Cuma, Eylül 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Dell Technologies & Tech Data Turkey Neuro Marketing Project

Tech Data ve Dell Technologies Türkiye Pazarlama Ekiplerinin birlikte yürüttüğü #brainIT çalışmasıyla gelişmiş yöntemler kullanılarak BT yöneticilerinin tepkileri ölçümlendi.

Bilişim teknolojilerinin değişim hızına bağlı olarak dünyada inanılmaz bir dönüşüm yaşanıyor. BT sektörü, geçtiğimiz son on yıl içerisinde en fazla yeni meslek dalının oluştuğu ve yeni pazarların ortaya çıktığı sektörlerden biri haline geldi. Diğer taraftan dönüşümle birlikte toplanan veri miktarı her geçen gün artıyor. Artık çok farklı kaynaklardan veriler toplanıyor ve bu veriler çoğaldıkça analizi, depolanması ve korunması apayrı yeni ihtiyaçları ortaya çıkarıyor.

Bu dönüşüm, sadece BT yöneticilerini ve ekiplerini değil, aynı zamanda üst yönetimleri, pazarlama ekiplerini, satış ekiplerini, finans departmanlarını, hatta güvenlik departmanlarını da etkiliyor. Geleneksel araştırma yöntemleri, müşteri ihtiyaçlarını açığa çıkarmakta yetersiz kalıyor ve sadece değişime ayak uyduran, farklı bakış açıları geliştiren şirketler müşterilerine katma değerli hizmetler sunabiliyor. İşte bu bakış açısını temel alan Dell Technologies ve Tech Data Türkiye Pazarlama departmanları, müşterilerini daha iyi anlamak için farklı bir yöntem izleyerek #brainIT projesini hayata geçirdi.

#brainIT projesinde her gün birçok riskle karşı karşıya kalan, iş sürekliliğinden taviz veremeyen BT yöneticilerinin iş yaşamlarını çeşitli oyun senaryolarıyla canlandırdıklarını belirten Tech Data Türkiye Pazarlama Müdürü Kaan Bayram, proje hakkında şunları söyledi:

“Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Herkesin yeni bakış açılarına ve yeni bir hikayeye ihtiyacı var. Hayal ederek yeniliklere ayak uydurabilenler kazanıyor. #brainIT projemiz, müşterilerimizi en iyi şekilde anlama konusundaki taahhüdümüzü kanıtlayan büyük bir hayaldi. Araştırma ekibi bu projeyle; eğitim, üretim ve diğer genel sektörlerde çalışan BT yöneticilerinin karar verme sürecindeki yolları modellemeyi hedefledi. Projedeki simülasyonlar tamamen gerçek müşterilerle, hiçbir pozitif ya da negatif yönlendirici kullanılmadan gerçekleştirildi. Farklı sektörlerden BT yöneticilerini davet ederek, doğal bir toplantı ortamı hazırladık.”

Özel teknikler kullanılarak BT yöneticilerinin tepkileri ölçüldü

BT yöneticilerinin sunumlar ve oyunlar sırasında beyinlerinin nasıl bir tepki verdiği, sunumların hangi noktalarına odaklandıkları, gördüklerinin ve dinlediklerinin beyinlerinde nasıl bir etkileşim oluşturduğu saniye bazında tespit edildi.

Pazarlamada bilimsel bir yaklaşım olan nöropazarlama uygulamalarının kullanıldığı farklı bir çalışmaya imza atıldığını vurgulayan Bayram, “#brainIT projemizin BT sektöründe ‘ilklerden biri’ olarak tarihe geçeceğine inanıyorum. Projeyi Dell Technologies Türkiye pazarlama ekibinden Işıl Aksoylar ve Ayça Atabilgin ile birlikte yürüttük. Farklı sektörlerden çalışmamıza katılan BT yöneticilerinin belirsizlik, yönetim zorluğu, geleneksel mimariye karşı yaklaşımlarını, mutluluk anındaki tepkilerini ve hiper bütünleşik BT mimarisi konulu sunuma olan tepkilerini ve dikkat seviyelerini izleyerek ölçümledik”.

#brainIT için özel bir ortam hazırlandı

#brainIT çalışması için 4 gizli kameranın bulunduğu standart bir toplantı ortamı hazırlandı. Proje boyunca sürecin ve katılımcıların gizliliklerine büyük önem gösterildi ve sonuçları negatif ya da pozitif etkileyecek herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Tüketici verileri “varsayılan” olarak şifrelenerek takip edildi. Ayrıca analiz yapılırken veriler anonimleştirilerek katılımcıların kişisel bilgilerinin korunmasına büyük bir özen gösterildi. Sonuç olarak Müşteri İçgörüsünü (Customer Insight) açığa çıkarmak ve Müşteri Deneyimini (Customer Experience) anlamak adına bilimsel yöntemler kullanılarak ölçüm yapılabilecek bir ortam oluşturuldu. Böylece hangi değer önermelerinin tüketici nezdinde karşılık bulduğu ve hangi konuların artık BT yöneticilerini cezbetmediği gözlemlendi.

Teknoloji Makaleleri