Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Vodafone Türkiye’nin Veri Merkezine Uluslararası Onay

vodafone_globaltechmagazineBulut teknolojileri ve dijital hizmetler alanında Türkiye’nin en büyük teknoloji merkezi olan Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü, veri merkezleri araştırma kuruluşu Uptime Institute tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, veri merkezi sektöründe tasarım standartlarını belirleyen ve tüm dünyada geçerliliği olan TIER 3 sertifikasını almaya hak kazandı. Bu sertifikayla, Vodafone Türkiye’nin sunduğu veri merkezi hizmetlerinin güvenilirliği ve kalitesi global düzeyde bir kez daha onaylanmış oldu.

Dijital bağlantılı Türkiye hedefiyle teknoloji yatırımlarını aralıksız sürdüren Vodafone, kurumsal müşterilerinin bilgi işlem ve iletişim ihtiyaçlarını karşılamak üzere sunduğu veri merkezi hizmetlerinde önemli bir başarıya imza attı. 2013 yılında İstanbul Esenyurt’ta kurulan ve bulut teknolojileri ve dijital hizmetler alanında Türkiye’nin en büyük teknoloji merkezi olan Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü, dünyanın önde gelen veri merkezleri araştırma kuruluşlarından Uptime Institute tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, veri merkezlerinin uygulama, yönetim ve tasarım performansını belirleyen ve tüm dünyada geçerliliği olan TIER 3 Sertifikası’nı almaya hak kazandı. Bu sertifikayla birlikte Vodafone Türkiye’nin sunduğu veri merkezi hizmetlerinin güvenilirliği ve kalitesi uluslararası düzeyde bir kez daha tescillenmiş oldu.

%99,982 oranında kullanılabilirlik ile kesintisiz hizmet

Veri merkezi sektöründe verinin kullanılabilirlik oranı farklı seviyelerle ifade ediliyor. Seviye yükseldikçe verinin kullanılabilirliği de artıyor. Bu kapsamda, sıfır hataya yakın çalışma koşulları ile birlikte %99,982 oranında kullanılabilirlik ve 72 saatlik kesintiye karşı dayanıklılık sağlayan, tam yedekli, yüksek teknoloji özelliklerine sahip veri merkezleri, TIER 3 seviyesine erişmiş sayılıyor. TIER 3 sertifikası alabilmek için, yedek elektrik şebekesi, yedek enerji ve soğutma sistemleri ve yedek hizmet sağlayıcılarına sahip olmak gerekiyor. Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü de soğutma sistemi dahil yedekli altyapı kapasitesi, yedekli bilgi işlem sistemleri ve çalışır durumdayken bile bakımı yapılabilen güvenilir teknoloji merkezi ile TIER 3 seviyesi için gerekli tüm kriterleri karşılıyor.

Kurumsal müşteri hizmetlerinde bir dünya lideri olan Vodafone Grubu’nun teknoloji alanındaki bilgi birikimini Türkiye’ye taşıyarak ülkemizin uluslararası bir bilişim merkezi olma vizyonuna katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirten Vodafone Türkiye Şebeke ve Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Vekili Ara Yıldızlı, şunları söyledi:

“Kurumsal müşterilerimize komple iletişim hizmetleri sunma stratejimiz doğrultusunda 2013 yılında kurduğumuz Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü, teknoloji yatırımlarımızın önemli bir halkasını oluşturuyor. Dünyanın en ileri teknolojileriyle donattığımız bu merkezde, kurumların rekabet gücünü artıracak yeni nesil bilgi işlem ve iletişim hizmetleri sunuyoruz. Türkiye’nin en büyük veri merkezi olarak konumlandırdığımız merkezimiz, yalnızca ülkemizde değil, uluslararası düzeyde tüm Vodafone kurumsal abonelerine hizmet sunmak hedefiyle faaliyet gösteriyor. Vodafone’un dünya çapında 6 inovasyon merkezinden biri olan merkezimizin veri merkezleri standardizasyonu konusunda uluslararası düzeyde geçerli bir belge olan TIER 3 Sertifikası’nı almasından mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin dijital geleceğine liderlik etme vizyonumuz doğrultusunda, ükemizde faaliyet gösteren kurumların daha rekabetçi, verimli, yenilikçi olmasını sağlamak üzere teknoloji alanındaki yatırımlarımızı artırarak sürdüreceğiz.”

2 yıl önce 80 milyon TL’lik yatırımla kuruldu

Vodafone Türkiye’nin 2 yıl önce 80 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirdiği Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü, 9 bin metrekarelik kapalı alanıyla Türkiye’nin en büyük veri merkezi olma özelliğini taşıyor. İstanbul Esenyurt’ta bulunan merkezde, kurumlara, veri stoklama, altyapı destek hizmetleri, bulut temelli uygulama servisleri, yönetilebilir güvenlik hizmetleri, sanal sunucu/uygulama barındırma hizmetleri dahil bilgi işlem ve iletişim altyapısı ile ilgili tüm ihtiyaçları karşılayacak kapsamlı hizmetler sunuluyor. Merkez ayrıca, bilgi işlem tabanlı servislerin takip ve operasyon ana merkezi olarak, Vodafone’un Tuzla ve İzmir’deki veri merkezleri ile yedekli çalışarak iş sürekliliği ve kesintisiz hizmet sunulmasını sağlıyor. Türkiye’de ilk kez uygulanan “bina içinde bina” yapısıyla dikkat çeken merkez, sıcak hava kapsama uygulaması ile %15, soğutma altyapısı ile de %30 enerji tasarrufu sağlarken, 20 bin ev tipi konutu besleyecek kapasitede enerji altyapısı barındırıyor. Türkiye’de ilk defa “Green IT, Energy-Efficient Data Center” sertifikasını da alan merkez, çevreye duyarlı yapısı ve temiz enerji sunması ile öne çıkıyor.

Teknoloji Makaleleri