Perşembe, Nisan 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Medyanın Dijital Varlık Reytingleri açıklandı

diplomacylive globaltechmagazineGeleneksel medyanın gitgide vatandaş gazeteciliği tarafından test edildiği günlerden geçiyoruz. Medya kurumlarının dijital varlıkları işte tam bu dönemde daha anlamlı hale geliyor.

Dijital diplomasi ve dijital varlık reytingi konusunda dünya çapında otoritelerden kabul edilen Diplomacy.Live, Marketing Türkiye işbirliği ile, Türkiye’de ulusal yayın yapan 30 televizyon, 30 radyo, 38 gazete ve 10 haber sitesini kapsayan Medya Dijital Varlık Reytingi’ni açıkladı.

Medya Dijital Varlık Reytingi’nin televizyon bölümü için 23 alanda 146 kategoride, radyolar için 25 alanda 138 kategoride, gazeteler için 30 alanda 143 kategoride, haber siteleri için 17 alanda 118 kategoride değerlendirmeler yapıldı.

Bu parametreler kapsamında dünyada ilk kez her yönüyle puanlanan dijital varlıklar 3 ana mecra olan internet sitesi, sosyal medya hesap ve sayfaları, mobil uygulamaları kapsıyor. Dijital Varlık Piramidi’ndeki tüm katmanların ağırlıklandırılarak sıralandığı Medya Dijital Varlık Reytingi için toplamda 108 medya kuruluşu değerlendirildi.

DİJİTAL VARLIKLARINI EN İYİ KULLANAN TELEVİZYON NTVSPOR

Televizyon kategorisinde NTVSPOR 64,59 puan ile BB+ reyting alarak ilk sırada yer aldı. 62,21 puan alan CNNTÜRK BB- reytingiyle ikinci, 60,56 puan alan ATV ise BB– reytingi ile üçüncü sırada yer aldı. 

DİJİTAL VARLIKLARINI EN İYİ KULLANAN RADYO RADYO 7

Radyo kategorisinde Radyo7 55,09 puan ile B- reyting alarak ilk sırada. 51 puan alan Radyo Fenomen CCC++ reytingiyle ikinci, 50,12 puan alan Radyo Viva ise yine CCC++ reytingi ile üçüncü oldu. 

DİJİTAL VARLIKLARINI EN İYİ KULLANAN GAZETE MİLLİYET

Gazetelerde Milliyet 59,46 puan ve B++ reytingi ile dijital varlıklarını en iyi kullanan gazete oldu. Yeni Şafak 54,11 puan ve B- reytingi ile ikinci, Gazete Habertürk ise 51,69 puan ve CCC++ reytingi ile üçüncü sırada yer aldı.

DİJİTAL VARLIKLARINI EN İYİ KULLANAN HABER SİTESİ HABERLER.COM

Haber siteleri kategorisinde Haberler.com, 58,7 puan ve B++ reytingi ile dijital varlıklarını en iyi kullanan haber sitesi oldu. Haber7.com, 55,62 puan ve B- reytingi ile ikinci sırada yer aldı. Diken.com.tr ise, 53,43 puan ve B– reytingi ile üçüncü oldu.

YÜCEL: “MEDYANIN GELİŞMESİ İÇİN BENZERSİZ BİR ÇALIŞMA”

Dijital Varlık Reytingi’nin, markaların, kamu, özel ve sivil toplum kurumlarının, önemli kişilerin, medya kuruluşlarının dijital çağ ile başlayıp, bir sonraki aşama olan Endüstri 4.0’a kadar uzanan devamlılıkta kurumsal hazırlıklarının daha sağlıklı yürütülebilmesi için kılavuz niteliğinde olduğunu söyleyen Diplomacy.Live Direktörü Gökhan Yücel şöyle konuştu:

Medya Dijital Varlık Reytingi, rahatlıkla söyleyebilirim ki, Türk medyasının tam anlamıyla 360 derece dijital varlık tomografisini çekmektedir. Daha önce gerçekleştirdiğimiz ve hem Türkiye’de hem de dünyada ses getiren araştırmalarımızdan edindiğimiz tecrübeyi de fazlasıyla bu projemizde kullandık. Medya Dijital Varlık Reytingi’nin medya kuruluşlarımız için gerek dijital varlık sahipliği ve performans ölçümü, gerekse rakip analizi açısından paha biçilmez bir araç olacağına inanıyoruz.

