Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

EMC Federasyon Kurumsal Veri Gölü Çözümü Büyük Veri ile Tüm Sektörleri Kökten Değiştiriyor

emc_globaltechmagazineEMC Corporation, bugün bünyesindeki diğer markalarla işbirliği içinde oluşturduğu Federasyon Kurumsal Veri Gölü’nü duyurdu. Tamamen özel olarak tasarlanan çözüm, işletmelerin Büyük Veri’nin yeni yapısından yararlanmaları ve bu sayede de yeni anlayışlar ile eskiyi kökten değiştiren farklılıklar yaratmalarının önünü açmak için EMC Bilgi Altyapısı, Pivotal ve VMWare’in öncü veri depolama ve Büyük Veri teknolojilerini içeriyor.

Yalnızca yedi gün gibi kısa bir sürede sisteme kurulumu gerçekleştirilebilen Kurumsal Veri Gölü, oldukça karmaşık bir süreci önemli ölçüde basitleştiriyor. Kurumsal Veri Gölü, işletmelerin Büyük Veri analitiğini kullanarak daha etkili, bilgiye dayalı kararlar almaya başlamalarına yardımcı olacak hız, self-servis ve ölçeklenirlik özellikleri ile tasarlandı. Yeni Kurumsal Veri Gölü yine EMC ve iştirakleri tarafından tasarlanan Kurumsal Karma Bulut Çözümü’ne yakınsanmış bir çözüm olarak katılıyor. Kurumsal Karma Bulut Çözümü, altyapıyı yeniden tanımlayarak BT kuruluşlarının ve departmanlarının Karma Bulut ile Veri Gölü sayesinde kurulumların hızını ve çevikliğini en üst düzeye getiriyor.

Büyük Veri’nin olağanüstü potansiyeline öncelikle geleneksel uygulamalar, modern uygulamalar, sensörler ve akıllı cihazların ürettiği verilerin yanı sıra sosyal medyadaki yayınlar gibi yeni kamuya açık verilerdeki artış yön veriyor. Bu verileri yakalama ve işleme becerisine sahip olmak, uygun fiyatlı veri depolama çözümleri ve sınırsız bilgi işlem özelliklerinin yanı sıra gerçek zamanlı analiz ve yeni uygulamalar ile ürünler aracılığıyla eyleme doğrudan bağlantı sayesinde artık mümkün. Bu veri depolama ve analitik teknolojileri, devasa boyutta veri kümeleri ile birlikte Kurumsal Veri Gölü’nü oluşturuyor.

Kurumsal Veri Gölleri geleneksel veri ambarlarının önemli açıklarını kapattıkları için her geçen gün kurumlar için daha öncelikli bir çözüm oluyor. Bir Veri Gölü birçok farklı kaynaktan alınan yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri içeriyor ve analizler de geleceği öngörebilen modeller oluşturmaya odaklanıyor. Başarılı Veri Gölleri’ne sahip işletmeler yeni ürünler, uygulamalar ile iş modelleri oluşturmak ve bu yolla sektörü yeniden tanımlayarak, “Pazar Lideri” olmak ya da bu konumlarını sağlamlaştırmak için verilerden ve öngörü modellerinden yararlanıyor.

EMC Yönetici Görüşü:

Josh Kahn, EMC Corporation, Global Çözümlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı

“Neredeyse her bir geleneksel iş modeli yakın zamanda kökten bir değişiklikten geçme olasılığıyla karşı karşıya. Rekabette avantaj sahibi olmanın kısa yolu verilerdeki bu devasa artışı hızlı bir şekilde benimseyip, bundan değer sağlayabilmekten geçiyor, ancak bunun için yeni bir yaklaşım gerekiyor. Yeni Federasyon Kurumsal Veri Gölü çözümü, yeni uygulama, ürün ve iş modellerinin sektörleri yeniden tanımlamalarına olanak sağlayacak öngörücü modeller oluşturmak için her tür veriyi kullanmayı kolay hale getiriyor.”

Kurumsal Veri Gölü neler kazandırıyor?

