Perşembe, Nisan 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Ülkelerarası şirket bilgileri daha güvende

ibm_globaltechmagazineIbm, kişisel verileri koruyan yeni patentini tanıttı. Ibm laboratuvarları tarafından geliştirilen yeni ve patentli Gizlilik Motoru, bulut üzerindeki ve ülkelerarası paylaşılan verileri koruyor.

Ibm, işletmelerin (özel bulutlar da dahil olmak üzere) ülkeler arasında aktarılan kişisel verileri daha verimli ve makul maliyetli korumayı sağlayan veri gizliliği motorunun patentini aldı. Bu patent ile Ibm, işletmelerin en mühim verilerinin ve varlıklarının güvende kalmasını sağlama gücünü bir adım ileri taşıyor.

Küresel işletmeler, (çalışan ve müşterilere dair ayrıntılar gibi) kişisel bilgileri sınır ötesine ve dünya geneline gidip daha çok taşıyor. Bu eğilim devam ederken, kurumların ilkeleri ve mahalli kanunlarla da uyumlu kalmak bir ihtiyaç halini alıyor. Devletler de her önceki gün verilerin bir ülkeden başka bir ülkeye aktarılma yöntemlerini düzenleyen kuralları yürürlüğe koyuyor.

Örneğin, bir ofisten başka bir ülkedeki ofise bulut üzerinden çalışan verilerini aktaracak olan bir şirket, muhtemel ihlallerden haberdar olmak için Ibm’in yeni veri gizliliği motorundan faydalanabilir. Bunun peşinden da şirketteki yetkili birimlere, makul olarak bu işlemin gerçekleştirilmesini sağlamak için tüm detayları aktarabilir.

Bu konjonktürde Ibm’in yeni duyurduğu patentli “Veri Gizliliği Motoru” inovasyonu (ABD Patent Listesindeki 8.695.101 numaralı patent), işletmelerin uluslararası ve kurumsal veri aktarımı gereksinimlerini bir araya getiriyor ve tüm projelere uygulanmasını sağlıyor. Bunun üzerine kuruluşlar (özel bulut ortamı da dahil) verileri iki ülke arasında aktarırken değişik tiplerdeki bilgiler için olağan kısıtlamaları sürat ile görebiliyorlar. Ibm gizlilik motoru aynı dönemde sınır ötesi gizlilik sorunlarını da işaretliyor ve çözüm teklifleri öneriyor. Ana gizlilik gereksinimleri değiştiğinde güncelleme yapma özelliğine de sahip. Kullanıcılar muhtemel ihlalleri engellemek amacıyla kendi ekiplerini tekrardan tetkik hususunda tekrardan bilgilendirebiliyorlar.

Yeni duyuruyu değerlendiren Ibm Teknoloji Akademisi Üyesi Kıvanç Uslu: “Günümüzde küresel işletmeler, ülkeler arasındaki veri (bilgi) akışının hiç olmadığı kadar mühim olduğu bir ortamda mevzuatla uyumlu kalmak ve kişisel verileri koruma konularında ciddi zorluklarla karşı karşıyalar. Ibm’in patentli inovasyonu, işletmelerin gidip daha karmaşık hale gelen ortamda navigasyon işlemi gerçekleştirmelerine ve riskleri proaktif olarak yönetmelerine yardımcı olacak bir teknik getiriyor.”

Teknoloji Makaleleri