Çarşamba, Nisan 24, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Tek boynuzlu Giyilebilir Teknoloji Başlığı çocuklara yardımcı olacak

Globaltechmagazine Anouk_Wipprecht_UnicornTeknoloji modası tasarımcısı Anouk Wipprecht, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklara yardım etmek için benzersiz bir tek boynuzlu giyilebilir teknoloji başlığı geliştirmek üzere araştırmacılarla birlikte çalışıyor.

Spider Dress ve diğer tekno-sinirbilim moda tasarımlarının yaratıcısı ve adeta başlı başına bir giyilebilir teknoloji sergisi olan Hollandalı tasarımcı Anouk Wipprecht, Audi‘den Intel‘e birçok inovatörle birlikte çalışmak üzere dünyayı dolaşıyor.

Birçoğu giyen kişinin parmağını dahi kıpırdatmadan ışık saçan, hareket eden veya video kaydeden, türünün tek örneği giysiler üretiyor. Bir araya gelerek bir kişiye ait biyometrik verileri otomatik tepkilere dönüştüren Arduino, Intel Curie veya Intel Edison bilgi işlem modüllerinden ve sensörlerden faydalanıyor.

En yeni buluşu, küçük bir video kameraya bir kişinin en unutulmaz anlarını ne zaman kaydedeceğini söylemek için Intel Edison bilgi işlem modülüne bağlı sinir duyu teknolojisini kullanan tek boynuzlu atın boynuzu şeklinde bir başlık.

Giyen kişinin odaklanma durumu belirli bir düzeye ulaştığında, beyin sensörleri kamerayı açması ve giyen kişinin dikkat noktasını yakalaması için entegre bilgisayar sistemine sinyal gönderiyor, diye açıklıyor Wipprecht. Video Bluetooth LE üzerinden internete yükleniyor ve daha sonra bir ekranda incelenebiliyor.

 

 

“Bu sistem, ‘kafanızdaki bir şeyin’ çevreniz hakkında sizin bildiğinizden daha fazlasını bilebileceği yönündeki o kafa karıştırıcı kavramla alakalı,” diyor Wipprecht. “Bu, dünyanızı gözetlemenize yardımcı olabilecek bir teknoloji.”

Tek boynuzlu at başlığı, Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu (ADHD) tanısı konan gençlere yönelik olarak tasarlandı. Bu teknoloji, Wipprecht’in 2015-2016 Ars Electronica SPARKSH2020 ihtisası kapsamında geliştirildi. Bu etkinlik, Wipprecht’in kapsamlı bir laboratuvara, test edebileceği yeni teknolojilere ve DEHB tedavisi ve araştırmasında ilerleme kaydedilmesini sağlayacak bir prototip geliştirmesinde kendisine yardımcı olan uzmanlara erişmesine olanak tanıdı.

“DEHB kapsamındaki çocuklarla birlikte bu başlık ile oyunlar oynayacak ve dikkatlerinin ne zaman ve neden en üst düzeye ulaştığını anlamalarına yardımcı olacağım,” diyor.

“Bunun davranışlarına müdahalede bulunmadan, kendi dünyalarını daha iyi kavramalarına yardımcı olmak üzere davranışlarının niceliğini belirlemenin bir yolu olduğunu düşünüyorum.”

Başlığı deneyen çocuklar, teknolojiyi takip eden ve farkındalıklarında ani artışlara neden olan etmenleri merak eden ve bunları öğrenmek isteyen çocuklardı. Bu ani artışların nasıl olduğunu görmek istiyorlardı.

Beyin Dalgalarını Tespit Eden Giyilebilir Teknoloji

Beyin dalgaları üzerine ilk deneysel girişimini, 2014’te kablosuz biyosinyallerle ilgilenen Intel inovasyon mühendisi Karolina Cengija ile birlikte Synapse Dress’i tasarlayarak gerçekleştirdi. Bu giysi, şık bir saç bandına yerleştirilen sensörlerden gelen beyin dalgası sinyallerini yakalayabiliyordu. Wipprecht, bir kişinin artan farkındalığına anında ve doğru bir şekilde tepki veren bilgisayar komutları yazdı. Giyen kişinin heyecanlanması veya korkması durumunda, giysiye gömülü bir kamera o sahneyi kaydediyordu.

