Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Havacılık Koşullarına Uymayan Tablet Kullanımı Uçuş Güvenliğini Riske Atabilir

panasonic globaltechmagazinePanasonic’in yaptırdığı araştırma havayolu sektöründe standart tablet kullanımının yarattığı riskleri gözler önüne seriyor. Araştırma sonuçlarına göre sıradan tabletler nedeniyle pahalıya mal olan hataların oranı, uçuş şartlarına göre tasarlanmış dayanıklı cihazların yarattığı sonuçlara kıyasla beş kat daha fazla. Tam dayanıklı tasarlanan tabletlere sahip yeni nesil elektronik uçuş çantaları ise riskleri en düşük seviyeye indirirken maliyet avantajı da yaratıyor.

Ekran parlaklığındaki yetersizlik uçuş güvenliğini riske atıyor

Kullanılabilirlik boyutunda ise uçuş koşullarına uzmanlaştırılmamış tabletlerin ekran parlaklığı sorunları gündüz ve gece uçan pilotlar için zorluklar oluşturuyor. Uçuş tabletindeki bilgileri görüntüleyebilmek için 0,5cd/m²’den 800cd/m²’ye kadar ayarlanabilir parlaklık aralığı gerekirken, tüketici tabletlerinde bu aralık 50cd/m² – 410cd/m² arasında kalıyor. Ekran parlaklığı nedeniyle pilotlar hayati bilgilere anında erişme konusunda sıkıntı yaşadığından bu durum uçuş güvenliğini de riske ediyor. Batarya sorunları da hem pilotları hem de BT bakım ekiplerini zor durumda bırakabiliyor.

Windows altyapısına uyumsuz tabletlere dikkat

Uyuşmazlık boyutunda ise standart tabletlerin uçaklara özel montaj seçenekleri barındırmaması nedeniyle kokpit entegrasyonunda zorluklar yaşanırken, uygulama uyuşmazlığı Android tabanlı işletim sistemleriyle çalışan standart tablet tercih eden Windows altyapılı birçok havayolu şirketi için sorunlara yol açıyor.

Çare yeni nesil EFB

Tüm bu sorunlar ve riskleri bertaraf etmenin en uygun yöntemi ise havacılık şartlarına göre tasarlanmış EFB tabletler oluşturuyor. Tam dayanıklı olarak tasarlanan bu tabletler, hatalardan kaynaklanan arıza süresini azaltıyor ve çok daha uygun bir toplam sahip olma maliyeti sunuyor.  Uzmanlar en yeni nesil EFB tablet sınıfına giren cihazların sahip olması gereken kriterleri şöyle sıralıyor:

  • En son Windows 10 Pro sürümü ile kullanılabilir veya Windows 7 Pro işletim sistemine düşürülebilir olmalı
  • Bir sonraki nesil EFB uygulamalarını çalıştırabilecek kapasitede ve işlem gücünün gelecekte de kullanılabilir olmasını sağlamak amacıyla en yeni nesil Intel işlemciler ile donatılmalı
  • Bataryalar güç ünitesi değişikliği yapılırken ve bilgi teknolojileri ekibi için uzun süreli kullanımı ve bakımı kolay hale getirmek üzere, cihaz çalışmaya devam edebilirken kullanıcı tarafından değiştirilebilmeli
  • Pilotlar, parlak gün ışığı ve ışığın çok az olduğu gece saatleri de dahil olmak üzere, uçuşun her aşamasında ne yaptıklarını net bir şekilde görebilmeli
  • Ekran parlaklıkları 0,5cd/m²’den 800cd/m²’e kadar ayarlanabilir olmalı
  • Kokpit montajına uyumlu olmalı
  • Kolay kullanımlı olmalı

Panasonic Elektronik Uçuş Çantası

Panasonic Elektronik Uçuş Çantası, havayolu endüstrisi için yeni nesil çözüm olarak öne çıkıyor. Panasonic, endüstrinin bilgi teknolojileri müşterilerini ve mürettebat üyelerini dinleyerek, tasarladığı çözüm, endüstrinin güvenlik standartlarını karşılıyor, rakipsiz güvenilirlik sunuyor ve kullanım kolaylığıyla fark yaratıyor.

Panasonic Türkiye Kurumsal Mobil Çözümler Ülke Müdürü Ali Oktay Ortakaya, konuya dair şu açıklamayı yapıyor: “Çoğu şirket, tercih ettikleri teknolojinin en az üç yıl görev yapmasını ve düşük bakım maliyetine sahip olmasını ister. Havayolu sektöründeki elektronik uçuş çantalarında standart tabletlerin kullanılması bu iki ihtiyacı olumsuz yönde etkiler. Cihazların ömrü erken biter, ekran parlaklığı ve bataryanın yetersizliği uçuş güvenliğini riske atar ve sert kullanım koşullarında cihazlar bozulabilir. Lojistikten acil servislere kadar sert kullanım koşulları yaratan sektörlerde sunduğumuz kurumsal mobil cihaz çözümleriyle kurumların uzun ömürlülük ve kesintisiz çalışma ihtiyaçlarına yanıt veriyoruz. Panasonic Elektronik Uçuş Çantası da bu misyonumuzun son örneği.”

Teknoloji Makaleleri