Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

n11.com operasyonel verimliliğini açık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat ile maksimum düzeye çıkardı

RedHat-n11-globaltechmagazineTürkiye’nin önde gelen web tabanlı tüketici pazarı n11.com, verimliliğini maksimum düzeye çıkarmak için online platformunu Red Hat Entegre Bulut altyapısına taşıdı.

n11-image-globaltechmagazine

Nisan 2013’te SK Holding (S. Kore) ve Doğuş Grubu (Türkiye) arasında ortak girişim olarak başlatılan n11.com, bir B2C ve B2B e-ticaret platformu. Dört buçuk yılda 2 milyar dolarlık ticaret hacmine, 80.000’in üzerinde iş ortağına ve 15 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip olan n11.com, 64 milyonun üzerinde ürün ile hizmet vererek bu sürede 2.15 milyar ziyaret sayısına ulaştı.

n11.com, online pazarın sürekli büyüyen hızına adapte olabilmek ve operasyonel verimliliğini arttırmak amacıyla platformunu Red Hat CloudForms, Red Hat Satellite ve Red Hat Sanallaştırma çözümlerini içeren Red Hat Entegre Bulut altyapısına taşıdı.
Gerçekleştirilen bu geçiş sayesinde n11.com, her geçen gün değişen kullanıcı talepleri doğrultusunda yeni hizmetler sunacak dinamizmi kazanmış oldu. Bununla birlikte hem sanallaştırma maliyetleri yüzde 50 düştü hem de BT ekiplerinin daha verimli bir şekilde çalışması sağlandı.

Gerçekleştirilen bu proje ile ilgili n11.com BT Servis ve Sistem Operasyonları Direktörü Alper Ümit Yılmaz şu sözlere yer verdi:

n11-Alper-Umit-Yilmaz

“Başlangıçta tüm altyapımızı yöneten dört kişilik bir ekibimiz vardı; depolama, yedekleme, güvenlik, orta katman yazılımı ve veritabanları bu ufak ama verimli ekip ile yönetiyorduk. Şirketimizin çok hızlı büyümesi sebebi ile performansta yaşanacak kayıpların işimizin doğası gereği şirketimize kaybettireceği itibar riskini düşünerek, gelecek vizyonumuzu inşa edebileceğimiz yatırımları alma kararı verdik.

Şirketimizin hızlı büyümesine paralel oluşan operasyon maliyetlerinin karşılanabilir boyutlara çekilmesi bu yatırımın en önemli faydası oldu. Bunu kısaca özetlememiz gerekirse orta ve uzun vade planlarımızda şirketimiz, operasyonel süreçlerinden yüzde 50 oranında tasarruf sağlar duruma ulaştı. Bu faydanın şirketimizin büyümesine ve değerlenmesine olan katkısı sebebi ile de doğru kararlar almış olmanın verdiği hazzı tüm ekip arkadaşlarımız ile yaşıyoruz.

Bir başka duygusal ve önemli faydasından söz etmeden de geçmek istemiyorum. Şirketimizin geleneksel bilgi teknolojileri operasyon süreçlerini dünya standartlarına taşımış olması, kişilerin çalışmaktan zevk aldığı, geleneksel süreçlerde yaşadıkları ve alışkanlık edindikleri uzun ve yorucu problem çözümlerinden sıyrıldığı bir ortam yaratmış oldu. Bu sayede çalışma ortamlarını daha iyiye taşımak için düşünme zamanı özgürlüğüne de kavuşmuş oldular. Siz de takdir edersiniz ki mühendisleriniz düşünme özgürlüğü sayesinde, oluşturdukları fikirleri hayata geçirerek size çok daha büyük faydalar sağlarlar.

Bu projeyi Red Hat ailesi ile 2 yıllık bir süreçte tamamladık. Bizim için çıktının en vurgulayıcı şekilde özetlenebileceği kelime “Otonom” kelimesi oldu. Şu an alt yapımızı, ekiplerimizin performansını en üst düzeye çıkararak n11.com’un operasyonunu 7/24 kesintisiz, en az insan müdahalesi gerektirir bir yapıya kavuşturmuş durumdayız. Bu sayede operasyon maliyetlerinden kazanç sağlarken insan kaynağının en iyi kullanımının da önünü açmış bulunuyoruz.

IT Operasyon vizyonumuz ile uçtan uca örtüşen ürün ailesi ve bu ürünlerin en az hata ile çalışan ürünler olması sayesinde başarılı bir proje çıktısı elde etmiş durumdayız. Red Hat’ın küreseldeki eşsiz deneyimi ve kusursuz kurumsal müşteri desteği, proje aşamasında ve sonrasındaki en büyük güvencemiz oldu. Oluşturulan bu karşılıklı ve uzun soluklu iş birliğimizin, vizyonumuzun en uygulanabilir şeklini almasındaki planlama, ürün seçimi, satın alma ve uygulama aşamalarındaki faydaları başarının en önemli anahtarı.

Gerçekleştirdiğimiz bu projenin müşterilerimize en büyük katkısı, alışveriş deneyimlerini kesintisiz, güvenle ve süratle tamamlamaları oldu.”

Proje ile ilgili Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin şu sözlere yer verdi:

RedHat-Haluk-Tekin

“Türkiye pazarında öncelikli olarak Bulut Yönetimi, Bulut Altyapısı ve JBoss Orta Katman çözümlerinin yaygınlaşması yönünde çalışıyoruz. Red Hat özellikle, bizzat Türkiye’ye geldiğinden beri, yani son 3 sene içerisinde, bu konularda çok başarılı olduk. Başta Openshift olmak üzere pek çok yerel referans müşteri kazandık. Müşterilerimizin hibrit bulut altyapısı, DevOps ve mikroservis mimarisine yönelik stratejilerinin içerisinde önemli bir oyuncu olabilmek bizleri çok mutlu ediyor. Türkiye’de açık kaynak yazılımların kullanımında öncelikli olarak Finans, Telekom, Kamu ve Perakende alanındaki firmalar önde geliyor. n11.com gerek Red Hat Virtualization gerekse Openshift çözümlerinde sektöründe öncüdür ve genel olarak Türkiye’de de ilk kullanan firmalardan birisidir.”

Teknoloji Makaleleri