Salı, Mart 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Mahkemeler Zoom üzerinden yapılabilir mi? Yargı süreçleri nasıl olacak?

Zoom-globaltechmagazineTeksas’taki bir mahkeme Zoom kullanarak ilk jüri duruşmasını gerçekleştirdi. Bu durum ülke genelindeki mahkemelerin pandemi sona erene kadar davaları ertelemek yerine bu seçeneği de gündeme getirebileceğine dikkat çekiyor.

Reuters’ın bildirdiğine göre Teksas’taki dava, Collin İlçe Bölgesi’nde yaşanan bir sigorta anlaşmazlığı davası. Yargıç Emily Miskel jüri seçim sürecini Pazartesi sabahı YouTube kanalı üzerinden canlı yayınladı.

Mart ayından bu yana ülke çapındaki mahkemeler, COVID-19’un yayılmasını durdurmak için yüz yüze işlemleri askıya almıştı. Teksas’taki bu dava, video konferans yazılımında yapılan ilk jüri denemesi oldu.

Aslına bakılırsa salgın başladığında uzaktan yargılama yapmaya başlayan ilk yer San Francisco adliye binasıydı. Hatta bazı sivil davalar canlı yayınlarla insanlara duyurulmuştu. Yargıç Vince Chhabria, bu durumun yargı süreçlerine daha fazla şeffaflık getireceğini umduğunu belirtmişti.

Ancak Chhabria jüri duruşmalarını Zoom’a taşımak konusunda bir hayli ihtiyatlı.

“Bir yargıç olarak yargılama konusu çok fazla şey hissetmekle ilgili. Yeni normalin uzaktan yargılamalara çok fazla bağımlı hale gelmesinden endişe duyuyorum.”

Yeni normale alışmak hepimizi biraz zorlayacak gibi görünüyor. Bakalım ilerleyen zamanlarda bu durum hayatımıza nasıl yansıyacak? Yargı süreçleri uzaktan gerçekleştirilebilir mi?

Teknoloji Makaleleri