Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Mobil Bilet kullanımı kullanıcı deneyimini kökten değiştirmeye başlıyor

serra luck HID Globaltechmagazine
Serra Luck

VP – End User Business
Physical Access Control Solutions, HID Global

Akıllı telefon kullanımındaki hızlı artış, spor ve eğlence etkinliklerinde elektronik bilet kullanımını da artırmaya başlıyor. Aslında mobil bilet kullanımı pek yeni değil.  Özellikle taşımacılık sektöründe klasik kâğıt biletlerden ziyade elektronik bilet (e-bilet) tercih ediliyor. Bu değişim şimdi spor endüstrisi tarafından da benimseniyor. Etkinlik organizatörleri güvenliği artırmanın yanı sıra etkinliğe katılanların bilet kullanımlarını daha fazla iyileştirmenin yollarını da arıyorlar. Bu gelişimin arkasındaki teknoloji, Bluetooth Smart ve NFC’yi destekleyen mobil giriş kontrolü teknolojisidir. Bu teknoloji, futbolseverlerin akıllı telefonları ile futbol karşılaşmalarına güvenli ve rahat bir şekilde girmelerine izin veriyor. Ayrıca, otomatlardan yiyecek ve içecek satın alma gibi bir dizi başka uygulama için akıllı telefonların kullanımını da sağlıyor.

Çeşitli önemli Amerikan Futbolu stadyumları ve ilişkili spor takımları zaten mobil bilet uygulamasına geçtiler ve taraftarlar mobil erişimle kayıt yaptırarak stadyumlara giriyorlar. Şimdi bu trend Avrupa’ya da taşınmaya çalışılıyor. Juniper Research’ın son raporuna göre, 2019’a kadar dijital platformlarda her iki bilet işleminin birden fazlasının mobil bilet olması bekleniyor. Stadyum sahipleri, sahalarını daha fazla iyileştirmek ve kullanıcı deneyimlerini geliştirmek için son teknolojinin kullanımını gittikçe artırma arayışları ile mobil bilet uygulamasını başlatmaya hazır görünüyorlar. E-biletin benimsenmesinin getireceği önemli kazançların bazılarının anlaşılmasıyla birlikte, stadyum ve taraftar deneyimi yöneticileri teknolojinin kuruluşunu başlatabilirler. Teknoloji, stadyum yönetimine daha iyi bir güvenlik olanağı sağlarken, taraftarlara da bir dizi avantaj sağlayacaktır.

Bir biletin kullanımı her şeyden önce stadyuma girişi ve çıkışı sağlar. Kullanıcılar da mobil cihazlarını kullanarak gün boyu kullanıcı deneyimlerini geliştirmek için düzenlenmiş olan bir dizi ek fonksiyonu kullanabilirler. Artık mobilite cebinizdeki bir nesne olmayacak. Şimdi bir güvenlik kartı ve interaktif bir cihazla artık gün boyu stadyum garajına, tribünlere girebilir, yiyecek ve içecek servislerine erişebilirsiniz. Tribünlere giriş için e-bileti kullandıktan sonra kullanıcılar stadyum içinde bir şey satın alırken doğrudan telefonlarını kullanabilecekler, interaktif bir haritada oturacakları koltuğu daha rahat bulabilecekler, yiyecekler için doğrudan oturdukları yerden sipariş verecek ve maç aralarındaki uzun kuyruklardan kurtulacaklar, en yakın tuvalet ve acil çıkışları saptayabilecek ve stadyumdaki ek özellikleri kullanabilecekler. Spor karşılaşmalarına gerçek bir interaktif deneyim getirildiğinde, kullanıcılar daha iyi bir deneyimin keyfini çıkarabilir ve bağlılıkları için takımları tarafından ödüllendirilebilirler.

Takımlar sadık taraftarlarına uygulama yoluyla doğrudan ödül de verebilecekler, ayrıca zaten kim böyle bir ödüle sahip olmak istemez ki? Uçuşlarda mil toplamak yerine, sadık taraftarlara da stadyumdaki alışverişlerinde kullanabilecekleri puanlar hediye edilebilir.  Stadyum yönetimi, taraftarlar arasında sürekli teşvik edilen marka bağlılığından emin olmak adına, bir sonraki oyun için fazladan içecek gibi şeyleri veya son dakika bilet indirimi, VIP deneyimlerini ve başka şeyleri ekleyebilir. Belirli bildirimlerle, taraftarlara ekiple ilgili son bilgilerin aktarılması sağlanır, böylece takıma olan bağlılığın artmasına yardımcı olunur. Stadyum içindeki bağlılık ve geliştirilmiş servisler ve etkileşim yoluyla kullanıcı deneyimi geliştirilerek, kullanıcılar sahte ve yüksek fiyatlı biletlerden de korunurlar.

