Perşembe, Nisan 18, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

15 dakika şirketinizi kurtarabilir

globaltechmagazine ozan inan veeam

Ozan İnan
Veeam Software Ülke Müdürü

15 dakika! Sizce kısa mı yoksa uzun bir zaman mı? Bu soruya verilecek cevap herkese göre değişebileceği gibi farklı durumlara göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin 15 dakika, yeni bir uygulama için kod yazmak söz konusu olduğunda kısayken, bir toplantı planlamak ya da bir sözleşme imzalamak içinse yeterlidir.

Bugün optik fiber ve Wi-Fi kapasitemizi geliştirirken çalışırken harcadığımız zamanın daha verimli ve kazançlı olmasına yardımcı oluyor. Bu şartlarda herhangi bir aksaklık ya da veriye erişmede yaşanacak bir sorun, en kısa zamanda üstesinden gelinmesi gereken gerçek bir probleme dönüşüyor.

Var olmayan zaman

Her arıza gerek çalışanlar gerekse de işletme için farklı değerlere sahip bir zaman kaybıdır. Günlük hayatta 15 dakika kolaylıkla göz ardı edilebilir. Ama şirketlerin dünyasında bu durum çok daha ciddidir. Bir kullanıcının görmezden geldiği bir şey şirketler için yüksek düzeyde öneme sahip olabilir. Bunu en iyi açıklayan örneklerden biri de her saniyenin milyonlarca dolara mal olabileceği finans dünyasıdır. Hızla değişen rakamların dünyasında işin çok kısa bir süre durmasına neden olabilecek en ufak bir arıza başarıyla başarısızlık arasındaki fark olabileceği gibi geri alınamaz sonuçlara da yol açabilir.

Bu durum büyük bir sosyal ağın ilk halka arzı sırasında yaşandı. Aşırı talep, NASDAQ sisteminde bir soruna yol açtı ve şirketin hisselerinin planlanandan 30 dakika daha geç işleme açılmasına yol açtı. Normal bir çalışan için bir öğle yemeği arası için ayırdığı bu süre bir şirket içinse zamana bağlı bir felaket haline geldi. Bu yarım saatlik arızanın sonucu 115 milyon dolarlık bir kayıp oldu.

Ne yazık ki bu olay tek değil. BT sistemlerindeki arızalar herkesin başına gelebilir, bu yüzden de şirketlerin veriyi hızlıca kurtarıp işe devam etmeleri gerekir. Daha da önemlisi verdikleri hizmette bir dakikalık bile bir aksama olmaması gerekir.

Tellerdeki kar

Bugün çok daha fazla şirket hizmetlerini müşterilerine tüm yıl boyunca 7/24 sunmak zorunda ve iş dünyasının bazı alanlarında bu kabullenilen bir çalışma modeli haline geldi. Örneğin söz konusu BT olduğunda bu talebi görmezden gelen şirketler, rakiplerinin bundan yarar sağladığına ve başarılarını ellerinden aldığına şahit olacaklar.

Tabii ki büyük çok uluslu BT şirketleri bu tür olaylara hazırlıklılar ve karşılaştıklarında rahatlıkla karşılık verebiliyor. Ama küçük ve orta ölçekli işletmeler sürekli veri erişilebilirliği sağlamaya ve verilerin en kısa zamanda kurtarılmasına yeterince önem vermiyor. Sonuç olarak kesintiler daha sıklıkla meydana gelebiliyor ve işin kesildiği yerden devamı için daha fazla zamana ihtiyaç duyuluyor. Bu da yöneticilerin anında farkına varamadığı ciro düşüşüne ve kayıp iş fırsatlarına yol açıyor. Bu konunun tüm şirketin çöküşüne kadar gidebilecek ciddi bir tehdit ve öncelik olarak ele alınması gerekiyor.

Zamana ayak uydurmak

Binin üzerinde BT yöneticisiyle gerçekleştirilen 2016 Veeam Erişilebilirlik Raporu’na göre, kritik uygulamalar için ortalama kesinti süresi 2 saate ulaşırken, kritik olmayan uygulamalar içinse üçe katlanarak 6 saate çıkıyor.

Bu tür kesintiler son derece masraflı olabiliyor. Örneğin İngiltere merkezli büyük bir banka, geçtiğimiz yıllarda, tekrarlanan sistem hatalarından kaynaklanan problemlerle karşılaştı. Bu yüzden müşterileri bankamatiklerden paralarını çekemedi, BT sistemleri kapandıktan sonra paralar kayboldu ve bu BT hatalarını fark edenler yüzünden de yüksek düzeyde ceza ve tazminat ödemek zorunda kaldılar.

Bu seviyedeki kesintiler artan sayıda şirket için küresel bir tehdit haline geliyor. 2016 Veeam Erişilebilirlik Raporu’na cevap verenlerin yüzde 84’ü erişilebilirlik probleminin (müşterilerin ihtiyaçlarıyla kurtarma anlamında yapılabilecekler arasındaki fark) farkındalar. Raporun sonuçları, var olan BT kaynaklarının geliştirilmesinin ve RTPO (kurtarma zamanı ve nokta hedefleri) göstergelerinin 15 dakikayı aşmayacak şekilde gerçekleşmesinin önemini ortaya koyuyor.

Eğer şirketler zamanında modern yazılımla depolamayı ve teknolojinin kullanımını güncellemeyi başarabilirlerse, modern işletmelerin ve kesintisiz çalışan şirketlerin ihtiyaçlarının tümünü karşılayabilirler. Şirketlerde kaç kişinin çalıştığı ya da cironun ne olduğuna bakılmaksızın konunun önemi anlaşılmalı. Başarı ancak BT altyapısının geliştirilmesine yapılacak stratejik yatırımlarla yakalanabilir.

Modern teknolojilerin kullanımı, işletmelerin bugünkü standartlara razı olan müşterilere kaliteli hizmet götürme fırsatı veriyor. Bu bir şirketin herhangi bir kesinti sırasında kritik uygulamaların kurtarılmasının 15 dakikadan fazla sürmeyeceğini garantilemesinin tek yolu ki bu 15 dakika bir fincan kahveye ayrılacak zamanken, bir şirketin milyonlar kazanabileceği bir süre.

Teknoloji Makaleleri