Televizyon kategorisi

Medya Dijital Varlık Reytingi’ne göre, televizyon kategorisinde NTVSPOR 64,59 puan ile BB+ reyting alarak ilk sırada yer aldı. 62,21 puan alan CNNTÜRK BB- reytingiyle ikinci, 60,56 puan alan ATV ise BB– reytingi ile üçüncü sırada yer aldı.

İntenet sitesinde TRT Belgesel, LİGTV ve TVnet birinci

TRT Belgesel, LİG TV ve TVnet aynı puanla en iyi web sitesi alanında ilk sırada yer aldılar. Kanal D sıralamada 4’üncü olurken, A Haber beşinci sırada yer buldu.

İnternet sitelerinde alan adı sahipliği, sitenin varlığı, güncelliği, responsive olup olmaması, dil sayısı, sitede verilen çalışan sosyal medya link sayısı ve üyelik sistemi varlığı, dijital kurumsal kimliğe uygunluk değerlendirildi.

Facebook’ta FOX TV

Dijital varlıkların kullanımlarında sosyal ağlar önemli bir yere sahip. Facebook’u dijital varlık olarak en doğru kullanan televizyon kanalı FOX TV oldu. Televizyon kanallarının popülerlikten dolayı yoğun ilgi gösterdiği Facebook’ta CNN TURK, Kanal D, NTV SPOR, Show TV, Star TV ve TRT Haber aynı puanla ikinci sırada yer aldı.

Facebook’ta sayfa varlığı, güncelliği, beğeni / hakkında konuşan sayısı, kapak fotoğrafının varlığı ve uygunluğu, kişiselleştirilmiş URL linki, yer bildirimi, onaylılığı, uygulamalar ve kullanımı, geri bildirim zamanları, son 10 beğeni ve yorum kesitinin ağırlıklandırılmış ortalaması değerlendirildi.

Twitter’da STAR TV

Türkiye’nin en popüler sosyal ağlarından biri olan Twitter’ı dijital varlık olarak en doğru kullanan televizyon kanalı STAR TV oldu. CNN TÜRK ikinci, A HABER üçüncü, Kanal 7 ise dördüncü sırayı aldı. TRT Haber, TV8 ve Ülke TV ise beşinci sırayı paylaştı.

Hesap varlığı, güncelliği, kapak fotoğrafının varlığı ve uygunluğu, onaylanmış hesap olup olmadığı, gizli hesap olup olmadığı, açıklama olup olmadığı; tweet, takipçi, takip, listelenme sayısının baz ortalamanın üzerinde olması; dil, konum, saat dilimi ayarlanın doğruluğu; takipçi/takip eden oranı, 1.000 takipçi başına listelenme sayısı, yaptığı ve aldığı retweet, bahsedilme oranı, günlük ortalama paylaşım, cevaplama, tweetlerin cevaplara oranı, link sayısı, tweet başına link sayısı, hashtag sayısı, tweet başına hashtag sayısı, RT oranları, beğenilme oranlarının baz ortalamanın üzerinde olup olmadığı değerlendirilmiştir.

Periscope’da Kanal D

Twitter’ın canlı yayın uygulaması Periscope, her geçen gün yayılıyor. Televizyon kanallarının 14’ünün Periscope hesabı bulunmasına rağmen, internet sitelerinde bir dijital varlık şeklinde yer almaması dikkat çekici. Persicope kategorisindeki dijital varlık değerlendirmesinde Kanal D ilk sırada bulunurken; ATV, Beyaz TV, FOX TV ve Show TV ikinci sırayı paylaşan 4 televizyon kanalı oldu.

Periscope’un dijital varlık reytingindeki ağırlığı hesap varlığı, kullanımı, takipçi, takip edilen gibi kriterler altında değerlendirilmiştir.

Instagram’da TV8

Son zamanların popüler sosyal ağı Instagram’ı TV kanalları da oldukça aktif kullanıyorlar. Medya Dijital Varlık Reytingi’ne göre, Instagram’ı dijital varlık olarak en etkili kullanan televizyon kanalı TV8 oldu. FOX TV en iyi ikinci, Kanal D üçüncü, Show TV dördüncü, ATV ve Kanal 7 ise, beşinci sırada yer aldı.

