolojisinin de hayata geçmesinde önemli bir rol üstlenen Grubumuz halihazırda 18 ülkede 4G hizmeti sunuyor. Bu emsalsiz deneyim ve bilgi birikimi sayesinde bugün faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde en iyi ve en kaliteli 4G hizmetini verebiliyoruz. Tüketici ne ister, bu istek en kusursuz biçimde nasıl karşılanır, en iyi deneyim nasıl sağlanır, hepsini çok iyi biliyoruz.”

“Dijital Dönüşüm vizyonunu destekleyecek bir ihale olmasını diliyoruz”

4G ihale sürecinin başlatılması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısı sonrasında değerlendirme yapan Öğüt, “4G ihalesi basın toplantısında dünyada 4G için en yaygın kullanılan ve yüksek coğrafi kapsama ihtiyacına cevap veren 800 MHz bandının eşit olarak dağıtıldığını görmek bizi memnun etti. 4G teknolojisinin kullanılacağı başlıca bantlar olan 800, 1800 ve 2600 MHz frekanslarında ihale sonunda operatörlerin toplamda birbirine yakın bir kaynağa sahip olacağı anlaşılıyor. Bunu da etkin rekabet adına olumlu buluyoruz” dedi.

Öğüt, şöyle devam etti: “Günümüzde 2G ve 3G için kullanılan, 4G için henüz kullanılmayan 900 MHz bandında asimetrik bir paylaşımın olduğunu görüyor, burada bir operatörün diğer operatörlere ek yatırım maliyeti yaratmayacağı bir politikanın uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için operatörlerin bu bantta 3G hizmetlerini maksimum 5 MHz’lik tek bloktan (tek taşıyıcı) vermesinin garanti edilmesi gerekiyor. 4G hizmetinin dünya standartlarında, sürdürülebilir ve etkin olarak verilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin ihaleden önce yapılmasına dair olumlu beklentimiz var.”

“Türkiye’de de en iyi 4G hizmetini sunacağız”

Türkiye’nin 2015 başından bu yana gün saydığı 4G için Vodafone Türkiye olarak Kasım 2013’ten bu yana gün saydıklarına dikkat çeken Öğüt, önümüzdeki 5 yıllık süreci kapsayan Dijital Dönüşüm Hareketi’nin ana eksenini 4G’nin oluşturduğunu söyledi. Öğüt şöyle konuştu: “Bundan 1,5 yıl önce Dijital Dönüşüm Hareketi’ni ilan ettiğimizde ana odaklarımızdan biri de Türkiye’nin 4G’ye geçişinin sağlanması idi. Bu konudaki beklentilerimizi ve önerilerimizi her platformda sıklıkla dile getirdik. Diğer yandan, 4G’ye hazırlık çalışmalarımıza hız verdik ve altyapımızı 4G uyumlu hale getirdik. Bu kapsamda, İstanbul, Ankara ve İzmir’de tüm baz istasyonlarımızı SingleRAN teknolojisini içerecek şekilde yeniledik. 4G teknolojisi açısından büyük öneme sahip fiber altyapı için yatırımlarımızı artırdık ve Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi ile imzaladığımız anlaşmayı da kapsayacak şekilde toplamda 300 milyon TL yatırım bedeline ulaşacak büyük bir adım attık. Sonuç itibariyle, Vodafone Türkiye olarak, lisans verilmeye başlandığında 4G’ye geçmeye ve en ileri 4G teknolojisini sunmaya hazırız. Bakanlığımızın açıkladığı takvimi memnuniyetle karşıladık. Vodafone olarak, tüketiciye en kaliteli hizmeti sunmamızı sağlayacak en uygun frekansa talibiz.”

“Türkiye’de abonelerine şimdiden 4G’yi deneyimleme fırsatı sunan ilk ve tek operatörüz”

Vodafone’un 4G uluslararası dolaşım hizmeti alanındaki gücüne de dikkat çeken Öğüt, “Bugün Vodafone, dünyanın en büyük 4G dolaşım ağına sahip operatör. Biz de yurtdışına çıkan Türkiye’deki müşterilerimize Haziran 2014’ten bu yana 4G’yi deneyimleme fırsatı sunan ilk ve tek operatör olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu ay itibariyle 4G uluslararası dolaşım hizmeti verdiğimiz ülke sayısı 50’ye ulaşacak. Bugün, yurtdışında dünyanın en hızlı mobil internetini Vodafone Türkiye aboneleri kullanıyor. Abonelerine yurtdışında SIM kart değiştirmeden 4G hizmeti sunan tek operatör konumundayız. Şimdi bu hizmeti Türkiye’deki bütün abonelerimize sunmak için aynı vizyon ve kararlılıkla çalışıyoruz” dedi.

“Vodafone ile herkes ilk günden itibaren 4G’ye hazır olacak”

4G’ye erişimde akıllı telefonların hayati rol oynadığını belirten Öğüt, şöyle konuştu: “Dijital dönüşüm vizyonumuz doğrultusunda Türkiye’de herkesin akıllı telefon sahibi olması gerektiğine inanıyoruz. Bu konu, 4G mobil internet şebekesinin ilk günden itibaren en hızlı ve en kolay şekilde tüketiciye ulaştırılması açısından da önem taşıyor. Biz de birey ve kurumların 4G’ye ulaşması için akıllı cihaz sahipliğini artırmak için tüm kaynaklarımızı seferber ettik. 4G uluslararası dolaşım hizmetine başladıktan sonra bu alanda cihaz erişilebilirliğini artırmak için Türkiye’de üretilen 4G özellikli ilk akıllı telefon Vodafone Smart 4 power’ı ürettik. Bundan sonra da herkese en uygun cihazların en cazip avantaj ve tekliflerle sunulmasının öncüsü olacağız. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; Vodafone ile herkes ilk günden itibaren 4G’ye hazır olacak, 4G heyecanına ilk andan itibaren ortak olacak.”

“4G Türkiye için bir fırsat”

Öğüt, mobil genişbant teknolojilerin son halkasını oluşturan 4G’nin Türkiye ekonomisine de önemli katkıları olacağına dikkat çekerek, “4G Türkiye için bir fırsat. Biz bu fırsatı yaklaşık 1,5 yıldır dijital dönüşümü konuştuğumuz her platformda dile getirdik, getirmeye devam ediyoruz. Bugün genişbant teknolojiler, sağlıktan tarıma, finanstan eğitime, her alanda yenilikçi hizmetler sunarak, yatay kestiği sektörlerde sağladığı verimlilik artışıyla tüm dünyada ekonomik büyümenin lokomotifi oluyor. Kalkınma Bakanlığımızın Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı’nda yer alan Makro Ekonomik Projeksiyonlar ve Fırsatlar Raporu’na göre Türkiye’de 10 yılda yapılacak her 1 TL’lik bilgi işlem yatırımının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da 3,6 TL’ye kadar artış sağlayacağı tahmin ediliyor. Bu öngörünün hayata geçmesinde 4G hizmeti de önemli rol oynayacak. Önümüzdeki süreçte 4G dijitalleşmenin, dijitalleşme de ekonomik kalkınmanın ana unsuru olacak.”

Teknoloji Makaleleri