Perşembe, Nisan 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

ZTE, ABD Hükümeti tarafından rekor cezaya çarptırıldı

zte globaltechmagazineZTE, ABD hükümeti tarafından İran ve Kuzey Kore’ye yasa dışı ağ ekipmanı nakliyesi gerçekleştirdiği için 1.19 milyar dolar cezaya çarptırıldı.

ABD makamlarıyla yapılan anlaşmanın bir parçası olarak, ZTE gelecekteki ihlalleri önlemek ve tespit etmek için tasarlanmış aktif denetim ve uyumluluk şartlarını kabul etti. ZTE, bu şartları tekrar ihlal edecek olursa 7 yıl boyunca nakliye yasağı ile cezalandırılacak.

Ticaret Sekreteri Wilbur Ross, yaptığı açıklamada, “Ekonomik yaptırımları ve ihracat yasalarımızı ihlal edenler sadece cezalandırılmayacaklar en sert sonuçları alacaklardır” dedi.

ZTE Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Zhao Xianming, “ZTE, yaptığı hataları kabul ediyor, sorumluluklarının farkında ve şirkette olumlu bir değişiklik yapma kararı alındı” dedi.

ABD makamlarının yaptığı soruşturmaya göre, Ocak 2010 ile Nisan 2016 arasında, İran’a telekomünikasyon ağı tedarik etmek ve işletmek için belirli anlaşmalar yapıldığı ve ihracat kontrollerinden kaçmak için bazı yasa dışı faaliyetlerde bulunulduğu tespit edildi.

Gönderilen teknolojik ekipmanlar arasında yönlendiriciler, mikroişlemciler ve sunucular bulunuyor.

ZTE’nin ayrıca, ihracat kurallarını ihlal ettiğini bilmesine rağmen, 283 adet kontrollü ürün gönderimi yaptığı da tespit edildi.

ZTE, Mart 2012’de İran’a yapılan gönderilerde bir yanlışlık olduğunu iddia etmişti. Ardından da kuralları çiğnediğine dair kanıtları yok etmek için belirli tedbirler almıştı.

ZTE, Mart 2012’den sonra yasa dışı faaliyetler ile ilgili tüm materyalleri silmek ve delilleri yok etmek için 13 kişilik bir ekip oluşturmuştu.

Anlaşmaya göre ZTE, 661 milyon dolarlık ceza ödemeyi kabul etti ve 300 milyon dolarlık cezası da belirtilen yedi yıllık deneme süresi boyunca askıya alınacak. Bu durum Ticaret Bakanlığı Endüstri Güvenliği Bürosu (BIS) tarafından uygulanan en büyük para cezası.

ABD mahkemesi ayrıca, ZTE’ye 430.49 milyon dolar ceza daha ödetmeyi düşünüyor. Buna ek olarak, şirket aynı zamanda Hazine’nin yabancı varlıklar kontrol dairesi (OFAC) fonuna da 100.87 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Askıya alınmış olan 300 milyon dolar cezayı da içeren ZTE’nin faturası 1,19 milyar doları buluyor.

Ross, “Bu soruşturmanın sonuçlarına bakıldığında benzeri görülmemiş bir ceza. Bu ceza, Ticaret Bakanlığı’nın ABD’nin çıkarlarını şiddetle korumak için kullanacağı olağanüstü güçlerin bir örneğidir.”

Xianming, “Uyum odaklı yeni prosedürlerin oluşturulması ve önemli personel değişikliği yapılması şirket için en büyük önceliğe sahip” dedi. “Bu tecrübeden çok fazla ders aldık ve ihracat uyum ve yönetim mükemmelliği için bir model olma yolunda ilerleyeceğiz, yeni bir ZTE olarak uyumlu, sağlıklı ve güvenilir olmayı taahhüt ediyoruz.” dedi.

Teknoloji Makaleleri