Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Qualcomm 5G NR test platformunu duyurdu

qualcomm globaltechmagazineQualcomm Incorporated (NASDAQ: QCOM) iştiraki Qualcomm Technologies ile birlikte 5G Yeni Radyo (NR) prototipini ve test platformunu duyurdu. 5G NR prototip sistemi, alt-6 GHz spektrum bandında çalışıyor ve şirketin yenilikçi 5G tasarımının saniye başına çok-gigabitli veri hızlarına ulaşmasını ve gecikme süresini düşürmesini sağlıyor.

5G, geniş spektrum bantlarının en iyi şekilde kullanımını mümkün hale getirerek 6 GHz altındaki spektrum bantlarının kullanılabilmesini de sağlayacak. Bu ise ağ kapsama ve geniş kullanım alanları için esnek kurulumları mümkün kılacak. Prototip sistemin tasarımı ayrıca 3GPP standardizasyonunun yeni OFDM tabanlı 5G NR hava arayüzü için uygulanmasını da sağlıyor. Prototip sistemi, 3GPP’deki ilerlemeleri yakından takip ederek mobil operatörlerin, altyapı bayilerinin ve diğer endüstri oyuncuları ile birlikte gelecekteki 5G NR ticari ağlarının zamanında 5G NR testlerine başlamasına yardımcı olacak. Yeni prototip, Qualcomm Technologies’in 28 Ghz’de çalışan ve gözlem içerisinde olmayan hatlarda mobil geniş bant iletişimini artırabilen mevcut 5G mmWave prototip sistemine eklenerek gelişmiş hüzmeleme ve ışın demetinin yönlendirilmesi tekniklerini kullanacak.

Baz istasyonu ve kullanıcı cihazından (UE) oluşan 5G NR prototip sistemi, onaylanmış 5G NR özellikleri için bir test ortamı görevi görecek. 100 MHz üzerinde geniş RF bant genişliklerini destekleyen sistem, saniye başına çok-gigabitli hız oranları sunabiliyor. Sistem ayrıca günümüzdeki 4G LTE ağının mümkün kıldığından daha düşük kablosuz gecikme süresi sunmak için yeni entegre alt çerçeve tasarımını da destekliyor.  Prototip sistemi, Qualcomm Technologies’in 5G NR 3GPP standardizasyonuna aktif şekilde katkıda bulunan yenilikçi 5G tasarımlarını geliştirmeye ve test etmeye devam etmesini de sağlıyor.  3GPP 5G NR çalışma öğeleri Release 14’ün bir parçası olarak başlasa da Release 15 çalışma öğelerine de dahil edilecek.

Qualcomm Technologies, bu prototip sistemini 29 Haziran – 1 Temmuz arasında Çin’in Şanghay kentinde gerçekleştirilecek Mobil Dünya Kongresi’nde, yaptıkları işbirliği kapsamında China Mobile standında sergileyecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Qualcomm Technologies Başkan Vekili ve CTO’su Matt Grob, “5G NR prototipi birleşik ve daha fazla özellikler sunan 5G hava arayüzünün geliştirilmesindeki öncülüğümüzü yansıtırken aynı zamanda OFDM yonga setleri ve LTE/Wi-Fi teknolojilerindeki uzun süreli tecrübemizin üzerine inşa ediliyor. China Mobile gibi önde gelen ağ operatörleri ile 5G teknolojisinin gelişimi ve testi konusunda 3GPP 5G standardizasyonunun gerektirdiği çalışmalara destek vermekten heyecan duyuyoruz.” dedi.

Şanghay’da gerçekleştirilecek Mobil Dünya Kongresi’nde katılımcılar China Mobile’ın N1 salonundaki A20 standında alt-6 GHz prototipi üzerinden bir video izleyebilecek ve Qualcomm’un N2 salonundaki C38 nolu standında Qualcomm Technologies’in mmWave ve alt-6 GHz prototipleri üzerinden video izleme deneyimi yaşayabilecek.

Teknoloji Makaleleri