Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Intel’in 5.nesil mimarisi

intel_globaltechmagazineIntel’in bir süredir beklenen 5. nesil Broadwell ve Skylake mimarileri, görünüşe göre Intel tarafından değişikliklere uğrayacak. Planlandığı gibi 2015’in başlarında çıkacak olan Broadwell mimarisi Intel’in 5. nesil işlemcilerine ev sahipliği yapacak olsa da Intel, masaüstü kullanıcılara yönelik sunacağı Skylake mimarisini 6. nesil olarak adlandırmaya karar verdi.

Intel tarafından paylaşılan bilgilere göre mobil cihazlar, tabletler, notebooklar ve hibrit bilgisayarlar için geliştirilen Broadwell mimarisi, standart Core i3, i5 ve i7 adlandırmalarına sadık kalacak, ayrıca iş sektörü için Core i5 vPro ve i7 vPro adında iki yeni model de kullanıcılara sunulacak. Intel, Broadwell için kesin bir tarih vermekten çekinse de, bahar aylarından itibaren 5. nesil Broadwell işlemcileri taşınabilir cihazlarda görmeye başlayabiliriz. Hali hazıra Core M serisiyle Broadwell mimarisine geçişi başlatan Intel, 14nm’lik mimari ile inceliğin ve hızın sınırlarını zorlamaya kararlı.

Daha ekonomik alanda ise Intel, yeni Atom mimarisi Braswell’i yeni Celeron ve Pentium modellerinde kullanmaya karar vermiş durumda. Skylake işlemcilerle birlikte piyasaya sürülecek olan Braswell mimarisi, yaşanan bazı gecikmeler nedeniyle 2014’ün sonlarından 2015’in ortalarına ertelenmişti.

Son olarak özellikle masaüstü kullanıcılarının merakla beklediği Skylake hakkındaki yeniliklerini duyuran Intel, bu yeni mimarinin beklendiği gibi 5. nesil değil, 6. nesil olarak piyasaya sunulacağını duyurdu. Yeni Celeron ve Pentium modelleri ile birlikte 2015’in ikinci yarısı piyasaya sunulacak olan 14nm’lik Skylake mimarsinin en büyük getirilerinden biri ise DDR4 Ram desteğini sunacak olması.

Teknoloji Makaleleri