Perşembe, Nisan 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Başarı Reçetesi İTÜ’de Ders Konusu Oldu

vodafone_globaltechmagazineVodafone Türkiye’nin 2009 yılında başlattığı ve başarıyla tamamladığı Stratejik Dönüşüm Programı, London Business School’un ardından şimdi de İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Executive MBA programında ders konusu oldu. Vodafone’un stratejik dönüşüm başarısı, “İTÜ Executive MBA” kapsamında, Doç. Dr. Mehmet Erçek tarafından verilen “Stratejik Yönetim” (Strategic Management) dersinde ele alınacak. Vodafone Türkiye Stratejik Dönüşüm Programı’nın konu edildiği ilk ders, Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, İTÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Fethi Çalışır ve İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Şebnem Burnaz’ın katılımıyla İTÜ Maçka Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Üniversite-sanayi işbirliğini öncelikli hedefleri arasında konumlayan Vodafone Türkiye, iş dünyasında örnek gösterilen uygulamalarıyla dünyanın ve Türkiye’nin seçkin üniversitelerinde derslerde yer almaya devam ediyor. 2009 yılında başlattığı ve başarıyla tamamladığı Stratejik Dönüşüm Programı ile dünyanın en prestijli işletme okullarından London Business School’un İşletme Yüksek Lisansı (MBA) müfredatında yer alan Vodafone Türkiye, şimdi de İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) 1998’den bu yana sürdürülen “İTÜ Executive MBA” programı kapsamında “vaka incelemesi” olarak okutulmaya başlandı. Tüm dünyada “Türk başarı reçetesi” olarak gösterilen Vodafone Türkiye Stratejik Dönüşüm Programı, Doç. Dr. Mehmet Erçek tarafından verilen “Stratejik Yönetim” (Strategic Management) dersinde örnek vaka olarak inceleniyor. Vodafone örnek vakasının incelendiği ilk ders, Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, İTÜ İşletme Fakültesi Dekanı Fethi Çalışır ve İTÜ Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Şebnem Burnaz’ın katılımıyla İTÜ İşletme Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

Gökhan Öğüt: “Stratejik planlama başarımızla dünyaya örnek olduk”

“İTÜ Executive MBA” öğrencilerine Vodafone Türkiye’nin stratejik planlama süreci ve Vodafone Türkiye Stratejik Dönüşüm Programı hakkında ayrıntılı bilgi veren Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, şunları söyledi:

“Sürekli değişimin ve rekabetin olduğu, tamamen belirsiz bir geleceği şekillendirme gücü ve imkânı sağlayan bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Böyle bir ortamda başarılı olmak, ancak güçlü ve odaklı bir stratejik planlamayla mümkün. Vodafone Türkiye olarak hazırladığımız stratejilerle bugüne kadar hep başarılı olduk ve bu başarılarımızla hem ülkemizde hem de dünyada örnek gösterildik. Özellikle Vodafone Türkiye Stratejik Dönüşüm Programı ile yazdığımız başarı öyküsü, hem Türkiye hem de dünya telekomünikasyon sektöründe bir ilk’i temsil ediyor. Dünya çapında sektörümüzde bu kadar hızlı büyümenin kaydedildiği başka bir vaka bulunmuyor. Bu programla önce dünyanın en ünlü işletme okullarından London Business School’a konuk olduk. Şimdi de İstanbul Teknik Üniversitesi’nin müfredatına girdik. Vodafone Türkiye Stratejik Dönüşüm Programı’nın, İTÜ Executive MBA Stratejik Yönetim dersinde yapılacak vaka incelemeleri açısından çok doğru bir seçim olduğuna ve öğrencilerimize yeni ufuklar kazandıracağına inanıyorum. Üniversite-sanayi işbirliğine olan inancımızla, ülkemizin ve dünyanın önde gelen üniversiteleriyle birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

Prof. Şebnem Burnaz: “Türkiye’nin ilk ve en köklü Executive MBA programını iş hayatından vaka örnekleriyle gerçekleştiriyoruz”

İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde gerçekleştirilen ve İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen “İTÜ Executive MBA” programı hakkında bilgi veren İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Burnaz, şunları söyledi:

