Cuma, Nisan 26, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Marketlerin teknoloji ürünleri satması ne kadar doğru

mobisad-globaltechmagazineKoronavirüs (Kovid-19) nedeniyle tüm dünya alarma geçmiş durumda. MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, bu zorlu süreçte sektör adına atılan adımları ve yapılması gerekenleri açıkladı. Marketlerin teknoloji ürünlerini satmasının rekabet koşullarını olumsuz etkilediğini belirten Başkan Turnacı, “Bizler domatesin yanından teknolojik ürünlerin alınmamasını, bunun yerine teknolojik ürünler hakkında uzman olan kişiler tarafından yani satış kanallarımızdan bu ürünlerin satışının gerçekleşmesini doğru buluyoruz” dedi.

Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle tüm dünya zor günlerden geçiyor. İnsanlığı tehdit eden bu virüse karşı tüm dünya alarma geçti. Mobil iletişim sektörünün bu süreçte öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, “Bu zor süreçte bir kez daha gördük ki sağlık ve gıda hizmetinden sonra haberleşme hizmeti zaruri bir ihtiyaçtır ve sektörümüzün sorumluluğu sağlık sektörü gibi en ön saflarda yer almaktadır. Sektör, yaşadığımız bu zor günlerde insanların haberleşmesi, sevdikleriyle iletişim kurarak hayata tutunmaları, uzaktan çalışan insanların işlerini daha verimli yapabilmeleri gibi çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Sektör mensuplarımız ülkenin her yerinde, canları pahasına kesintisiz iletişim ve kamu hizmeti vermeye devam ediyor. Sektörümüzde faaliyet gösteren uluslararası firmalarımızdan, Anadolu’nun herhangi bir kasabasındaki KOBİ’mize kadar tek yürek olmuş, bu hizmeti eksiksiz sunuyoruz” dedi.

Bu süreçte MOBİSAD olarak sektör adına birçok önemli adımı attıklarının altını çizen Başkan Turnacı, “Öncelikle içinde bulunduğumuz süreçte akıllardaki soru işaretini gidermek için bir danışma hattı oluşturduk. Bununla birlikte mobil uygulamamıza Sıkça Sorulan Sorular bölümünü dahil ettik. Böylece hem danışma hattı üzerinden hem de mobil uygulamamız üzerinden tüm sektör mensuplarının sorularına cevap veriyoruz. Geçtiğimiz günlerde içinde bulunduğumuz bu zor dönemde, tüm sektör mensuplarına üzerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirmeleri için önemli bir çağrıda da bulunduk. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’nın koronavirüs salgını nedeniyle firmaların mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılması amacıyla hazırlanan Genel Tebliğ’de Perakende Ticaret ve Alışveriş Merkezleri grubu içerisindeki sektörlere telekomünikasyon sektörünün de dahil edilmesi için çalışmalar yürüttük. Yine sektördeki üç önemli operatörün çalışma saatlerinin düzenlenmesine yönelik çalışmalarına destek olduk.

İçimizde bulunan sorumluk duygusu ile üyemiz olan firmalara ve mensuplarımıza Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ kampanyasına katılmaları konusunda çağrıda bulunduk. Sektörümüzün milletimizin yanında olduğunu bu vesile ile bir kez daha gördük. MOBİSAD olarak tek amacımız sektörün ülkemize olan katkısını artırmak” diye konuştu.

Marketlerin teknoloji ürünleri satması rekabet koşullarını olumsuz etkiliyor

Başkan Turnacı, “Özellikle marketlerin teknoloji ürünlerini ölçek ekonomilerini kullanarak satışa sunması piyasa fiyatlarının bozulmasına ve rekabet koşullarının olumsuz etkilenmesine sebep oluyor. Teknoloji ürünlerini satan firmaların gıda ürünlerini son tüketiciye ulaştırmasının hijyen, sağlık gibi sebeplerden doğru olmayacağı gibi teknolojik ürünlerin de, gıda satan marketlerde satışının gerçekleşmesi, çalışanların eğitim, donanım gibi konularda eksik kalacakları için olumsuz sonuçlar doğurur. Bu durum vatandaşın ürünü aldıktan sonra etkili kullanamamasına ve milli servetimizin çekmecelerde harap olmasına sebep oluyor. Bizler domatesin yanından teknolojik ürünlerin alınmamasını, bunun yerine teknolojik ürünler hakkında uzman olan kişiler tarafından yani satış kanallarımızdan bu ürünlerin satışının gerçekleşmesini doğru buluyoruz. Bugün operatörler satış kanallarının faturaya yansıtılarak temlikli domates, patlıcan satmaları ne kadar sağlıksız ve yanlış sonuçlar doğuracaksa mevcutta marketlerin kendi işinin dışına çıkarak teknolojiyi satmaları birçok sektörü bitirdiği gibi ülkemizin her bölgesine yayılmış esnaflarımızı da zora sokacağını ve ölçek ekonomisini ön plana çıkartarak istihdam kayıplarına sebep olacağını düşünüyoruz. Bu durum vatandaşlarımızın teknolojiyi etkili kullanmasına engel oluyor” ifadelerini kullandı.

Sektörde 20 milyar TL’lik stok yükü bulunuyor

Mevcut stok yükünün etkilerini anlatan Başkan Turnacı, “Yaptığımız durum tespit çalışmalarımızda şu anda mevcut tedarik ve satış kanallarında takribi 20 milyar TL’lik bir stok yükü bulunduğunu görüyoruz. ‘Evde Kal’ telkinlerimizin olduğu bu dönemde sektörde ciddi trafik azalması ve satış düşüşü yaşanıyor. Bu durum halihazırda nakit akışı bozulmuş KOBİ’lerimizden başlayarak firmalarımız için kaçınılmaz sonuçlar doğuruyor. Sektörün istihdam yükünün büyük kısmını ülkemizin her yöresine yayılmış 15 bin civarındaki KOBİ’lerimiz sağlıyor. 170 bin istihdam sağlayan sektörümüzün istihdam kayıpları yaşamamasını hedeflerken karşılaştığımız bu stok yükü sektörümüzü ciddi manada zorluyor” şeklinde konuştu.

Taksit sınırlandırılması 6 bin 500 TL’ye çıkartılmalı

Başkan Turnacı, “İnsanların evinden çalıştığı ve yakınlarına ulaşmanın çok önemli olduğu bir dönem yaşıyoruz. Haliyle insanımızın doğru teknolojiyi kullanması büyük bir ihtiyaç haline geldi. Sektördeki stok yükünden ötürü birçok firmanın zor durumda kalmasını önlemek, buna bağlı istihdam kayıplarının önüne geçmek, vatandaşlarımızın gerek iş gerekse de özel hayatında verimliliği artırmak amacı ile vatandaşlarımızın cep telefonuna kolay erişebilmesini sağlamanın koronavirüs sürecinde olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyoruz.

Mevcutta uygulanan kademeli taksit sınırlamasının artan döviz kurlarını da göz önüne aldığımızda en önemli etken olabileceğini düşünüyoruz. Şu anda uygulanan 3 bin 500 TL ve üzeri 12 ay olan taksit sınırlandırmasının ivedilikle 6 bin 500 TL’ye çıkarılmasının izah ettiğimiz birçok sorunun önüne geçecek bir önlem olarak görüyoruz. Bu önerimizin dikkate alınmasını, milletimizin bu zor günlerden en az hasarla, hatta güçlenerek geçmesini, her daim ülkemize hizmet etmiş sektör firmalarının sağlıklı bir şekilde yollarına devam etmesine katkı sunacağını düşünüyoruz” dedi.

Teknoloji Makaleleri