Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Hiper Erişilebilirlik 2018’de çok konuşulacak

Onur-Karabulut-Veeam

Onur Karabulut
Veeam Software Türkiye Kanal Müdürü

Hiper Erişilebilirlik konsepti 2018 yılında en çok konuşulan konulardan biri olacak.

Modern BT ortamları için güvenlik tehdidi matrisi gitgide büyüyor. Neden mi? Artık daha çok kullanıcı, daha fazla veri ve büyük, geniş dağıtımlı ekosistemlere bilgi taşıma kapasitesine sahip yeni teknolojiler var.

Hiper Erişilebilirlik konseptinin günümüzde her türlü teknolojik gündemin içinde yer alması, birbirinden asla ayrıl(a)mayacak maddeleri bir araya getiriyor;

Hız ve Güvenlik

Veri yeni bir zeka fazına erişmeli, otomatik olarak talepleri yerine getirmek üzere ihtiyaç öngörülerine sahip olmalı ve her zaman erişilebilir olmalıdır. Bunu yaparken de veriye ulaşan her bir kişinin ya da cihazın maksimum güvenliğe sahip olması gerekmektedir.

Hiper-erişilebilir altyapıların DNA’sında Cloud IaaS, OnPrem Veri Koruma, Veri Yönetimi, Elektronik Posta Güvenliği, Kurumsal Uç Nokta yedeklemesi, Görünürlük ve Kontrol ve Elektronik Keşif yer alıyor. Bu DNA zinciri bütünleşik olarak 27 milyar dolarlık bir pazar oluşturuyor. Bu pazar yıllık bileşik olarak yüzde 10 büyüme gösteriyor.

Veeam olarak bizler de tüm bu yukarıdaki bileşenleri kapsayan Hiper Erişilebilirlik Platformu’nu duyurduk ve 2018 stratejimizin en önemli noktasına konumlandırdık.

Hiper Erişilebilirlik

Hiper Erişilebilirlik platformu, hali hazırda entegrasyon sağladığımız ve küresel konumda bulunan iş ortaklarımızın projelerine katma değer sağlıyor. Diğer yandan Veeam ekosisteminde yer alan iş ortaklarının da projelerinde katalizör görevini görmeye devam ediyor. Öyle ki, bu görevi yaparken daha hızlı ve daha güvenli bir platform olarak lider konumunu sürdürüyor.

Kurumların şu ana kadar karşılaştığımız ve artan bir ivmeyle yükselen engellerini genel olarak 3 kategoride incelemek mümkün;

Verinin İş Birimi için Hiper Kritik Konumu

Veri, son yılların en gözde konularından dijital dönüşümün yeni motoru ve yeni kanı olarak görünüyor ve yeni teknolojilerin, yeni çözümlerin ve yeni iş kollarının kaynağı konumunda yer alıyor. Dolayısıyla veri artık hiç olmadığı kadar kritik, veriye istenilen zamanda ulaşamamak ise kurumlar ve kullanıcılar için göz ardı edilebilir olmaktan çıkmış durumda.

Verinin Hiper Büyümesi

Tüm data ve datanın çok hızlı büyümesi de bir başka potansiyel engel olabilir.

  • Dijital Evren her iki yılda bir iki katına çıkıyor. Basit bir hesapla 10 yıldan biraz fazla bir sürede şu anda veri miktarı 50 katına çıkabilir.
  • Kullanıcı ve makineler tarafından üretilen veri bileşik olarak geleneksel iş datasından 10 kat daha hızlı büyüyor. Sadece makineler tarafından üretilen data ise geleneksel iş verisinden 50 kat daha hızlı büyüyor.

Veri bu denli hızlı büyürken ana konu bu kadar hızlı büyüyen datayı yönetmek, en hızlı şekilde erişmek, verinin güvenliği ve veri kaybının asla yaşanmaması…

Veri’nin Hiper Dağıtık Yapı olması

Küresel olarak bakıldığında verinin bu denli hızlı büyümesi kadar bir başka önemli konu da verinin artık daha fazla yerde bulunması (Özel Bulut, Genel Bulut ve Yönetilebilir Hizmetler olarak Bulut)

Dolayısıyla her yerdeki , her tip uygulama ile üretilen her türlü veriyi kontrol edilebilir ve güvenlik altında tutmak hiç olmadığı kadar önem kazanıyor durumda.

Teknoloji Makaleleri