Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

IDF 2015’te Geleceğe Yön Verecek Teknolojiler Sergileniyor

intel_globaltechmagazineIntel’in her yıl düzenlediği Intel Geliştirici Forumu (Intel Developer Forum – IDF 2015), teknoloji trendlerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Teknoloji dünyasının gündemini değiştiren etkinlikte bu yıl Intel RealSense yeni platformlarının yanı sıra, 3D XPoint, Intel Optane teknolojisiyle bellek ve hafıza çözümleri ön plana çıkıyor.

Intel CEOsu Brian Krzanich, açılışta yaptığı konuşmada bilgisayarlarda artan kişiselleşmeyi destekleyecek yeni ürünlere, araçlara ve programlara dikkat çekerek geliştiriciler için yeni imkanlar sunan trendleri açıkladı.

Teknoloji bizim birer uzantımız haline gelecek

Krzanich, bilgi işlemin giderek daha da kişiselleştiğini ve neredeyse yaşamın tüm alanlarını zenginleştirdiğini belirterek, “Bilgisayarlar masalarımızda, çantalarımızda, kıyafetlerimizde, evlerimizde ve vücutlarımızda. Onlar yalnızca daha akıllı ve internete bağlı olmakla kalmayıp algılama özellikleri kazanarak bizim birer uzantımız haline geliyor” dedi.

Ekinlikte daha çok cihaza ve uygulamaya derin algılama kazandıracak, Intel RealSense teknolojisiyle ilgili güncellemelerle birlikte Nesnelerin İnterneti (IoT) konusunda güvenlik sağlayacak yeni işbirlikleri ve kişiselleşmiş giyilebilir bilgisayar dünyası için Intel Curie modülü için güncellemeler duyurulurken “Amerika’nın En Büyük Kaşifleri” adlı yeni bir yarışma programı tanıtıldı. Bu program United Artists Media Grup Başkanı Mark Burnett prodüktörlüğünde gerçekleştiriliyor ve Turner Broadcasting’in öncü ağları ve özellikleriyle sunuluyor.

Intel her yıl IDF’de, muhteşem deneyimler yaşatan geliştiricilerle ve ürün yaratıcıları, sistem mühendisleri, film oluşturucuları, oyuncak ve cihaz güçlendiricilerinden oluşan partnerleriyle teknoloji inovasyonunun geleceğine dair vizyonunu paylaşıyor. Bu yıl gerçekleştirilen forumda duyurulanlardan öne çıkanlar şöyle sıralanıyor:

IDF 2015’te öne çıkanlar: 

  • Intel RealSense teknolojisi çok geniş platformlarda çalışarak, geliştiricilere derin algıya sahip donanım ve yazılım yaratmaları için daha fazla imkan sunacak. Windows ve Android’e ek olarak, geliştiriciler Intel RealSense teknolojisini Mac OS X, ROS, Linux, Scratch 1, Unity, XSplit, OBS, Structure SDK, OSVR, Unreal Engine 4 ve Google’s Project Tango ortamlarında kullanabilecek. Ayrıca, Razer, XSplit ve Savioke adlı geliştiricilerin de dahil olduğu bazı iş ortakları Intel RealSense teknolojisine dayalı yeni platformlar, çevre birimleri ve diğer çözümler duyurdu.

 

  • Google ile olan işbirliği çerçevesinde Intel, Google’s Project Tango ve Intel RealSense teknolojilerini birleştirerek mobil derin algılama alanında inovasyon yapıyor ve Android tabanlı bir akıllı telefon geliştirici kiti oluşturuyor.

 

  • Google’s Project Tango özelliği taşıyan Intel RealSense Smartphone geliştirici kiti, bina için navigasyon ve alan öğrenme, sanal gerçeklik, üç boyutlu tarama gibi birçok yeni özellik sunuyor. Geliştirici kitin bu yılın sonunda seçkin Android geliştiricilerine sunulması hedefleniyor.

 

  • United Artists Media Group’tan Mark Burnett ve Turner Broadcasting ile olan iş birliği çerçevesinde oluşturulan “Amerika’nın En Büyük Kaşifleri” adlı yarışma, prömiyerini 2016’nın ilk yarısında yapacak. 1 Milyon Dolar kazanmak için yarışmaya katılanlar Intel Curie modülü tarafından desteklenen giyilebilir teknoloji ve akıllı bağlantılı kullanıcı cihazları konularındaki buluşlarını sergileyecek.

 

  • Intel etkinlikte, cepleri adeta veri merkezine çevirecek 3D XPoint isimli silinmeyen bellek medyasına dayanan ve şirketin ileri sistem belleği kontrolörü ile birleştirilmiş Intel Optane teknolojisinin donanım, yazılım ve IP ara yüzünü tanıttı. Intel Optane teknolojili yeni yüksek dayanıklı ve yüksek performanslı Intel SSD’leri pazara ilk defa 2016 başında sunulacak. Yeni sınıf bellek teknolojileri Intel’in gelecek nesil veri merkezi platformları için tasarladığı yeni DIMM ürünlerini de güçlendirecek.

 

  • Fossil Group, Intel’le olan iş birliği sonucu oluşturduğu, Intel teknolojisine dayalı üç giyilebilir ürünü ilk olarak Eylül 2014’te tanıtmıştı. Bu ürünler Android Wear kullanan bağlantılı bir saati de içeriyor ve tümü bu yılın dördüncü çeyreğinde piyasaya sunulacak.

 

  • Intel, Intel Curie modülü için özel olarak geliştirdiği yeni bir yazılım platformu yine IDF 2015’te duyurdu. Bu platform çok çeşitli cihaz deneyimini mümkün kılacak gerekli tüm yeni donanım, yerleşik yazılım ve SDK uygulamalarını içeriyor. Intel IQ Software Kits, bu platformun gelecekteki versiyonlarını destekleyecek.

 

  • Intel’in Enhanced Privacy Identification (Zenginleştirilmiş Gizlilik Tespiti – EPID) teknolojisi, öncü Nesnelerin İnterneti alıcısıyla ve Atmel ve Microchip’i içeren mikrokontrolör sağlayıcılarla uygulanarak daha akıllı ve güvenli bir bağlantılı dünya sunacak.

Teknoloji Makaleleri