Hesap varlığı, güncelliği; medya, abone, takip baz ortalamanın üzerinde olup olmadığı kriterleriyle birlikte son dönem aktivitelerindeki erişim ve etkileşim dengesi değerlendirilmiştir.

YouTube’da Kanal 7 ve Show TV

YouTube sunduğu canlı yayın olanağıyla şimdi televizyon kanalları için daha cazip görünüyor. Kendini dijitalleştirerek canlı yayınını YouTube üzerinden veren kanal şimdilik 5 ile sınırlı. Dijital varlıkların doğru kullanımında YouTube’u en doğru kullanan televizyon kanalı Kanal 7 ve Show TV. Üçüncü sırada HaberTürk TV, dördüncü sırada Ülke TV, beşinci sırada ise Kanal D yer buldu.

Kanal varlığı, güncelliği, kısa URL sahipliği, kapak fotoğrafının varlığı ve uygunluğu, doğru link, açıklama, onaylı hesap; abone sayısı ve izleme sayısının baz ortalamanın üzerinde olup olmadığı ile birlikte son dönem aktivitelerindeki erişim ve etkileşim dengesi ile canlı yayın imkanının kullanımı derecelendirilmiştir.

Google+’da A Haber TV

Google’ın sosyal ağı Google+ etkili kullanıldığında etkileşimi artırabiliyor. Google+ varlığını en etkin kullanan televizyon kanalı A Haber TV olarak dikkat çekiyor. CNNTürk ikinci sırada yer alırken, ATV, NTV ve Show TV üçüncü sırayı paylaştı.

Sayfa varlığı, kapak fotoğrafının varlığı ve uygunluğu, kısa URL sahipliği, onaylı hesap, bilgi açıklamasının doğruluğu ve takipçi, görüntülenme baz ortalamanın üzerinde olup olmadığı ile birlikte son dönem etkileşim ve erişim dengesi incelenmiştir.

9 Kanalın RSS Hizmeti Bukunmakta

RSS’i sadece 9 televizyon kanalı kullanıyor. RSS adı verilen haber beslemeleri özellikle bir televizyon ile gönül bağı kuranlar arasında otomatik haberci görevini görmeyi sürdürüyor. A Haber, ATV, CNNTürk, IMC TV, NTV, TGRT HABER, TRT SPOR, TRT HABER ve Ulusal Kanal doğru kullanıyor. Bloomberg HT, RSS’i kullanan ancak servislerinde sorunlar tespit ettiğimiz bir TV kanalı olarak dikkat çekiyor.

Pinterest de, NTV…

Pinleme sosyal ağını 30 televizyon kanalından sadece 7’si kullanıyor. En iyi kullanan televizyon kanalı NTV olurken, FOX TV ikinci, TRT Belgesel üçüncü sırada yer aldı. Show TV ve TRTHaber ise dördüncülüğü paylaştı.

Hesap varlığı, güncelliği, hakkında bilgisi, pano, pin, beğenme, takipçi sayılarının baz ortalamanın üzerinde olup olmadığı kontrol edilmiştir.

Vine’ı sadece 4 kanal kullanıyor

6 saniyelik video döngüsü sosyal ağı Vine, televizyon kanallarına neredeyse sınırsız etkileşim olanağı sunuyor. Ancak, sadece 4 televizyon kanalı Vine’ı kullandığını açıkladı. Dijital varlığını doğru kullanmanın en önemli ve ilk göstergesi, internet sitesinde link vermek. Vine hesabı olan ve link vererek duyuran 4 televizyon kanalı şöyle: Habertürk TV, Show TV, Lig TV ve TRT Belgesel

Kanalın varlığı; takipçi, takip ve döngü sayılarının baz ortalamanın üzerinde olup olmadığı değerlendirilmiştir.