“Yöneticiler için işletme yüksek lisans programımız, 1998-1999 eğitim-öğretim yılından bu yana uygulanıyor. Bu niteliğiyle Türkiye’deki ilk örneklerden biri olan programımız, mezunlarından önemli bir yönetici ağını da oluşturmuş durumda. İTÜ Executive MBA programı mezunları, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde çok önemli pozisyonlarda çok başarılı kariyerlere imza atıyorlar. İş deneyimli, seçkin bir öğrenci kitlesi tarafından tercih edilen İTÜ Executive MBA, öğrencilerine kariyerlerine ara vermeden kendini geliştirebilecekleri ve kendilerini iş hayatında liderliğe taşıyabilecekleri bir ortam sunuyor. Bu ortamı sunmada iş hayatından alınmış vaka örnekleri, en önem verdiğimiz kaynakların başında geliyor. Bu sayede, geleceğin üst düzey yöneticileri karşılaşacakları problemlerin benzerlerini derslerinde görüyor, derslerimize konuk olan iş dünyasının liderleriyle bire bir soru-cevap oturumlarıyla etkileşim kurma imkânı buluyor. Bu kapsamda dersimize katılan Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt’e teşekkür ederiz.”

Prof. Fethi Çalışır: “Vaka çalışmaları etkin bir öğrenme ortamı yaratıyor”

İTÜ İşletme Fakültesi Dekanı Fethi Çalışır da konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Dünyanın ve Türkiye’nin lider üniversitelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi, sadece mühendislik ve mimarlık değil, aynı zamanda dünya kalitesinde işletme eğitiminin de verildiği bir üniversitedir. Fakültemizin bölümleri, pek çok kaliteli lisans, yüksek lisans ve doktora programları yürütmektedir. Fakültemiz bünyesinde bulunan İşletme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Ekonomi bölümlerinin değerli öğretim üyeleri, sahip oldukları engin tecrübeyi, şirket örnekleri ve vaka çalışmalarıyla birleştirerek derslerine taşımakta ve etkin bir öğrenme ortamı yaratmaktadırlar. Vodafone Türkiye Stratejik Dönüşüm Programı’nın İTÜ Executive MBA’de işlenmeye başlanması bunun en etkin ve güncel örneklerinden birini oluşturuyor. Vodafone Türkiye’ye kendisi ile ilgili bilgileri vaka çalışması yoluyla öğrencilerle paylaştıkları için teşekkür ederiz.”

40’ı aşkın öğrenci katılıyor

Doç. Dr. Mehmet Erçek tarafından verilen ve çeşitli yönetim pozisyonlarındaki 40’ı aşkın yüksek lisans öğrencisinin aldığı “Stratejik Yönetim” dersinde, Vodafone Türkiye Stratejik Dönüşüm Programı kapsamında belirlenen vakalar, stratejik durum analizi yapabilme, durum analizlerine göre stratejik öncelik belirleyebilme ve pazara girişte satın alma kararı verme açılarından tartışılacak. Önceden belirlenen öğrenci gruplarına özellikle stratejik durum analizi ve stratejik öncelik belirleme konularında ödevler verilecek. Ödevlerin başarıyla tamamlanması, dersin geçme koşulları arasında yer alacak.

Dijital dönüşüm de ders konusu olmuştu

Vodafone Türkiye, daha önce de Kasım 2013’te başlattığı dijital dönüşüm programıyla Boğaziçi Üniversitesi’nin “AD 440: Digital Marketing” (Dijital Pazarlama) ders programına entegre olmuştu. Bu kapsamda, şirketin özellikle dijital pazarlama alanında hayata geçirdiği proje ve uygulamalar Vodafone Red Academy eğitmenlerinin desteğiyle öğrencilere tanıtılmış ve İşletme Bölümü’nden 48 dördüncü sınıf öğrencisi 12 gruba ayrılarak “Vodafone Red”, “Vodafone FreeZone” ve “Vodafone Arena” markalarına yönelik gerçek vakalar üzerinde çalışmıştı.

Teknoloji Makaleleri