Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

DaaS Pazarı Çok Hızlı Bir Şekilde Büyüyor

citrix globaltechmagazineCitrix’in yaptırdığı araştırmaya göre; DaaS çözümleri pazarı hızlı bir şekilde büyüyor. Ancak müşteriler artık daha talepkâr hale geldi ve bireysel BT taleplerini tamamen karşılayan çözümler talep ediyorlar. Bu nedenle yeni nesil DaaS teklifleri, bulut ölçeklenebilirliğini ve hızını esnek işletim modelleri ve daha iyi kontrol olanaklarıyla birleştirmeli.

Citrix’in global olarak gerçekleşen Desktop as a Service (DaaS) pazar araştırmasına göre servis sağlayıcıları, DaaS piyasasının gelecek on iki ay içinde yüzde 71 oranında büyüyeceğini öngörüyor. 500 servis sağlayıcı arasında yapılan anket; kullanıcıların beklentilerinin de değiştiğini gösteriyor. Genel masaüstü paketlerinin yanı sıra mobil cihaz yönetimi, dosya paylaşımı ve senkronizasyon ile barındırılan ağ oluşturma çözümleri için hizmet talepleri de giderek artıyor.

BT açısından bakıldığında özellikle birçok mevcut DaaS teklifi firmaların gerçek gereksinimlerine hitap etmiyor.  Bir taraftan bir çok servis, kullanıcılar tarafından ihtiyaç duyulan işlevlerin ve kullanım senaryolarının sadece bir kısmını karşılıyor. Buna karşılık kullanıcılar, firmanın BT komple çözümlerinden, her bir cihazda ve her yerde mümkün olan en rahat kullanım kolaylığını bekliyor. Birçok servis, gerekli olan güvenlik seçeneklerini ve yapılandırma olanaklarını sunmuyor. Müşteriler defalarca istenmeyen uzlaşmalara varmak ya da farklı sunucuların bulut çözümlerini masraflı bir şekilde birleştirmek ve yönetmek zorunda. Bu şekilde buluta giden yol, uygulamada yine daha fazla karışıklığa ve yeni bağımlılıklara yol açıyor.

Hibrit mimari zamanı

Araştırmanın sonuçlarına göre; birçok firma artık hazır ve  standartlaştırılmış DaaS paketleri istemiyor. Bunun yerine genellikle bireysel, bulut tabanlı workspace çözümlerini talep ediyor. BT yöneticileri, seçim olanaklarını ve kontrolü elden bırakmadan bulutun hızını ve ölçeklenebilirliğini kullanmak; yöneticiler ise farklı cihazların çeşitliliğinin ve erişim senaryolarının dikkate alınmasına olanak sağlayacak çözümler talep ediyor.

DaaS pazarında, gelişmiş çözüm yaklaşımları bu nedenle DaaS ve geleneksel BT’nin en iyilerini kombine ediyor ve bir işletme ile kontrol seviyesi arasındaki farkı belirleyen hibrit bir mimari kuruyor.  Genel yönetim düzeyi bu tür bir modelde güvenli bir bulut ortamına aktarılıyor.

Citrix Workspace Cloud’da örneğin müşteriler için çözüm sağlayıcısı, işletme ile birlikte denetçiler, yönetim konsolları ve lisans sunucuları gibi bileşenlerin sürekli güncellemeleri ile ilgileniyor. Bu sayede yönetim düzeyi her zaman “güncel” kalıyor ve yeni fonksiyonlar, yayınlandıktan hemen sonra kullanıcılar için hazır oluyor. Aynı zamanda BT departmanı, sürüm güncellemeleri gibi çok zaman alan rutin görevlerden kurtarılıyor ve bunun yerine tamamen çözüm altyapısına odaklanabiliyor. 

Kolay ölçeklenebilirlik ve yüksek kullanıcı konforu

Geleneksel DaaS tekliflerinde de olduğu gibi çözüm yaklaşımları da ihtiyaca göre kademesiz ölçeklenebilirlik olanağı sunuyor. Artan gereksinimlerde yöneticiler, yönetim düzeyinin buna uyarlanmasına gerek kalmadan basit ve hızlı bir şekilde ek konumlar veya kapasiteler ekleyebiliyor.

Bir DaaS teklifinin başarısı için, kullanıcı tarafından kabul görmesi de belirleyici. Citrix’e göre, bu nedenle BT sorumluları kullanıcı deneyiminde uzlaşmaya gitmemeli. Yüksek kullanıcı konforu ve güvenilir performans, kullanıcının nerede ve hangi cihazla çalıştığına bakılmaksızın sağlanmalı.

Teknoloji Makaleleri