Mobil uygulamalarda cihaza göre uygulama dönemi

Cep telefonu, tablet, saat ve yeni nesil bilgisayarlarda uygulamalar ile dijital hayatımızın her alanında bize yeni tecrübeler sunmaktadır. Hayatımızın önemli bir parçası haline gelen mobil cihazlarımız haber takibi için en çok kullandığımız araçların başında gelmektedir. Birçok haber kaynağının mobil uygulamaları cihazlarımızın en kolay ulaşılan yerlerinde yerini almaktadır. 30 televizyon kanalından 21’inde Android, 22’sinde iOS, 9’unda Windows, 3’ünde de Blackberry uygulaması bulunuyor. Ayrıca, NTV Spor’un tablet için hem Android, hem iOS; AHaber TV’nin iOS tabletler için ayrı uygulama üreterek yeni dijital varlık ürettikleri, dijital varlıklarını cihazlara uygun hale getirmelerinden dolayı örnek teşkil ettiklerini söylemek yanlış olmayacaktır.

Android uygulamalarında NTV Spor, LİG TV, ATV, FOX TV, STAR TV, KanalD ilk 5 sırayı paylaşırken, iOS uygulamalarında NTV Spor ve A Haber TV ile birlikte Star TV, Halk TV, İMC TV, LİG TV, NTV ilk 5’te yer alıyor.

Windows uygulamalarında ise A Haber TV, LİG TV, TRT Haber, Ulusal Kanal, ATV ve Star ilk 5 sırada öne çıkarken; Blackberry uygulamalarında ise, KanalD, TRTHABER, CNNTürk bu alanda uygulama duyuran 3 televizyon kanalı olarak dikkat çekiyor.

Medya, yenilikçi inovatif çözümlere açık alternatifler deniyor. Dijital varlıklarını belli alanda yoğunlaştırıyor ya da çalışması için çaba sürdürüyor.

  • TV8 Yan Ekran uygulaması sektöre yenilik getiren bir alan ortaya çıkardı.
  • ATV’nin mobil uygulamaları olmasına rağmen A+ isimli bir uygulama ile izleyiciler ile etkileşim vadediyor.
  • TRT Spor, DD isimli Dijital Dergi ile yeni bir modanın öncüsü konumunda.
  • Kanal 7 ve Ülke TV, etkileşimi arttırmak için WhatsApp Hattı çalışmasını duyurdu.
  • CNNTürk ise, daha klasik bir yöntem olan SMS Bilgilendirme Servisi ile etkileşimi güçlendirmeye çalışıyor.
  • Bazı kanallar operatörler aracılığıyla haber paketi satıyorlar. NTV Haber Paketi buna güzel bir örnek.
  • Flash TV ise, haberle izleyicinin bütünleşmesini sağlayacak “Haber Gönder” çalışması ile etkilemek istiyorlar. Benzer uygulamayı TGRT Haber, “Halkın Kamerası” başlığıyla uyguluyor.
  • Tumblr’ı sadece 3 kanal kullanıyor.
  • Kurumsal blog sadece HaberTürk TV’de yer alıyor.
  • İnternet tarayıcılardan Chrome’a eklenti hazırlayan tek televizyon kanalı yine NTV SPOR.
  • Yer bildirim uygulaması Foursquare sayfasını da tek duyuran NTV Spor
  • Sitenize haber eklemeyi öneren iki televizyon kanalı TRTHaber ve NTV SPOR
  • Sosyal Medya Atlası’nı yayınlayan tek televizyon kanalı sadece NTV Spor. 

 

Gazete Kategorisi

Medya Dijital Varlık Reytingi’nde değerlendirilen diğer bir alan ise gazeteler oldu. Gazetelerde Milliyet 59,46 puan ve B++ reytingi ile dijital varlıklarını en iyi kullanan gazete oldu. Yeni Şafak 54,11 puan ve B- reytingi ile ikinci, Gazete Habertürk ise 51,69 puan ve CCC++ reytingi ile üçüncü sırada yer aldı.

İnternet sitesinde Yeni Şafak

Gazeteler ile birlikte internet siteleri de bir haber sitesi gibi çalışıyor. Bu da, tam bir dijital varlık rekabetine dönüşüyor. Dijital varlık olarak internet sitesini en iyi kullanan gazete, Yeni Şafak. Fotomaç ve Hürriyet Daily News ikinci, Hürriyet üçüncü, Fanatik ve Sabah Gazetesi beşinci oldu.

