Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Google Algoritması yine güncelleniyor

Google globaltechmagazineGünümüzde web trafiğinin yarısından fazlası mobil cihazlar üzerinden gerçekleşiyor. Bu oran yıldan yıla artıyor.

Ancak Google’ın mevcut algoritması, masaüstünüzden ya da akıllı telefonunuzdan arama yaptığınız farketmeksizin, sonuçları web sitelerinin masaüstü versiyonlarını baz alarak listeliyor. (Elbette sonrasında -eğer mobil bir cihazdaysanız- sitenin mobil versiyonuna yönlendiriliyorsunuz.)

Yani “aradığınızın bu olduğunu” bir web sitesinin masaüstü versiyonundaki içeriğe bakarak size öneren Google, sürecin sonunda sizi o web sitesinin mobil versiyonuna yönlendirmiş oluyor. Sorun da burada başlıyor.

Pek çok web sitesinin mobil versiyonları ya yetersiz ve çok az bilgi içeriyor ya da bir mobil versiyonları yok.

Eğer mobil versiyon yetersiz bilgi içeriyorsa, masaüstü versiyonda bulunan içeriğe ulaşamayan kullanıcı aradığını bulamamış oluyor ve sayfayı terkediyor. Eğer web sitesinin bir mobil versiyonu yoksa da, kullanıcı masaüstü web sitesinin okunamaz küçüklükteki bir versiyonuyla karşılaşıyor ve yine aradığı bilgiye ulaşamıyor.

Mobile-first Indexing

İşte tüm bu karışıklığa son vermek için Google önümüzdeki aylarda mobile-first indexing’e geçeceğini duyurdu. Yani Google’ın algoritması artık web sitelerinin pozisyonlarını masaüstü versiyonlarındaki değil, mobil versiyonlarındaki içeriklere göre sıralayacak!

Tekrar etmek gerekirse, masaüstünüzden ya da akıllı telefonunuzdan arama yaptığınız farketmeksizin, sonuçlar web sitelerinin mobil versiyonları baz alarak listelenecek.

Sitenizin Mobil Versiyonu Bu Değişikliğe Hazır mı?

Şu an denemeleri yapılmakta olan ve 2-3 ay içinde Google algoritmasına eklenecek olan mobile-first indexing, mobil versiyonları olmayan, ya da mobil versiyonlarında yetersiz içerik sunulan web sitelerinin Google SEO sıralamalarında çok büyük dalgalanmalara yol açacak gibi görünüyor.

Teknoloji Makaleleri