Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kritik sektörlerde siber saldırılarda artış bekleniyor

kaspersky-globaltechmagazineKaspersky Türkiye Pazarlama Müdürü Ünsal Yurdakonar, 2022 yılında dünyayı bekleyen siber güvenlik trendlerine dair şu sözleri ifade etti:

“’Machine unlearning’ yani ‘makine öğrenmeme’ dediğimiz bir kavram bulunuyor. Modern makine öğrenimi, kullanıcıların özel davranışları hakkında çok büyük miktarda bilgiyi ezberleyebilir. 2022 yılı araştırmacılar otomatik sistemler tarafından alınan kararları çevreleyen daha fazla tartışma ve düzenleme bekliyor. Endüstriyel kuruluşlara yönelik saldırıların devam edeceğini ve otomatik olarak tespit edilip önlenmesinin zorlaşabileceğini tahmin ediyoruz. Aynı zamanda saldırıların önümüzdeki yıl operasyonları aksatmaya ve işletmelere daha da yıkıcı şekillerde zarar vermeye devam etmesini bekliyoruz. Ayrıca, siber suçlular artık kullanımda olan kötü amaçlı yazılımın yaşam döngüsünü kısaltıyor. Belirli bir kötü amaçlı örnek, çok sınırlı bir hedef kümesine karşı kullanılabilir ve en yüksek etkinliğindeyken yalnızca birkaç hafta etkin olabilir ve ardından algılamayı atlamak için yeni bir yapı yayınlanır. Pandemi sonrası çok önemli bir eğilim, sağlık sektöründeki dijitalleşmenin daha fazla veri ihlaline yol açacağıdır. Geçen yıl Kaspersky araştırmacıları, pandemi yayıldıkça sağlık sektörünün siber suçlulardan büyük ilgi göreceğini tahmin etmişti. Suçlular aşıdan para kazanmaya çalışırken ve fidye yazılımları hastaneleri vurarak hastaların hayatlarını tehlikeye attığından, bu kesinlikle doğrulandı. Önümüzdeki yıl, daha fazla hasta verisi internete taşındıkça ve sağlık hizmeti sağlayıcıları tele-sağlık gibi dijital tedavi hizmetlerini benimsemeye devam ettikçe, sağlık sektörü için saldırı vektörü yalnızca genişlemeye devam edecek.”

Dijital dönüşüm stratejileri pandeminin de etkisiyle her sektörde önemini artırırken ortak iş zorluklarının çözülmesi, daha verimli iş süreçleri elde edilmesi ve dijitalleşme hedeflerine hızla ulaşılması noktasında teknoloji yatırımlarını da vazgeçilmez hale getiriyor. Gartner’a göre dünya çapındaki bilgi teknolojilerine yönelik harcamalar %5,5’lik bir artışla 2022’de 4,5 trilyon dolara ulaşacak. Hal böyle olunca harcamaların yoğunlaşması beklenen yapay zeka, veri analitiği, siber güvenlik, kurumsal yazılımlar, yerel bulut sistemleri gibi stratejik alanlarda öne çıkacak gelişmeler ve trendler de merak konusu haline geliyor.

Teknoloji Makaleleri