Araştırmada internet sitelerinde alan adı sahipliği, sitenin varlığı, güncelliği, responsive olup olmaması, dil sayısı, sitede verilen çalışan sosyal medya link sayısı ve üyelik sistemi varlığı, dijital kurumsal kimliğe uygunluk ışığında değerlendirmeler yapıldı

Facebook’ta Cumhuriyet, Habertürk ve Hürriyet

Facebook’u gazeteler dijital varlık olarak yoğun kullanıyor. Facebook’u dijital varlık olarak en iyi kullanan gazetede Cumhuriyet, Habertürk ve Hürriyet ilk sırayı alıyor. Milliyet, Sözcü ve Vahdet gazeteleri ise, onları takip ediyor.

Facebook’ta sayfa varlığı, güncelliği, beğeni / hakkında konuşan sayısı, kapak fotoğrafının varlığı ve uygunluğu, kişiselleştirilmiş URL linki, yer bildirimi, onaylılığı, uygulamalar ve kullanımı, geri bildirim zamanları, son 10 beğeni ve yorum kesitinin ağırlıklandırılmış ortalaması değerlendirildi.

Twitter’da ilk sıra 9 gazetenin…

Twitter’da gazeteler arasında en iyi kullanılan dijital varlık olarak dikkat çekiyor. Öyle ki, ilk sırayı 9 gazete birlikte paylaşıyor: Akşam, Birgün, Fotomaç, Habertürk, Sözcü, Star, Takvim, Yeni Asya ve Yeni Şafak.

Hesap varlığı, güncelliği, kapak fotoğrafının varlığı ve uygunluğu, onaylanmış hesap olup olmadığı, gizli hesap olup olmadığı, açıklama olup olmadığı; tweet, takipçi, takip, listelenme sayısının baz ortalamanın üzerinde olması; dil, konum, saat dilimi ayarlanın doğruluğu; takipçi/takip eden oranı, 1.000 takipçi başına listelenme sayısı, yaptığı ve aldığı retweet, bahsedilme oranı, günlük ortalama paylaşım, cevaplama, tweetlerin cevaplara oranı, link sayısı, tweet başına link sayısı, hashtag sayısı, tweet başına hashtag sayısı, RT oranları, beğenilme oranlarının baz ortalamanın üzerinde olup olmadığı değerlendirilmiştir.

Instagram’da Fanatik ve Habertürk birinci

Instagram son zamanlarda gazetelerin diğer tercihi oldu. Fanatik ve Habertürk bu kategoride birinci durumda. Milliyet, Türkiye ve Yeni Şafak onları takip ediyor.

Hesap varlığı, güncelliği; medya, abone, takip baz ortalamanın üzerinde olup olmadığı kriterleriyle birlikte son dönem aktivitelerindeki erişim ve etkileşim dengesi değerlendirilmiştir.

YouTube’un lideri Habertürk

YouTube’da Habertürk liderlik yaparken, Fanatik ikinci, Evrensel ve Karar üçüncü durumda. Akşam ise ilk beşin diğer gazetesi olarak dikkat çekiyor.

Kanal varlığı, güncelliği, kısa URL sahipliği, kapak fotoğrafının varlığı ve uygunluğu, doğru link, açıklama, onaylı hesap; abone sayısı ve izleme sayısının baz ortalamanın üzerinde olup olmadığı ile birlikte son dönem aktivitelerindeki erişim ve etkileşim dengesi ile canlı yayın imkanının kullanımı derecelendirilmiştir.

Google+’da Fanatik ve Sabah birinci

Google+ bazı gazeteler tarafından etkin olarak kullanılırken, bazıları ise kullanmamayı tercih ediyor. Fanatik ve Sabah gazeteleri, Google+’ı dijital varlık olarak en doğru kullanan gazeteler. Evrensel, Milliyet ve Posta diğer iyi gazeteler arasında.

Sayfa varlığı, kapak fotoğrafının varlığı ve uygunluğu, kısa URL sahipliği, onaylı hesap, bilgi açıklamasının doğruluğu ve takipçi, görüntülenme baz ortalamanın üzerinde olup olmadığı ile birlikte son dönem etkileşim ve erişim dengesi incelenmiştir.

