İstanbul İl Milli EÄŸitim Müdürlüğü ve AÄŸ Yöneticileri DerneÄŸi arasında imzalanan protokol ile Cisco Networking Academy programı üyesi meslek okullarındaki aÄŸ uzmanı eÄŸitimlerini geliÅŸtirebilmek için, il Milli EÄŸitim Müdürlüğü tarafından belirlenen tarihlerde, hem öğrencilere hem öğretmenlere yönelik eÄŸitimler gerçekleÅŸtirilecektir. BiliÅŸim ve bilgisayar aÄŸları uzmanlarının sayılarını artırmak amacıyla, 165 ülkede her yıl 1,5 milyon biliÅŸim uzmanı yetiÅŸtiren Cisco Networking Academy, Türkiye’de de 2000 yılından bu yana 40 bin mezun vermiÅŸtir. Milli EÄŸitim Bakanlığı’na baÄŸlı bazı teknik ve meslek liselerinde 2006 yılından bu yana verilmekte olan Cisco Networking Academy eÄŸitimleri, bu protokolle beraber İstanbul’da hızla yaygın hale getirilecek ve destekleyici etkinliklerle zenginleÅŸtirilecektir.
Türkiye’deki aÄŸ uzmanlığı eÄŸitiminin dünya standartlarına eriÅŸebilmesi için biliÅŸim ve bilgisayar öğretmenlerine eÄŸitim desteÄŸi verilirken, liselerin teknik ekipmanının zenginleÅŸtirilmesi, öğrenciler için staj ve iÅŸ bulma olanaklarının artırılması, her yıl baÅŸarılı öğrencilere Cisco’nun iÅŸ ortaklarında staj önceliÄŸi saÄŸlanması, protokol kapsamında gerçekleÅŸtirilmesi planlanan diÄŸer faaliyetlerdir. Ayrıca, ilki 2015’te olmak üzere, her yıl İstanbul’da Bilgisayar Ağı EÄŸitimi Haftası düzenlenecektir.
İş birliÄŸi protokolü kapsamında deÄŸerlendirmelerini sunan İstanbul İl Milli EÄŸitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, “Türkiye’yi sanayileÅŸme ve kalkınma seviyesinde Avrupastandartlarına taşımak amacıyla oluÅŸturulan Vizyon 2023 hedeflerine ulaÅŸabilmek için bütün kurumların el ele kalkınmaya yüzünü çevirmesi gerekiyor. Ekonomik büyümenin ve bayındırlığın devamı için sivil toplum kuruluÅŸlarına ve biz eÄŸitim karar vericilerine büyük sorumluluklar düşüyor. EÄŸitim sisteminin temel taşı olarak gördüğümüz öğrenci ve öğretmenlerin kiÅŸisel geliÅŸimi için sanayi dünyasıyla ortak geliÅŸtirilen projeler çok önemlidir. Bugün sizlere Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın da önemli önceliklerinden olan okul sanayi iÅŸbirliÄŸi uygulamalarına bir yenisinin eklendiÄŸini duyurmaktan gurur duyuyorum. AÄŸ Yöneticileri DerneÄŸi’nin ön ayak olduÄŸu bu yeni projemizle geleceÄŸin biliÅŸim bilirkiÅŸilerini yetiÅŸtireceÄŸiz. Bu proje, öğretmen, öğrenci ve sanayiciyi, 2023 biliÅŸim hedefleri doÄŸrultusunda ortaya çıkan potansiyeli öz kaynaklarımızı kullanarak deÄŸerlendirmek için bir araya getiriyor. Gençlerin ve ailelerin en büyük kaygılarından biri iÅŸ bulmak, kayıtlı iÅŸ gücüne dahil olmak; velilerimizin de sahip çıkacağı bu projeyle artık belirlenen okullarımızda müfredatın yanı sıra gençlerimize ek bir altın bilezik daha kazandıracağız” demiÅŸtir.
İşbirliÄŸi destekleyici kurumu Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım ise, “Ciscoolarak eÄŸitim ve teknolojiyi en önemli sosyal eÅŸitleyiciler olarak görüyoruz. Bize göre eÄŸitim insanların ekonomik fırsatlarını geliÅŸtirmelerine olanak Tanır, teknoloji ise kaliteli eÄŸitime eriÅŸim saÄŸlar. Tüm dünyada yaklaşık 17 yıldır baÅŸarıyla uyguladığımız sosyal sorumluluk projemiz olan Cisco Networking Academy programı ile bu iki eÅŸitleyici unsuru bir araya getiriyoruz. Teknik liseler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluÅŸları iÅŸbirlikleri ile yürüttüğümüz biliÅŸim ve aÄŸ eÄŸitimleri ile bugüne kadar binlerce (40 binden fazla) kiÅŸiye bu fırsatı sunmanın gururunu yaşıyoruz. Önemli iÅŸ ortaklarımız olanİstanbul İl Milli EÄŸitim Müdürlüğü ve AÄŸ Yöneticileri DerneÄŸi’nin bugün baÅŸlattığı süreçle bu çalışmaların önümüzdeki dönemde daha da yaygınlaÅŸacak olması bizi mutlu ediyor.Türkiye’nin uluslararası alanda rekabetçi gücünün artması için gereken iÅŸ gücünün geliÅŸimine katkıda bulunmaya devam edeceÄŸiz” demiÅŸtir.
Protokol ortağı AÄŸ Yöneticileri DerneÄŸi BaÅŸkanı Gökhan Akın deÄŸerlendirmesinde, “Bu DerneÄŸi kurmaktaki amacımız, aÄŸ teknolojileri üzerine çalışan kiÅŸileri bir araya getirmek, bu teknolojilerin Türkiye’de tanıtılması ve yaygınlaÅŸtırılmasını saÄŸlamak ve yeni aÄŸ uzmanlarının yetiÅŸmesi için eÄŸitim faaliyetlerine aktif olarak destekte bulunmaktı. Hepimizin bildiÄŸi üzere, bilgisayar aÄŸlarının önemi gün geçtikçe daha da artıyor; 2020 yılında internet ağına baÄŸlı cihaz sayısının 50 milyarı geçeceÄŸi öngörülüyor. Her sektörün temel bir ihtiyacı haline gelen bilgisayar aÄŸları, sanayinin vazgeçilmez bir unsuru olmasının yanı sıra, onu kullanacak nitelikli eÄŸitim ve iÅŸ gücü gereksinimini de beraberinde getiriyor. Ülkemizde bu alanda yetiÅŸmiÅŸ insan gücünün artması, teknolojik her türlü geliÅŸmenin de önünü açmak anlamına gelecektir. Bu sebeple bizler de, AÄŸ Yöneticileri DerneÄŸi olarak, Türkiye’nin sektörel ve eÄŸitsel geliÅŸim sürecine büyük katkı saÄŸlayacağını düşündüğümüz bu protokolün bir parçası olmak istedik. İstanbul Milli EÄŸitim Müdürlüğü ve Cisco Systems’in de destek verdiÄŸi bu projeye bilgi birikimimizi aktarmaktan büyük mutluluk duyuyor olacağız” ifadelerinde bulunmuÅŸtur.