Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Vodafone’dan 4G Veri Yükleme Rekoru

vodafone_globaltechmagazine

18 ülkede 4G hizmetini sunan Vodafone, Türkiye’de de 4G konusundaki iddiasını sürdürüyor. Türkiye’deki abonelere 2016 başından itibaren kullanıma sunulması planlanan 4G hizmetine yönelik test çalışmalarına aralıksız devam eden şirket, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan aldığı izinler kapsamında İstanbul Maslak’taki Vodafone Plaza’da noter huzurunda gerçekleştirdiği son 4G testinde, 1800 MHz ve 2600 MHz bantlarını veri yükleme (uplink) yönünde birleştirerek yeni bir başarıya imza attı. Vodafone, bu testle, Türkiye’de 2 farklı bandı veri yükleme yönünde birleştirerek tek terminal ile 4G veri yükleme yönünde ulaşılabilecek “en yüksek hız” olan 141.06 Mbps hızına ulaşan ilk operatör oldu.   

Dijital bağlantılı Türkiye hedefiyle yaptığı teknoloji yatırımları kapsamında 4G’ye ağırlık veren Vodafone, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan aldığı izinler kapsamında gerçekleştirdiği 4G şebeke testlerine bir yenisini daha ekledi. 13 Nisan’da İstanbul Maslak’taki Vodafone Plaza’da noter huzurunda gerçekleştirilen veri yükleme (uplink) testinde, 1800 MHz ve 2600 MHz frekans bantları 4G ile birleştirilerek, tek test terminaliyle 4G veri yükleme yönünde ulaşılabilecek “en yüksek hız” olan 141.06 Mbps’lik hıza ulaşıldı. Böylece Vodafone, Türkiye’de 4G veri yükleme ikili taşıyıcı birleştirme testini yapan ilk operatör olurken, Çin’den sonra dünyada ikinci kez veri yükleme ikili taşıyıcı birleştirme testini gerçekleştiren operatör de oldu.

Vodafone Türkiye mühendisleri tarafından Huawei altyapısı üzerinde gerçekleştirilen bu testle aynı zamanda LTE-FDD bantlarında dünyada ilk kez veri yükleme yönünde ikili taşıyıcı birleştirme başarıyla denendi. Vodafone’un veri yükleme testi, 4G teknolojisinin sadece veri indirme yönünde değil veri yükleme yönünde de yüksek hızlarda servis verebileceğini göstermesi açısından önem taşıyor.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Vekili Ara Yıldızlı, şunları söyledi: 

“Vodafone Türkiye olarak 4G hazırlıklarımızı ve testlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Bu amaçla son yaptığımız testlerde Türkiye’de ilk defa 800 MHz ve 900 MHz üzerinden 4G servisini veren operatör olmuştuk. 4G teknolojisi ile mevcut spektrum bantları birleştirilerek yüksek hızlara ulaşmak mümkün. Bu kapsamda yaptığımız testlerde Türkiye’de ilk defa 3 farklı bandı tek terminal ile birleştirerek 450.79 Mbps  veri indirme (downlink) hızına ulaşmıştık. Şimdi de gerçekleştirdiğimiz bu son testle spektrum bantlarının aynı zamanda veri yükleme (uplink) yönünde birleşebileceğini ve bu sayede yüksek hızlara ulaşılabileceğini gösterdik. Veri yükleme yönünde 4G frekanslarının birleştirilmesi, özellikle resim ve video yüklemek isteyen sosyal medya kullanıcıları ile bulut (cloud) teknolojisini kullanan kurumsal firmaların yüksek hız ihtiyaçlarına cevap verebilecek. Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz testlerle Vodafone olarak Türkiye’de ilk defa hem veri indirme hem de veri yükleme yönünde tek terminalle ulaşılabilecek en yüksek hızlara ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Global pazarda 4G teknolojisinin geliştirilmesi çalışmalarına ilk başlayan operatörlerden biri olarak, Türkiye’de de 4G teknolojisine yön verenler arasında yer almayı ve abonelerimize ilk günden itibaren en iyi 4G hizmetini sunmayı hedefliyoruz.”

veri

Teknoloji Makaleleri