Yüksek düzeyde etkin ve verimli bir Kurumsal Veri Gölü aşağıdaki üç kritik işlevi sunuyor:

·         Veri depolama: Her tür analiz için farklı birçok kaynaktan gelen yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri depoluyor, kapasiteyi ve performansı en uyumlu şekilde ihtiyaca göre harmanlıyor.

·         Analiz: Hadoop tabanlı, Bellek içi No-SQL ve Genişletilebilir Ölçekli MPP de dahil tüm analiz türleri için modern veri yönetimi ve analitik araçları sunuyor.

·         Ortaya Çıkma & Harekete Geçme: Sonuçlarda gerçek zamanlı değişiklikler elde etmek ve kritik kararları etkilemek için kullanıcılara ve uygulamalara gereken verileri sağlıyor.

 

Şimdiye kadar, etkin ve verimli bir Veri Gölü oluşturmak zor ve karmaşık bir işti. Bir Veri Gölü’nü sistemlerine yerleştirmek isteyen BT kuruluşları ve departmanlarının Hadoop’tan gerçek zamanlıya kadar her bir analitik kullanım şekli için doğru ve uygun analitik platform ile veri depolama çözümünü de sistemlerine kurmaları gerekiyordu. Gerekli ortam yaratıldıktan sonra, verilerin tüm doğru erişim hakları ile sisteme yüklenmesi ve veri kümelerinin de denetimden geçmesi gerekiyordu. Ortamın ve veri kümelerinin sistem içine yerleştirilmesi karmaşık ve oldukça zaman alıcı bir işti ve bu da BT yetkililerinin kurumsal kullanıcıların işle ilgili ihtiyaçlarını karşılamalarını önlüyordu.

 

Federasyon Kurumsal Veri Gölü Çözümü

Federasyon Kurumsal Veri Gölü Çözümü bir Kurumsal Veri Gölünün sisteme yerleştirilmesi ve kurulumunu kolay hale getiriyor. EMC’nin iştiraklerinden EMC Bilgi Altyapısı, Pivotal ve VMware’in ana ürünleri, Federasyon Kurumsal Veri Gölü’nün fonksiyonelliğini sunuyor ve veri depolama, analiz, ortaya çıkma ve harekete geçme gibi kritik önem taşıyan fonksiyonel ihtiyaçları karşılıyor.

Federasyon Kurumsal Veri Gölü hızlı ve otomatik olarak konfigürasyonu yapılabilen, BT kuruluşları ve departmanlarının işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak sağlayan tamamen özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş bir çözüm. Çözümün analitik katmanı Vblocks üzerinde çalışan VMware ile tamamen sanallaştırılmış durumda. Aynı zamanda bu katmanda önceden tanımlanmış analitik kullanım şekilleri ve otomatik konfigürasyon özellikleri de yer alıyor. EMC Isilon, Veri Gölü Depolama Zemini’ni oluşturuyor ve ideal kapasite- performans dengesini sunuyor.

Analitik katmanını; Hadoop motoru üzerinde çalışan dünyanın öncü SQL’i HAWQ’ına sahip PivotalHD’yi içeren Pivotal Büyük Veri Yazılım Paketi oluşturuyor. Pivotal Büyük Veri Yazılım Paketi, Hadoop içinde depolanan veriler üzerinde SAS, Tableau gibi en büyük analitik platformları ile kusursuz entegrasyon ve birlikte çalışabilirliği mümkün kılan kurumsal sınıf SQL sunuyor. EMC ayrıca müşterilerine Hadoop dağılımı konusunda Cloudera ve Hortonworks’ün yanında gelecekte gerçekleşebilecek Açık Veri Platformu tabanlı Hadoop dağılımı seçeneklerini sunmak için iki ek Kurumsal Veri Gölü sunuyor.

Sınırlı sayıda Federasyon Kurumsal Veri Gölü çözümü Nisan 2015’ten itibaren satışa sunulacak. Belirli ülkelerde genel olarak satışı da bu dönemde yapılacak.

Teknoloji Makaleleri