Perşembe, Nisan 18, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Veeam, işletmelerin akıllı veri yönetimi planı ile nasıl hiper erişilebilir olabileceklerini anlattı

Veeam-globaltechmagazineVeeam, gerçekleştirdiği ve yoğun ilgi gören VeeamON Forum Türkiye’de, 700’ün üzerindeki katılımcıya verinin nasıl hiper erişilebilir yapılacağını gösterdi.

Veeam yöneticileri ve konuk konuşmacılar, katılımcılara hiper erişilebilirliğin iş sürekliliğini nasıl sağladığını, veri kaybı riskini nasıl düşürdüğünü ve inovasyonu nasıl hızlandırdığını anlattı. Etkinlikte, yapay zeka (AI), nesnelerin internet (IoT) ve blockchain gibi yeni teknolojilerin BT kaynaklarından üst düzey ölçeklenebilirliğe ihtiyaç duyduğu bu çağda, kurumların müşterilerine ve iş birimlerine kesintisiz çalışırlık sağlarken bu verinin yönetimini de kolaylaştıracak çözümler paylaşıldı.

VeeamON Forum’da büyük ölçekli şirketlerin hiper erişilebilir olmasına yardım etmek için Akıllı Veri Yönetimi’nin 5 aşaması anlatıldı. Veeam’in, hepsi Veeam Hyper – Availability Platformu’nun bir parçası olan ve her ortama uygun yenilikçi, ölçülebilir, güvenilir ve kullanımı kolay çözümler sunduğu bu 5 aşamalı yolculuğa ilişkin önerileri ise şöyle;

1) Yedekleme – Tüm iş yüklerini yedekleyin ve bir kesinti, saldırı, kayıp ya da çalıntı durumunda her zaman kurtarılabilir olduğundan emin olun.

2) Birleştirme – Verinin çoklu bulut ortamlarında dijital hizmetleri kullanabilmeleri için korunduğundan, erişilebilir olduğundan ve hizmet seviyesi uyumluluğunun birleşmiş bir görüntüsüne sahip olduğunuzdan emin olun.

3) Görünebilirlik – Açık, birleşik görünürlük ve kullanım, performans sorunları ve operasyonlardaki kontrol ile çoklu bulut ortamlarındaki verinin yönetimini geliştirin.

4) Düzenleme – İş sürekliliği, uyumluluk, güvenlik ve işletme operasyonlarında kaynakların en iyi şekilde kullanımı için veriyi çoklu bulut ortamlarındaki en uygun yere sorunsuzca taşıyın.

5) Otomasyon – Verinin, kendisini yedeklemeyi öğrenerek, işletmenin ihtiyaçlarına göre kendisini en uygun yere taşımasını, anormal bir durum karşısında kendisini korumaya almasını ve anında kurtararak kendi kendini yönetmeye başlamasını sağlayın.

Etkinliğin açılış konuşmasını Veeam EMEA Kıdemli Başkan Yardımcısı Olivier Robinne gerçekleştirdi. Olivier Robinne: “İş dünyasının geleceğinde birçok sorunla karşılaşılacak. Veri, insanlar ve makinelerin arasındaki ilişki aydan aya değişirken dünyanın nasıl değişeceği üzerine beklentiler ise daha hızlı değişiyor. CIO’ların bununla başa çıkmak için, şu an için doğru olmayan ama dijital değişimin hızına uygun bir strateji geliştirirken başları oldukça ağrıyacak. Fortune 500’ün yüzde 75’i bugün Veeam’in Hiper Erişilebilirlik Çözümleri’ni kullanıyor. Bunlar inovasyonun liderliğini yapan işletmeler ve Türk işletmeleri de Veeam’in Akıllı Veri Yönetimi vizyonu sayesinde artık bundan faydalanabilirler. Verinizin hangi uygulama ya da bulutla çalıştığı fark etmez. Veeam işletmenizin ve işlerinizin hiper erişilebilir olmasını sağlayabilir.”

