Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Erstream 4K Yayınlarını ADSL Üstünden İzletecek

erstream_globaltechmagazineTamamen Türk sermayesi ve bilgi birikimi ile kurulan; video platform yayıncılığı alanında anahtar teslim çözümler sunan Erstream tarih yazdı: Erstream, boyutları yüzünden internet üstünden gösterilemeyen 4K kalitesindeki yayınları Türk mühendislerinin geliştirdiği çok özel bir sıkıştırmayla (encoding) 5 megabit gibi çok dar bant genişlikleri üstünden göstermeyi mümkün hale getirdi!

Geleceğin video teknolojisi olarak adlandırılan 4K yayınları, daha önceki HD teknolojisine kıyasla çok daha geniş saklama alanı ve yayın gösterimi için de bant genişlikleri gerektiriyor. Bu yüzden de yaklaşık 3 yıldır bu teknolojinin gösterimini mümkün kılan televizyonlar piyasada olsa da 4K bir türlü beklendiği düzeyde ticarileşemedi.

Elbette 4K teknolojilerinin olmazsa olmazı bu teknolojiye uyumlu TV ya da monitörlerinizin olması… Bu yayın türünü gösterebilecek televizyonlar, 2012 yılında çıktı. Her yıl üstüne yeni özellikler eklenerek gelişmesini sürdürüyor.

2010’ların başında internet üstündeki Youtube ve Vimeo gibi kanallarda gösterimleri başlayan 4K yayın teknolojisine sahip filmleri kayıpsız bir biçimde izleyebilmek için yaklaşık 50 megabitlik internet bağlantısı gerekiyordu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 2014 yıl sonu verilerine göre bu hızlarla Türkiye’nin sadece binde 8’lik bir kesimi 4K yayınlarını seyretmeye yeterli hızlara sahip.

Tamamen Türk sermayesi ve bilgi birikimi ile kurulan; video gösteriminde dijital hak yönetiminden, ölçeklenebilir gösterimden video başı ödemelere kadar uçtan uca anahtar teslim çözümler sunan ve CDN alanında Türkiye’nin en büyük şirketi olan Erstream, 4K gösterimlerini herkes tarafından ulaşılabilir hale getirdi: Erstream, tamamı Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yeni sıkıştırma teknolojileriyle 50 megabit üstünden yapılan yayınları kayıpsız bir biçimde ortalama 5 megabit üstünden gerçekleştirmeye başladı.

Yayınların kayıpsız olması önemli

Dünyada görüntü sıkıştırma teknolojileri üstünde büyük bir yarış sürüyor. Ne var ki görüntülerin sıkıştırılması için sürecinde kaliteden ciddi bir biçimde ödün veriliyor. Erstream en kaliteli görüntüyü sağlama iddiasıyla yola çıkan 4K yayıncılığında kaliteyi mümkün olduğunca koruyor.

Erstream Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Direktör Oğuz Erginer konu hakkında şunları söyledi:

“Yaklaşık 5 yıldır üstünde çalıştığımız video sıkıştırma teknolojilerinde çok önemli bir konuma geldik. MPEGDASH gösterim teknolojisinde kullandığımız sıkıştırmayla futbol maçları ve bol aksiyon sahnelerine sahip filmler gibi aslında sıkıştırması oldukça zor yayınları neredeyse kayıpsız olarak yayımlama imkanı veriyoruz. Mevcut sıkıştırma teknolojileri halen bizden 3 kat daha yüksek hızlar istiyor. Bu yüzden de geçtiğimiz ay içinde ABD ve İngiltere’de katıldığımız fuarlarda dünyanın en büyük yayın ağları ve televizyonlarından çok önemli geri dönüşler aldık… Bir Türk olarak dünya yayıncılık tarihine verdiğimiz bu destek bize gurur veriyor.”

Şirketlere rekabet imkanı sağlıyor

Yeni sıkıştırma teknolojileriyle Türkiye’de 8 megabite kadar bağlantı imkanı sağlayan ADSL bağlantısıyla dahi 4K yayınları izlemek mümkün. Ancak Erginer sağlanan tek hizmetin yayını izleyenlere sağlanan avantajlardan ibaret olmadığını dile getiriyor:

“Daha düşük bant genişlikleri yayın yapan şirketlerin sunucularından daha az veri çıkmasını sağlayarak bağlantıda fiyat avantajı sağladığı gibi 4K yayınlarının da yaklaşık 10 kat daha küçük alanlarda barındırılmasıyla kalıcı bir tasarruf elde edilmesine neden oluyor. 4K’yı yayıncı şirketler erişilebilir, kitlelere ulaştırılabilir ve hesaplı hale getiriyoruz…”

Teknoloji Makaleleri