Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kesintisiz Çalışma 2016’da Bir Kural Haline Gelecek

veeam globaltechmagazineVeeam, 2016’da beklediği gözle görülür değişimin en büyük katalizörü olarak, buluta geçişin daha da hızlanmasını ve müşterilerin BT endüstrisinden beklentilerinin artmasını görüyor. 

2015, giyilebilir teknoloji ve Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) gerçek anlamda işler hale gelebilmesi için yol gösteren işaretlerin daha yaygın hale geldiği ve sarı ve altın (ya da mavi ve siyah) elbisenin interneti çıldırttığı bir yıl oldu. 

Analitiğin gitgide öne çıkması, Gartner’ın “İçiçe Geçen Araçlar” olarak nitelediği, toplumun uygulamalara ve bilgiye erişmek ya da diğer insanlarla, sosyal topluluklarla veya işletmelerle etkileşime girmek için kullandığı uç nokta araçları ve şimdiye dek hiç olmadığı kadar hizmete odaklanmış yeni iş kolunun çıması sonucunda, günümüzün BT altyapısı üzerindeki baskı da her geçen gün daha da artmakta. Veeam önümüzdeki 12 ayda profesyonel BT yönetimini yönlendirecek ve hem işyerlerimizde hem de tüketici olarak tecrübelerimizi tanımlayacak dört kilit trend olduğunu düşünüyor. 

Veeam® Software Türkiye Ülke Müdürü Ozan İnan 2016’da işletmeleri etkileyeceğini düşündüğü önde gelen teknoloji trendlerini şöyle açıklıyor: 

  • Erişilebilirliğin Kritikliği: 2016’da Nesnelerin İnterneti ön plana erişilebilirliği getirecek. Mobil ve birbirine bağlı cihazların yükselişi, arıza zamanına toleransın hiç olmadığını gösteriyor. Müşteriyle birebir görüşen şirketlerden bir mobil hizmet sağlayıcı ya da borsaya kadar tüm kurumların herhangi bir kesinti yaşama lüksü olduğu günler çoktan geride kaldı. Birkaç saatlik fazla önemli olmayan bir arıza işletmede çalışanları erişimleri olmadığı için mutsuz edebilir ama daha da önemlisi işletmeler para, veri, yatırımcı ve iş ortaklarının gözündeki güvenilirlikleri, müşterilerinin sadakatlerini kaybedebilirler. Nesnelerin İnterneti hız kazandıkça kesintilerin olası maliyeti de yükselmeye başlamaktadır. Ek olarak, daha fazla veri ve hizmetin artık hem şirket içinde hem de bulutta olması 2016’da işletmelerin verilerini tüm cephelerde yedeklemek, korumak ve kurtarmak için stratejilere sahip olmaları gerekliliğini ortaya koymaktadır.

  • Eskiden Kalma Düşünce Şekli, Uygulamalar ve Sistemler İnovasyonun Gelişmesini Engellememeli: Sektör, altyapı ve dağıtım modellerinin yetkinliklerinde gözle görülür bir büyümeye şahit oluyor ama pek çok kurum eskiden kalma bu uygulamaların çevresindeki teknolojileri değişimin hızına uygun şekilde modernize edemedi. Önümüzdeki yılla birlikte şirketler rakiplerine yetişebilmek için yeni nesil uygulama teknolojilerine geçecekler. En yeni altyapı ve uygulama teknolojilerinin kullanılmasının belirgin avantajları var ama geçmişte bunun önünde bazı engeller vardı. Örneğin; var olan ekip değişmeye karşı olabiliyordu ya da eski uygulamalar “sonsuza kadar ihtiyaç duyulacak” gibi görülebiliyordu. Bugün neredeyse her uygulamayı modernize edecek teknikler var ve kaybedilmemesi gerektiğinden saklanmak zorunda kalan eski uygulamalar için de bugün altyapı teknolojileri, modası geçmiş işletme sistemlerini ve uygulamaları online tutabiliyorlar. Yeni nesil uygulamalara geçiş bazı işyerleri için kolay olmayacak ama önemli olan bunlara sahip olmanın bu geçişe değecek olması. Şirketler, BT bakış açısından yeni faydalar da görecekler ama aynı zamanda işlerini tekrar değerlendirmeleri için benzersiz bir fırsata da sahip olacaklar. Bu sistemlerden vazgeçmek işletmelerin, iş gücü ve müşteri tabanında kesintisiz çalışma talebini karşılayacak yeni hizmetler sunmalarını sağlayacak.

  • Büyük Veri, Küçülüyor Gibi Gözükecek: İşletmeler için büyük veriden yararlanmak ve onu kâra çevirmek kritik olmaya devam edecek ama depolama maliyetleri düşmeye devam ettikçe büyük veri önümüzdeki yılın kuralı haline gelecek. Büyük veri, “büyük” tanımlamasından çıkarak ve müşteriler, iş ortakları ve çalışanlara fayda sağlamak üzere oluşturulmuş bir veri olarak görülmeye başlanacak. İşletmeler arayüzlere odaklanabilecek ve son kullanıcıyı veriye bağlayarak hizmet sağlama erişilebilirliğinin önemini daha da yukarıya çekecekler. 2016 sanal gerçekliğin (Oculus, Microsoft Hololens), hareket tabanlı arayüzlerin, ses tanıma ve 3D baskının üretim amaçlı kullanılması için artan şekilde benimsenmesine şahit olacak. İşletmeler için BT arayüzü de değişiyor: patlayan veri büyümesi karşısında geleneksel veri yönetme teknikleri daha fazla uygulanamaz oluyor. İşlemci arayüz giderek artan şekilde doğru verinin doğru zamanda doğru insana ulaşmasını garantileyecek otomasyon ve veri yaşam döngüsü yönetimine odaklanacak.

  • Hizmet Olarak Felaket Kurtarmanın Ortaya Çıkması: Bulut tabanlı altyapının işletmeler için standart olmaya başlaması devam ettikçe popülerliği ve pazar payı artan yeni hizmetlerin sunulduğunu görüyoruz. Örneğin; birçok şirket giderek artan şekilde siber saldırılara karşılık vermelerine ve iş devamlılığını sağlamalarına yardım edecek bulut tabanlı Hizmet Olarak Güvenlik’i işletmeleride uygulayacaklar. Veeam, Hizmet Olarak Felaket Kurtarma’nın (DRaaS) 2016’da erişilebilirlik çevresindeki müşteri ve çalışan beklentilerini karşılamalarını ve artırmalarını sağlayarak oyunu değiştireceğini tahmin ediyor. İşletmeler BT ve erişilebilirliği operasyonlarının merkezine koymaya devam ettikçe garantili yedekleme ve kurtarma zamanlarına sahip hizmet seviyesi anlaşmaların modern şirketler için bir standart haline geleceğini görmeyi bekleyebiliriz.

Teknoloji Makaleleri