Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Vodafone Türkiye’de 3 Farklı Bantta 4G Testi Yapan İlk Operatör Oldu

vodafone_globaltechmagazineDünyada 4G teknolojisinin lider operatörü Vodafone, Türkiye’de 2015 sonunda kullanıma sunulması planlanan 4G hizmetine yönelik test çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bugün itibariyle 18 ülkede 4G hizmeti veren ve Türkiye’de de 4G konusunda iddialı olan şirket, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan aldığı izinler kapsamında, İstanbul Maslak’taki Vodafone Plaza’da noter huzurunda 800 MHz, 1800 MHz ve 2600 MHz’lik  3 farklı bantta 4G’yi test etti.

Vodafone, bu testle Türkiye’de 3 farklı bandı birleştirerek 4G teknolojisini deneyerek bu şekilde ulaşılabilecek “en yüksek hız” olan 450.79 Mbps hıza ulaşan ve aynı zamanda 800 MHz bandında 4G testi gerçekleştiren ilk operatör oldu.

Türkiye’nin uçtan uca dijital kalkınmasına öncülük etme hedefiyle ilan ettiği “Dijital Dönüşüm Hareketi” doğrultusunda 4G yatırımlarına hız veren Vodafone, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan aldığı izinler kapsamında gerçekleştirdiği 4G şebeke testini başarıyla tamamladı.

6 Nisan’da İstanbul Maslak’taki Vodafone Plaza’da noter huzurunda gerçekleştirilen veri indirme (download) testinde, 4G ile 3 farklı frekans bandını (800 MHz, 1800 MHz ve 2600 MHz) ve test terminali kullanarak 450.79 Mbps’lik hıza ulaşıldı.  TV kanalları tarafından kullanılmakta olan ancak 4G için tahsis edilen 800 MHz bandında da Türkiye’de ilk 4G testi Vodafone tarafından gerçekleştirilmiş oldu.

Vodafone Türkiye mühendisleri tarafından gerçekleştirilen test, Samsung altyapısına sahip 4G test şebekesinde 800, 1800 ve 2600 MHz bandlarını kullanılarak test terminali ile yapıldı. Türkiye’de ilk defa yapılan bu test, 4G teknolojisinin farklı spektrum bantları üzerinde yüksek hızlarda servis verebileceğini göstermesi açısından önem taşıyor. Gerçekleştirilen test ile Vodafone en değerli  spektrum bandı olan 800 MHz bandında LTE testini ilk gerçekleştiren operatör oldu.

Vodafone Türkiye Şebeke ve Teknoloji Direktörü Ara Yıldızlı, şunları söyledi:

“Vodafone Grubu, 30 yıllık tecrübesiyle tüm dünyada 2G ve 3G’de olduğu gibi 4G teknolojisinin de hayata geçmesinde önemli bir rol üstleniyor. Bu emsalsiz deneyim ve bilgi birikimi sayesinde bugün faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde en iyi ve en kaliteli 4G hizmetini verebiliyoruz. Şimdi, bu global deneyimimizi Türkiye’ye taşımaya hazırlanıyoruz ve bu amaçla 4G testlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Bu amaçla geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiğimiz 900 LTE  testi ile Türkiye’de 900 MHz bandında 2G, 3G ve 4G testlerini gerçekleştiren ilk ve tek operatör olmuştuk. Bugün de 800 Mhz bandında LTE testini ilk gerçekleştiren ve aynı zamanda 3 bandı kullanarak en yüksek hıza ilk ulaşan  operatör  olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

4G teknolojisi ile mevcut spektrum bantları birleştirilerek yüksek hızlara ulaşmak mümkün. Global pazarda 4G teknolojisinin geliştirilmesi çalışmalarına ilk başlayan operatörlerden biri olarak, Türkiye’de de 4G teknolojisine yön verenler arasında yer almayı ve abonelerimize ilk günden itibaren en iyi 4G hizmetini sunmayı hedefliyoruz.”

Teknoloji Makaleleri