Mobil’de platformlar öncü

Mobil uygulamalarda bazı yayınlar telefon ve tablet için ayrı ayrı uygulamalar yaparak farklılaşmaya çalışıyor. Diğer yandan, 4 platformda yer alanlar da oldukça fazla. Android uygulamalarda Sözcü lider, Milliyet ve Yeni Şafak ikinci, Hürriyet dördüncü sırada. Fotomaç, Sabah ve Yeni Asır ise, beşinciliği paylaşıyor. IOS uygulamalarında ise, Yeni Şafak birinci sırada. Sabah ikinci, Sözcü üçüncü, Cumhuriyet ve Milliyet dördüncü sırada yer alıyor. Windows uygulamasını uygulaması olduğunu duyuran sadece Yeni Şafak olurken, Blackberry uygulamasını da tek duyuran Milliyet.

  • Pinterest’i sadece Hürriyet ve Hürriyet Daily News kullandıklarını duyuruyor.
  • Milliyet, Chrome eklentisini tek duyuran gazete.
  • Hürriyet Daily News ve Özgür Gündem kurumsal blogu olan iki gazete.
  • Google Glass uygulaması olan tek gazete ise Milliyet.

Haber Sitesi Kategorisi

Medya Dijital Varlık Reytingi’nde en çok bilinen 10 haber sitesi değerlendirildi. Haberler.com, 58,7 puan ve B++ reytingi ile dijital varlıklarını en iyi kullanan haber sitesi oldu. Haber7.com, 55,62 puan ve B- reytingi ile ikinci sırada yer aldı. Diken.com.tr ise, 53,43 puan ve B– reytingi ile üçüncü oldu.

En çok tıklanan haber sitelerinin değerlendirildiği bu kategoride, dijital varlık çeşitlenmesi oldukça sınırlı olduğu görülüyor. Dijital varlıkların çeşitlenmemesi nedeniyle haber siteleri sadece anlık haber duyuran araçlar olarak kalıyor. Kalıcı olmak için dijital varlıkların çeşitlenmesi ve ticarileştirilmesi her gün onlarcası açılan ve onlarcası kapanan haber sitelerinin sürdürülebilirliği için önemlidir.

İnternet sitesinde Diken

Haber sitelerinin en önemli dijital varlığı internet siteleri. Diken, dijital varlık olarak internet sitesini haber siteleri arasında en iyi kullanıyor. Haberler.com ikinci en iyi kullanan. Üçüncülüğü ise, AktifHaber, Haber7 ve OdaTV paylaşıyor.

Araştırmada internet sitelerinde alan adı sahipliği, sitenin varlığı, güncelliği, responsive olup olmaması, dil sayısı, sitede verilen çalışan sosyal medya link sayısı ve üyelik sistemi varlığı, dijital kurumsal kimliğe uygunluk ışığında değerlendirmeler yapıldı

Facebook’ta Haber7

Facebook’u en iyi kullanan haber sitesi, Haber7. Haberler ikinci, OdaTV ise üçüncü sırada Facebook’u dijital varlık olarak en iyi kullanan internet haber siteleri oldu.

Facebook’ta sayfa varlığı, güncelliği, beğeni / hakkında konuşan sayısı, kapak fotoğrafının varlığı ve uygunluğu, kişiselleştirilmiş URL linki, yer bildirimi, onaylılığı, uygulamalar ve kullanımı, geri bildirim zamanları, son 10 beğeni ve yorum kesitinin ağırlıklandırılmış ortalaması değerlendirildi.

Twitter’da Diken lider

Twitter’ı dijital varlık olarak en doğru kullanan haber sitesi Diken. AktifHaber ikinci sırada, EnSonHaber ise üçüncü sırada bulunuyor.

Hesap varlığı, güncelliği, kapak fotoğrafının varlığı ve uygunluğu, onaylanmış hesap olup olmadığı, gizli hesap olup olmadığı, açıklama olup olmadığı; tweet, takipçi, takip, listelenme sayısının baz ortalamanın üzerinde olması; dil, konum, saat dilimi ayarlanın doğruluğu; takipçi/takip eden oranı, 1.000 takipçi başına listelenme sayısı, yaptığı ve aldığı retweet, bahsedilme oranı, günlük ortalama paylaşım, cevaplama, tweetlerin cevaplara oranı, link sayısı, tweet başına link sayısı, hashtag sayısı, tweet başına hashtag sayısı, RT oranları, beğenilme oranlarının baz ortalamanın üzerinde olup olmadığı değerlendirilmiştir.