“Bu işbirliğiyle, beyindeki elektriksel aktivite anlamına gelen elektroensefalogram ve bunu doğru bir şekilde ölçmenin yolları hakkında çok şey öğrendik,” diyor Wipprecht.

Ars Electronica FutureLab inovasyon yöneticisi Christopher Lindinger, tek boynuzlu başlığı geliştirmek için Avusturyalı G.Tec şirketinden en ileri teknoloji EEG sistemleri satın aldı. g.Sahara elektrotları, elektrot-deri empedansını azaltan altın alaşımını kullandığından, Wipprecht vücuttan ve sensörlerden sinyallerin iletilmesi için genellikle gerekli olan kaygan bir iletken jeli giyen kişinin tenine uygulamak zorunda kalmadı.

“Saçınıza yapışık klinik türde jel bantları modaya pek uygun değil,” diyor gülerek.

“Bunu yerine, bu elektrotlar sekiz küçük iğneyle giyen kişinin saçına kolaylıkla takılabiliyor Sistem, kameranın kayda geçmesini sağlıyor ve ek bir çift göz görevi görüyor.”

Ek Gözden Tek Boynuzlu Ata

Beyin sensörleri giyen kişinin farkındalığının artmasıyla tetikleniyor ve başlıktaki bir LED ışık yanıyor. Işık herkese kameranın kayıtta olduğunu gösteriyor.

Sistem, tetikleyici olaydan önce üç ve sonra beş saniye olmak üzere sekiz saniyelik videolar kaydediyor. Sekiz saniyelik video dosyası, Intel Edison modülüyle yakındaki bir bilgisayar veya cihaza kablosuz olarak gönderiliyor ve paylaşılıyor; burada videoya daha sonra izlenmek üzere tarih ve saat bilgisi giriliyor.

Wipprecht aynı zamanda bir paket sakız büyüklüğündeki tam işlevli bir kablosuz bilgisayar olan Intel Compute Stick‘e bağlı bir Intel RealSense derinlik kamerası kullanarak ikinci bir tek boynuz prototipi geliştirdi.

“El hareketlerini izleme, yüz tanıma ve duygu tespiti gibi özellikler geliştirmek istiyorum,” diyor.

Bu ikinci prototip, anları kaydetmek ve giyen kişinin niyetini okumak için bilgisayar görme becerisini makine öğrenme ile bir araya getirecek.

“DEHB veya Otizm tanısı konan kişiler, genellikle başkalarının niyetlerini okumakta zorluk çekiyor ve bu da onlarda strese neden oluyor,” diyor. “Bu sistem, kişinin başkalarıyla iletişimini izleyebilecek, işleyebilecek ve sorgulayabilecek. Giyen kişi için bir öğrenme sistemi veya ajan görevi görecek.”

Teknolojiye Yeni Bir Bakış

Bilgisayar teknolojisinin küçülmesi ve daha yüksek nitelikli ve çeşitli sensör türlerinin tasarımda ve çevremizdeki kumaşlarda kullanılması Wipprecht’e ilham veriyor. Bu trendlerin, birçok insanın teknoloji algısını değiştirmeye zorlayacağını düşünüyor.

“Teknoloji, insan tenine yaklaştıkça, teknolojiyle olan bağlarımızı yeniden tasarlamamız gerekecek,” diyor.

Teknolojinin araç yerine aracı olarak görülmesi gerektiğini düşünüyor.

“Teknoloji, bize yardım etmek için hayatımıza girdi, ancak bu çabalar genellikle bir stres belirtisiyle sonuçlanıyor,” diye devam ediyor Wipprecht.

Bu kavramı durmaksızın eğip bükerek, adeta güvenilir bir arkadaş gibi yaşamlarımıza uyum sağlayacak bir teknoloji yaratmayı amaçlıyor.

“Tek Boynuz, teknolojinin bedenimizde nasıl yaşayabileceğini ve dünyada bize nasıl yol gösterebileceğini kanıtlayan örneklerden biri.”

Teknoloji Makaleleri