Türkiye’nin tek kadın fütüristi ve dünyanın en iyi 100 Kadın Fütüristi listesinde tek Türk olan Ufuk Tarhan “Gelecek güzel (mi) gelecek?” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Ufuk Tarhan: “Gelecek tahmin edilemez ve tasarlanmalı. Cesur, paylaşımcı, yıkıcı inovasyon (disruptive innovation) yapabilen, kodlamadan, yazılımdan, algoritmadan anlayan ve teknolojiyi süreçlerine en etkin şekilde entegre edenler için gelecek daha güzel gelecek. Son yıllarda gelecek teknolojilerine ilişkin iş dünyasının nasıl örgütleneceği ve iş insanlarının kendini nasıl geliştirmesi gerektiği üzerine çalışmalar yapıyoruz. Artık bireylerin, şirketlerin, toplumların ve devletlerin bundan sonraki 5-10 seneyi iyi hesap ederek adım atmaları gerekiyor. Birbirine bağlı cihazlar, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, blockchain’de yaşanacak müthiş gelişmeler ve verinin sonsuz gücü, gelecekte başarının akıllı veri yönetimi ve kesintisizlikten geçtiğini gösteriyor.”

Veeam Türkiye Ülke Müdürü Ozan İnan ve T.C. Bilim ve Sanayi Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Dr. Emre Öğütcen ‘‘Bilişim Sektörü’nün Gelişiminde Geleceğe Yatırımın Önemi’ başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Dr. Emre Öğütcen: “Akıllı veri merkezleri veriyi izliyor, anlamlandırıyor ve bu veriyi işletmelerin para kazanacağı hale getiriyor. Böyle bir ortamda kesintiler asla mazur görülemez. Artık şirketler veri merkezlerine yapılacak siber saldırıları tamamen durduramayacaklarının ve bunun eninde sonunda gerçekleşeceğinin farkına vardılar. Böyle bir durumda ise önemli olan bu saldırıların olduğu anın hemen öncesine dönebilmek. Bunu sağlayabilen en garantili çözüme Veeam ile ulaştık. Veeam gibi bütünün içinde, küçük ama hayati değer taşıyan çözümleri oksijene benzetiyorum. Oksijen doğru zamanda verilirse hayat kurtarırken, yanlış zamanda verilirse de büyük zararlara yol açabilir. Doğru ürün doğru yerde kullanılırsa hayat kurtarıcıdır.”

Ozan İnan: “Şirketler büyük veriyi anlamlandırmak – analiz etmek, veriyi güncel ve erişilebilir tutmak üzerine teknolojik yatırımlarını şekillendiriyor. Büyük veri ve analizi, bulut bilişim, yapay zeka, robot teknolojileri, siber güvenlik, nesnelerin interneti (IoT), ağ teknolojileri, veri merkezleri, veri depolama ve kurtarma teknolojileri bütün sektörler için kaçınılmaz teknolojiler… Aynı zamanda bu sene uygulamaya giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yine bu teknolojiler için kritik önem taşıyor. KVKK’ya uyumluluk için şirketlerin kullandıkları kişisel verilerin izinli yönetimi, kullanımı ve paylaşımına yönelik teknolojik yatırımların doğru yapılması gerekiyor. Şirketlere bu yolculuklarında verinin korunmasına, denetimine ve raporlanmasına yönelik derinlemesine öngörüler sunarak yardımcı olayı hedefliyoruz. Veeam 2018 için akıllı veri yönetimi vizyonunu benimsedi. Böylece Veeam Hyper-Availability Platform üzerinde çalışan büyük ölçekli şirketler herhangi bir iş ihtiyacına çok daha hızlı cevap veriyor ve verimliliklerini geliştiriyorlar. Ayrıca insanların yaşam ve çalışma şartlarını geliştiren yeni dijital hizmetler ve deneyimler sağlayarak, çok daha büyük bir çeviklik sunuyorlar.”

Teknoloji Makaleleri