Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Fransa’da sadece takımlar değil veriler de mücadele ediyor

performgroup globaltechmagazine2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın spor dünyası kadar dijital dünya için de çok önemli bir etkinlik olduğunu söyleyen Perform Türkiye ve Doğu Avrupa Genel Müdürü Emre Uğurlu, “Sahadaki her hareketin bir de dijital yansıması var. Örneğin, bir oyuncunun topla yaptığı bir aksiyon için 16 farklı veri girişi yapılıyor. Gol olduğunda ise 37 farklı veri sistemde anında güncelleniyor. Tüm bunlar sayesinde, sporseverler sahadaki heyecanı cep telefonlarından anında hissedebiliyorlar” dedi.

Dünyanın en büyük dijital spor içeriği sağlayıcısı Perform’un Türkiye ve Doğu Avrupa Genel Müdürü Emre Uğurlu, 2016 Avrupa Şampiyonası’nın sadece futbol açısından değil, dijital ve mobil teknolojiler açısından da son yılların en büyük spor olayı olduğunu söyledi. Mobil kullanımındaki artışın şampiyonanın takibini de önemli oranda artıracağını ifade eden Uğurlu, “Turnuvaya ev sahipliği yapacak stadyumlar ne kadar büyük olursa olsun, seyirci kapasiteleri limitli. Dijital mecralarda ise böyle bir limit söz konusu değil. Milyonlarca sporsever, karşılaşmaları TV’nin yanı sıra cep telefonlarından da canlı olarak izlerken, ilgili içeriklere eş zamanlı erişebiliyor ve maç sırasında farklı etkileşim ve paylaşımlarda bulunabiliyor” dedi.

Fransa’da gerçekleşen şampiyona boyunca oyuncuların topla ya da topsuz yaptıkları her hareketin, hakemin çaldığı her düdüğün bir de dijital yansıması olduğuna dikkat çeken Uğurlu, “Spor istatistiği markamız Opta, bir oyuncunun topla yaptığı herhangi bir aksiyon için 16 farklı veri girişi yapıyor. Her maç günü, her saniye Mackolik veritabanında ortalama 537 işlem gerçekleşiyor. Takımların ilk 11’lerinin açıklanması 14, atılan her gol 37, gösterilen her kart 14, her oyuncu değişikliği ise 17 farklı veri girişi yapılması anlamına geliyor. Bu sayede, maç anında tüm kullanıcılar maç içerikleriyle ilgili aradıkları her şeye cep telefonlarından kolayca ulaşabiliyor ve sahadaki heyecanı yaşayabiliyorlar” dedi.

“Türkiye’nin en büyük canlı spor sitesi ve uygulamalarına ev sahipliği yapan Mackolik’in sadece mobil uygulaması bile anlık olarak 200 binden fazla kullanıcıya hizmet sunuyor” diye konuşan Emre Uğurlu, “Bu sayı, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapan stadyumlardan en yüksek kapasiteye sahip üçünün tamamen dolması anlamına geliyor. Perform olarak, turnuva boyunca Türkiye’den 6 milyon sporseverin cep telefonlarına maçlara, takımlara ve oyunculara ait merak ettikleri her bilgiyi anında ulaştıracağız” dedi.

Merkezi İngiltere’de bulunan Perform, dünyanın en büyük dijital spor içeriği sağlayıcısıdır. 1.500’ün üzerinde çalışanı bulunan Perform, Türkiye dahil 32 ülkede bulunan ofisleri ile dünya genelinde hizmet vermektedir. Perform, bünyesindeki web siteleri ve mobil uygulamalar aracılığıyla sporseverlere doğrudan erişirken; kurumsal iş ortaklarına da veri, istatistik, video ve editöryal içerik sağlamaktadır.

Perform, Türkiye pazarına 2012 yılının ikinci yarısında gerçekleştirdiği Mackolik satın alımı ile giriş yapmıştır. Şirket bugün, Mackolik.com, Sahadan.com, Goal Türkiye web siteleri ve mobil uygulamalarının yanı sıra dünyaca ünlü spor istatistik ve analiz platformu Opta’nın da Türkiye içeriğini yönetmektedir.

Teknoloji Makaleleri