Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Avrupa’da Nükleer Santrallere Karşı Siber Saldırı Endişesi Artıyor

innovera globaltechmagazine35 kişinin yaşamını yitirdiği, 300’den fazla kişinin yaralandığı havalimanı ve metroda gerçekleşen intihar eylemleriyle sarsılan Belçika’da şimdi de nükleer santrallere yöneltilebilecek siber saldırı riskiyle karşı karşıya.

22 Mart’ta Brüksel Havalimanı ve metrosunda gerçekleşen bombalı saldırının ardından teröristlerin kritik altyapılara yönelik siber saldırı düzenleme ihtimali gündeme geldi. Özellikle nükleer reaktörlerin tehlike altında olduğuna dikkat çeken Innovera Genel Müdürü Gökhan Say, bu çapta bir saldırının tehlikesinin çok büyük olacağına dikkat çekerek, özel güvenlik önlemleri alınmasının şart olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda Belçika’nın nükleer santralinde bir güvenlik görevlisinin öldürülmesi ve kimlik kartının çalınması da iddiaları güçlendirirken, önümüzdeki 5 yıl içerisinde Belçika’da bulunan nükleer tesislerden birine internet üzerinden bir saldırı gerçekleşebileceği ifade ediliyor. Bu riskin Belçika’ya komşu ülkeleri de etkileyeceğine işaret eden Gökhan Say, “SCADA sistemleri baraj, hava trafiğini kontrol eden ağlarda ve trenlerde bulunan şalt sisteminde kullanılıyor. Nükleer tesisler gibi kritik altyapıları kontrol eden SCADA sistemlerine yönelik izinsiz erişim ile bu tesislerin kontrolü istenmeyen kişilere ve teröristlere geçebilir” dedi.

Daha önce Güney Kore ve İran’daki santrallerin siber saldırıya maruz kaldığını anımsatan Say, nükleer tesislerin internet güvenliği için birçok adım atılması gerektiğini vurguladı. Say, Avrupa’da faaliyette bulunan nükleer santrallerin bir siber saldırı karşısında Fukuşima seviyesinde radyasyon sızdırma ihtimali ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek,  çok kısa bir süre önce Ukrayna’da elektrik şebekesine yönelik olarak düzenlenen saldırının önümüzdeki döneme ışık tutacak çok somut bir örnek olduğunu belirtti. 23 Aralık’ta bir grup saldırgan Ukrayna’da bir elektrik santralini ele geçirerek bir bölgenin elektriğini kesmeyi başarmıştı.

Küçük bir hata 3. Dünya Savaşı’nı başlatır

Say, “Kritik altyapı güvenliğinde geleneksel BT güvenliği teknolojilerinin yanında bu tür altyapılara özel bölümlendirme, tek yönlü iletim gibi özel yaklaşımların da kullanılması gerekiyor. Türkiye’de de nükleer santrallerin kurulması gündemde, bu nedenle erkenden güvenlik altyapısı için önlem alınmalı. Bir küçük hata üçüncü dünya savaşını başlatabilir” dedi.

Belçika’nın geçtiğimiz yılın başında ülkenin en eski nükleer reaktörünü devre dışı bırakmış fakat daha sonra tekrar çalıştırmaya karar vermişti. Siber teröristler şu ana kadar bir kritik altyapıya yönelik saldırı düzenlemediler ancak bu ihtimal başta Almanya ve İngiltere güvenlik güçleri tarafından sıklıkla gündeme getiriliyor. İngiltere savunma bakanı, Paris saldırılarından sonra IŞİD’in ülkedeki kritik altyapılara siber saldırı düzenleyebileceğini dile getirmişti.

Teknoloji Makaleleri