Instagram’da AktifHaber ve Haberler

Instagram’ı doğru kullanan haber sitesinde birinciliği AktifHaber ve Haberler paylaşıyor. Diken ise üçüncü sırada.

Hesap varlığı, güncelliği; medya, abone, takip baz ortalamanın üzerinde olup olmadığı kriterleriyle birlikte son dönem aktivitelerindeki erişim ve etkileşim dengesi değerlendirilmiştir.

YouTube’un lideri Haberler.com

YouTube’da Haberler.com liderlik yaparken, Aktifhaber ikinci, Diken.com.tr üçüncü durumda. Ancak, haber sitelerinin YouTube ve diğer video paylaşım ağlarını kullanmadığı görülmektedir. Bu videolu haberciliğin gelişmediğinin bir kanıtı niteliğinde.

Kanal varlığı, güncelliği, kısa URL sahipliği, kapak fotoğrafının varlığı ve uygunluğu, doğru link, açıklama, onaylı hesap; abone sayısı ve izleme sayısının baz ortalamanın üzerinde olup olmadığı ile birlikte son dönem aktivitelerindeki erişim ve etkileşim dengesi ile canlı yayın imkanının kullanımı derecelendirilmiştir.

Mobil’de platformlar öncü

Mobil uygulamalar işi sadece haber sitesi olan yayınlar için ikinci en önemli dijital varlığı. Ancak, 10 internet haber sitesinden Android’de 5 ve iOS’da 6 uygulama duyurusu var. Windows ve Blackberry uygulamasını duyuran ise hiç yok. Bu da, internet haberciliğinin gelişerek doğru ticarileşemediğinin göstergesi.

 

  • com’un Meydan dijital varlık kullanımında dikkate değer çalışmalardan biri.
  • T24’ün haber bildirme uygulaması da diğer farklı uygulamalardan biri.
  • Tumblr’da değerlendirilenler arasında blogu olan tek haber sitesi T24.
  • Dijital Varlık Atlası’nı tam yayınlamasa da, mobil uygulamalarını bir sayfada toplayan Haber7 ve OdaTV dikkat çekiyor.
  • Vimeo hesabını duyuran tek site ise, Diken.
     

Medya Dijital Varlık İstatistikleri

  • 30 televizyon
  • 30 radyo
  • 38 gazete
  • 10 haber sitesi

TOPLAMDA

  • 113 internet sitesi
  • 446 sosyal medya hesabı/sayfası
  • 169 mobil uygulama değerlendirilmiştir.

– 102 Facebook sayfası

– 105 Twitter hesabı

– 52 Periscope hesabı

– 51 Instagram hesabı

– 47 YouTube kanalı

– 52 Google+ sayfası

– 15 Pinterest hesabı

– 5 Vine hesabı

– 5 Tumblr bloğu

– 2 SnapChat hesabı

– 1 Foursquare sayfası

– 5 SoundCloud hesabı

– 1 TuneIn hesabı,

– 1 AudioMack hesabı

– 1 Dailymotion hesabı

– 1 Vimeo olmak üzere TOPLAM 446 sosyal medya hesabı/sayfası

62 Android uygulaması

1 Android Tablet uygulaması

65 iOS uygulaması

12 iOS Tablet uygulaması

22 Windows uygulaması

7 Blackberry uygulaması olmak üzere TOPLAM 169 mobil uygulama

AYRICA,

– 22 yenilikçilik kategorisinde işler

– 9 Dijital Varlık Atlası

– 18 sitene ekle butonu

– 2 Chrome eklentisi

– 3 Kurumsal blog

– 19 E-Gazete sayfası

– 11 RSS

– 3 Philips Smart uygulaması

– 3 Vestel uygulaması

– 1 LG uygulaması

– 1 Google Glass uygulaması incelenmiş ve değerlendirilmiştir.

Teknoloji Makaleleri