Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Ulaşımda İstanbulkart mobil dönemi

istanbulkart-globaltechmagazineİstanbulkart’ın ‘Şehrin Yaşam Kartı’ olma ve dijitalleşme yolculuğunda İstanbulkart Mobil kullanımı arttı. Uygulamanın 2021 yılında hayata geçmesiyle birlikte İstanbulkart Mobil 12 milyon kez indirildi. QR kod ile yapılan geçişlerin sayısı ise günde ortalama 500 bine ulaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin iştiraki BELBİM AŞ, dijital dönüşüme ilk olarak İstanbulkart Mobil ile adım attı. Ulaşım ve yaşam kartı olarak hizmet veren, günde yaklaşık 8 milyon kez kullanılan İstanbulkart, mobil uygulama dünyasına taşındı. Böylece İstanbulkart Mobil ile fiziksel kartın özelliklerini ve teknolojinin getirdiği avantajları dijitale taşıyan hizmetler kullanıcılara sunuldu. İstanbulkart Mobil ile İstanbul içi toplu ulaşım ödemeleri tüm indirim haklarını saklı kalarak QR kod ile ödenebiliyor bu da QR kod kullanımını artırdı. Uygulamanın başladığı günden beri İstanbulkart Mobil 12 milyon kez indirildi ve QR kod ile yapılan geçiş sayısı 120 milyonu aştı, bir günde QR kod ile yapılan geçiş sayısında 500 bine ulaşıldı.

İstanbulkart’ta dijital dönüşüm

İBB İştirakler Teknoloji Grup Başkanı ve BELBİM Genel Müdürü Nihat Narin dijital dönüşüm adımlarıyla ilgili süreci şu şekilde aktardı:

“İstanbulkart’ı bir ulaşım kartının ötesine taşıdıktan sonra, hizmet alanımızda herkesi kapsayan inovasyonlar yaptık. Aksiyonlarımıza dijital dönüşümü odağa alarak başladık. Bu kapsamda İstanbulkart’ın tüm özelliklerini ve fazlasını dijitale taşıdık. Toplu ulaşım ödemelerini dijitalleştiren İstanbulkart Mobil ile Avrupa’da ulaşım ödemelerinde örnek bir uygulama başlattık. 12 milyon indirilmeye sahip uygulamamızı kart işlemlerinde en çok tercih edilen seçenek haline getirdik, uygulama marketlerinde en popüler 5 finans uygulaması arasındaki yerini koruduk. Fintek çözümlerimizi İstanbullularla buluşturmaya ve BELBİM’i çok yakında sektörün çok önemli bir fintek oyuncusu haline getirecek stratejik çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

BELBİM AŞ İstanbulkart ile ulaşım ödemelerini yüzde yüz dijitalleştirirken tüm geçiş cihazlarını QR kod ile ödeme yapılabilecek teknolojiye dönüştürdü. Geçiş cihazlarının yenilenme sürecinde sürdürülebilirliği ve kamu kaynaklarını korumak adına sahip olunan atık cihazlardaki geri dönüştürülebilir materyalleri kullanılarak BELBİM AŞ bünyesinde Ar-Ge çalışması yapıldı ve böylece yüzde 81 oranında maliyet tasarrufu sağlandı. Ayrıca İstanbulkart Mobil, fiziksel ve dijital İstanbulkart’a yükleme işlemlerini de dijitalleşerek nakit paraya ve fiziksel noktalara olan ihtiyacı ortadan kaldırdı.

İstanbulkart’ın alışverişlerde de kullanılmaya başlamasıyla yükleme işlemlerinde de dijitalleşme süreci başladı. Yapılan yeniliklerle yükleme işlemleri için nakit para ya da fiziksel yükleme noktasına olan ihtiyaç ortadan kalktı. Bugüne kadar İstanbulkart Mobil üzerinden 86.890.062 kez yükleme talimatı verildi. Abonman yüklemelerinin yüzde 72’si İstanbulkart Mobil’den gerçekleştirilmeye başlandı. Dijital kanalların tüm yükleme kanalları içindeki payı yüzde 40’lara yaklaştı.

Yetersiz bakiye devrine son

BELBİM AŞ olarak yetersiz bakiye devrine son vermek için Ar-Ge çalışmaları ile iki özellik hayata geçirdi. Hayata geçen özellikler ile İstanbulkart bakiyesi sınırsız bir döngüyle “Yeterli Bakiye” olarak kalıyor. “Yetersiz Bakiye Devrine Son!” diyerek İstanbulkart Mobil’e Otomatik Yükleme Talimatı ve Acil Limit özellikleri eklendi.

Mayıs ayından beri kullanıma açılan “Otomatik Yükleme Talimatı” sayesinde ister fiziksel ister dijital İstanbulkart bakiyesi kullanıcının belirlediği alt limite düştüğünde yine kullanıcı tarafından belirlenen yükleme tutarı otomatik olarak İstanbulkart’a yükleniyor. Yolcuların yetersiz bakiye sebebiyle ulaşımda aksama yaşamaması için hayata geçen diğer özellik “Acil Limit” ile yolculuk esnasında dijital İstanbulkart’ta yetersiz bakiye olması durumunda tek seferde 15 TL’ye kadar geçiş ücretinin eksik kalan kısmını tamamlayarak ulaşım rutininin devam etmesi sağlanıyor. Dijital İstanbulkart’a para yüklendiğinde ise borç otomatik olarak faizsiz bir şekilde tahsis ediliyor. Hem “Otomatik Yükleme Talimatı” hem de “Acil Limit” uygulaması çok yakın tarihlerde hayata geçmesine rağmen şimdiden binlerce kullanıcıya kolaylık sağladı.

İstanbulkartlar arası para transferi geliyor

İstanbulkart Mobil ulaşım ödemelerini dijitalleştirirken otomatik yükleme talimatı, acil limit, +Dijital Bakiye gibi özellikleri de ekleyerek fintek yolculuğunda emin adımlarla yürüyor.

İstanbulkart Mobil, ilerleyen günlerde İstanbulkartlar arası para transferi özelliğini de İstanbullulara sunacak. İstanbulkart Mobil’e eklenecek yenilik bununla sınırlı değil. İstanbulkart Mobil üzerinden 7/24 tüm bankalar ve ödeme kuruluşları arasında para transferi yapılabilecek.

Narin, gelecek projelerine dair şunları söyledi:

“Bizler 16 milyon için çalışıyoruz. Halkımız, gencimiz ve yaşlımızla bir mega kente yakışan hizmetler sunmak üzere çalışıyoruz. Yol haritamızda İstanbul’u en kısa ama en tasarruflu yoldan akıllı şehirler arasına taşıyacak bir rotamız var. Gelecek projelerimiz arasında, İstanbulkart Mobil’den QR kodla alışveriş, İstanbulkart Cüzdanıyla online alışveriş, dijital kimlik doğrulama, İstanbulkart Mobil’den fatura ödeme, İstanbulkart kullanıcıları arası para transferi gibi pek çok fintek hizmeti yer alıyor.”

Teknoloji Makaleleri