Özgün takım uygulaması yoluyla mobil bir cihazda onaylanmış e-biletler sunulduğunda, bilet karaborsacıları artık stadyum dışında ve online olarak yüksek fiyatlardan bilet satamayacaklar. Her taraftar karaborsa bilet satışının ne kadar yaygın olduğunu, bu nedenle orijinal bilet bulma şansı olmayan pek çok taraftarın gerçek olduğundan bile emin olamadığı biletleri fahiş fiyatlardan aldığını bilir. Stadyum yönetimi, havayollarına benzer şekilde bu uygulama yoluyla bilet alanların kim olduğunu bilir ve rahatsız edici ve şiddet içeren davranışta bulunanları tespit edebilir.   Stadyum yöneticileri sonra bunun için gerekli hareketi gerçekleştirebilirler, ancak iyi davranışlar için ayrıca bağlılık ödülleri programını da gerçekleştirebilirler.

E-bilet ile kullanıcıların her zaman biletini akıllı telefonlarında tutmaları garanti edilir. Biletlerin ceket ceplerinden düştüğü veya müsabaka öncesinde gidilen kafelerde unutulduğu günler artık geride kaldı. Aileleri veya grupları için birden fazla bileti elinde tutanlar, o günün müsabakası için biletleri her birine uygulama yoluyla aktarabilir veya hepsini saklayabilirler, dahası böylece birden fazla kağıt bileti saklama stresinden kurtulunmasına da yardımcı olunur.

Bazı taraftarlar e-bilete geçmişken, çoğu da bir nedenle geçiş konusunda tereddüt edeceklerdir. Akıllı telefonumun pili biterse ne olur? Biletim parçalanmış bir ekranda hâlâ çalışacak mı? Hâlâ Nokia 3510 kullanıyorum, müsabakalara girmem mümkün olacak mı? Kâğıt biletler için daha yaygın olan argümanlardan biri de, müsabakayı hatırlamak için fiziksel bileti hatıra olarak saklama arzusudur. E-biletlerin gelişmesiyle birlikte, stadyum yönetimi birçok özelliğe bunu da ekleyebilir, örneğin uygulamanın içinde saklanabilen hatıra biletlerin verilmesi söz konusu olabilir. Alternatif olarak da, isteyen e-bilet kullanıcılarına maç sonucunu da içeren basılı bir bilet maç sonrası gönderilebilir.

Bilet basma ve gönderme ihtiyacının azalmasıyla organizasyonlar lojistikten de büyük bir para tasarrufu yapıyorlar. Bu paralar da kullanıcı deneyimlerini daha fazla geliştirmek ve taraftarların kazançlarını artırmak için stadyumlara akıtılıyor. Ayrıca kâğıt tüketiminin azalması da çevre korumaya olumlu olarak yansıyor. Tüketicilerin ve organizasyonların genel olarak daha fazla çevre koruma bilincine sahip olmalarıyla birlikte, kâğıttan elektronik bilete geçişte bu muhtemelen önemli bir faktör olarak görülebilir.

Stadyum yöneticileri her zaman taraftarların müsabaka günündeki deneyimlerini kolaylaştırma arayışındadırlar. Ancak hâlâ üst seviye bir servis, mobil bilet ve stadyum uygulamalarının daha iyisini sunmak için bazı şeyleri değiştirmeye hazırlanılıyor. Ödül puanlar aslında yeni bir bağlılık seviyesi getirir ve taraftarlar kendilerini daha değerli ve genel takım deneyiminin bir parçası olarak hissederler. Mobil uygulama kullanıcıları, etkinliklerde sıkça görülen sahte biletlerden de kendilerini koruyorlar. İkinci el bilet satışında azalma taraftarların normal fiyatın üzerinde para ödemelerini de sonlandıracaktır. Stadyumlarda akıllı telefon gibi teknolojilerin kullanımının artması, sporseverlerin genel deneyimlerini zenginleştirmeye başlıyor ve onların daha fazlası için geri dönüşlerini garanti altına alıyor.

Teknoloji Makaleleri