Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Denizaltı optik iletiminde iki yeni dünya rekoru

Nokia-new-globaltechmagazineNokia bugün, denizaltı optik iletiminde iki yeni dünya rekoru kırdığını ve bu rekorların gelecek nesil optik ağ ekipmanlarını şekillendireceğini duyurdu.

İlk rekor, okyanus ötesi mesafeler için yeni bir optik hız rekoru oldu. Nokia Bell Labs araştırmacıları, tek bir ışık dalga boyu kullanarak 7865 km mesafede 800 Gbps veri hızını taşımayı başardılar. Bu mesafe, mevcut son teknoloji ekipmanların aynı kapasitede iletebildiğinden iki kat daha fazla ve yaklaşık olarak Seattle ile Tokyo arasındaki coğrafi mesafeye eşit. Nokia Bell Labs bu önemli başarıya Paris-Saclay, Fransa’daki optik araştırma test merkezinde ulaştı.

İkinci rekor ise Nokia Bell Labs ve Nokia bünyesinde yer alan Alcatel Submarine Networks (ASN) tarafından C-bandı yinelenmeyen iletim sistemi üzerinden 291 km boyunca 41 Tbps’lik net verime ulaşılarak elde edildi. C-bandı tekrarlanmayan sistemler genellikle adaları ve açık deniz platformlarını birbirlerine ve anakaraya bağlamak için kullanılır. Bu tür sistemler için önceki rekor aynı mesafe üzerinden 35 Tbps idi. Nokia Bell Labs ve ASN, rekoru ASN’nin yine Paris-Saclay’de bulunan araştırma test merkezinde kırdı.

Nokia Bell Labs ve ASN her iki rekorun ardındaki bilimsel bulguları 4-5 Ekim tarihlerinde İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen Avrupa Optik İletişim Konferansı’nda (ECOC) sundu.

Daha hızlı yanıp sönen lazerler yapmak

Nokia Bell Labs ve Alcatel Submarine Networks her iki dünya rekorunu da daha yüksek baud-rate teknolojilerinin inovasyonu sayesinde elde etmeyi başardı. “Baud”, bir optik lazerin saniyede kaç kez açılıp kapandığını veya “yanıp söndüğünü” ölçer. Daha yüksek baud hızları daha yüksek veri kapasitesi anlamına gelir ve gelecekteki optik sistemlerin dalga boyu başına aynı kapasiteleri çok daha uzak mesafelere iletmesine olanak tanıyacak. Okyanus ötesi sistemler söz konusu olduğunda, bu artan baud hızları, aynı miktarda kapasiteyi iletebileceğimiz mesafeyi iki katına çıkaracak ve Atlantik ve Pasifik okyanuslarının karşı taraflarındaki şehirleri verimli bir şekilde bağlamamıza olanak tanıyacak. C-bandı yinelenmeyen sistemler söz konusu olduğunda, daha yüksek baud, adaları veya açık deniz platformlarını birbirine bağlayan hizmet sağlayıcıların daha az alıcı-verici ile yeni frekans bantları eklemeden daha yüksek kapasitelere ulaşmasına olanak tanıyacak.

Bu iki rekorun ardındaki araştırma, yeni nesil denizaltı optik iletim sistemleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak. Gelecekteki denizaltı fiber dağıtımları çok modlu ve çok çekirdekli gibi yeni fiber teknolojilerden yararlanırken, mevcut denizaltı fiber ağları performanslarını artırmak ve uzun vadeli sürdürülebilirliklerini artırmak için yeni nesil yüksek baud hızlı alıcı-vericilerden yararlanabilir.

Nokia Bell Labs Araştırma Mühendisi Sylvain Almonacil; “Bu daha yüksek baud hızlarıyla, dünyanın birçok kıtasını ayrı dalga boyları üzerinden 800 Gbps kapasiteyle doğrudan birbirine bağlayabiliriz. Daha önce bu mesafeler bu kapasite için hayal bile edilemezdi. Dahası, başarımızla yetinmiyoruz. Bu dünya rekoru, bireysel dalga boyları üzerinden yeni nesil saniyede bir Terabit denizaltı iletimine doğru atılan bir sonraki adımdır,” dedi.

ASN’de Yinelenmeyen Sistemler Grubu lideri Hans Bissessur; “Bu araştırma sonuçları, mevcut fiber altyapı üzerinden daha iyi performans elde edebileceğimizi gösteriyor. Bu optik sistemler ya dünyayı boydan boya sarıyor ya da bir takımadadaki adaları birbirine bağlıyor olsun, ömürlerini uzatabiliriz,” dedi.

Teknoloji Makaleleri