Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Akciğer kanseri tanılarında IBM Watson kullanıldı

x-ray-istock-globaltechmagazineMelbourne merkezli Peter MacCallum Kanser Merkezi, akciğer kanseri tanıları için IBM Watson’ı kullandıklarını açıkladı.

Bu sayede klinisyenlerin akciğer kanseri hastalarını, ilgili klinik araştırmalarla eşleştirmeleri için gereken sürenin azaltılmasına yardımcı olacağı ifade edildi.

Çalışmada 102 akciğer kanseri hastasının geçmiş kayıtları kullanıldı. Klinik araştırmaların eşleştirilmesi için kullanılan IBM Watson, her bir hastayı 10 potansiyel kayıtla eşleştirdi ve normalde saatler alan manuel klinisyen eşleşmesine kıyasla yüzde 92 doğruluk elde etti.

Bununla birlikte IBM Watson, klinik çalışma uygunluğu açısından hastaları taramak için gereken süreyi yüzde 78 oranında azalttı.

Peter MacCallum Kanser Merkezi onkoloğu ve şef tıbbi bilgi memuru Dr Dishan Herath, altı ay süren denemenin “giderek daha karmaşık” deneme kriterlerini ortadan kaldırmak için yapay zeka kullanma potansiyeli gösterdiğini söyledi.

Klinik deneme eşleşmesinde devam etmekte olan gelişmelere yardımcı olmak için IBM Watson’a güçlü yönler ve sınırlamalar getirildi. Peter MacCallum, bu süre zarfında gelişmeler konusunda IBM ile birlikte çalışmaya devam edecek.

 

Kaynak : https://www.zdnet.com/article/peter-maccallum-cancer-centre-completes-ibm-watson-trial-for-lung-cancer-patients/

Teknoloji Makaleleri