Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

SAS Viya devrim yaratacak yeni Analitik Mimarisi

sas viya globaltechmagazineAnalitik alanında dünya lideri olan SAS, devrimsel niteliklere sahip yeni analitik mimarisi SAS Viya’yı duyurdu. SAS Viya, açık kaynak desteği ve bulutla uyumlu yapısıyla iş dünyasına ve kamu kurumlarına esnek bir analitik dünya sunuyor.

Dünya analitik lideri SAS, tamamen yeni ve alanında devrim yaratacak özelliklere sahip olan yeni mimarisi SAS Viya’yı duyurdu. SAS’ın yeni nesil, yüksek performanslı analitik ve görselleştirme mimarisi Viya, özellikle bulut ve açık kaynak desteği ile öne çıkıyor.

Veri bilimcilerden iş analistlerine, uygulama geliştiricilerden şirket yöneticilerine kadar her seviyedeki kullanıcının kolaylıkla kullanabileceği SAS Viya mimarisi, sahip olduğu bulut destekli özelliklerle kodların taşınabilmesini sağlıyor. Bu yolla kurumlara çok büyük esneklik sağlayan SAS Viya sayesinde, bir kez tanımlanan veri daha sonra analitik mimarisi üzerinde Hadoop’tan, açık ya da özel bulut ortamlarına kadar her yerde istenildiği gibi kullanılabiliyor; analitik ihtiyaçlara göre ölçeklendirilebiliyor.

Açık Kaynağa Destek Veren Analitik Mimarisi

SAS Viya’nın devrimsel nitelikteki bir diğer özelliği ise açık kaynağa verdiği destek. Analitik kullanımına yeni geçiş yapmış kurumlardan, uzun süredir analitik vizyona sahip şirketlere kadar çok geniş bir alana uygun çözümler sunan SAS Viya, Python, Lua, R ve Java gibi dillere de destek vererek esneklik sağlıyor.

SAS Viya, SAS yazılımlarının önceki sürümleri ile tamamen uyumlu çalışabilerek kurumlar için yeni mimariye geçişi kolaylaştıran bir yapıya sahip.  İş dünyasına ve kamu kurumları için, açık kaynak destekli, bulutla uyumlu yeni nesil analitik mimarisi SAS Viya, ağustos ayından itibaren tüm dünyada kullanıma sunulacak.

SAS Viya ile sunulan yeni analitik ürünler ise şunlar:

SAS Visual Analytics – Görsel ve self servis veri keşfi ile interaktif raporlama sağlarıyor.  Dünya çapında birçok yerde kullanılan SAS Visual Analytics, SAS Viya içerisinde mevcut ilk ürünlerden biri.

SAS Visual Statistics –Grafiksel kullanım, öngörü modelleme ve programlama arayüzü sunar. Kullanıcılar interaktif bir biçimde özel grup ve segmentler için belirli modeller geliştirebilirler. 

SAS Visual Investigator –Grafiksel ve interaktif istihbarat yönetimi sağlayan yeni bir üründür. Analistlerin ve araştırmacıların hatalı tespitleri azaltmalarını, soruşturma süreçlerini hızlandırmalarını, dolandırıcılıkla mücadele etmelerini ve müşteri segmentasyonlarını geliştirmelerini sağlar. SAS Visual Invastigator araştırma, sorgulama ve biçimi, büyüklüğü ve konumu ne olursa olsun veriyi görselleştirmeyi destekler.

SAS Visual Data Mining and Machine Learning – Veri bilimcilerin yapılandırılmış ya da yapılandırılmamış veriye otomatik öğrenme ve veri madenciliği teknikleri uygulayabilmelerini hedefler. Bir kez model oluşturarak her yerde uygulanabilir. Model kurma ve kod üretimini hızlandırmak için yardımcı bir arayüz sağlar.

Teknoloji Makaleleri