Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Veri altyapısının geleceği ve NVMe teknolojisi

Western-Digital-globaltechmagazineWestern Digital’da geçirdiğim 10 yılı aşkın süre içinde, veri depolama ve altyapıda devrim yaratan birçok heyecan verici teknolojiye tanık olduğumu söyleyebilirim. Şirketimin, sektördeki öncü teknolojilerin araştırılması ve geliştirilmesine olan bağlılığı nedeniyle, kullanıcıların hayatlarını daha kolaylaştıracak NVMe gibi teknolojilerin kullanılmasına tanıklık eden ilk kişilerden biri oldum.

Bu nispeten yeni teknolojiyi hiç duymamış olabilecekler için kısaca açıklamak gerekirse, NVMe (Non-Volatile Memory Express), yüksek hızlı depolama ortamlarına erişmek için eski protokollere kıyasla birçok avantaj sağlayan yeni bir protokoldür. Biraz daha net olmak gerekirse, NVMe, ana bilgisayarı bellek alt sistemine bağlayan, yüksek performanslı, NUMA (Tekdüze Olmayan Bellek Erişimi / Non Uniform Memory Access) için uygunlaştırılmış ve oldukça ölçeklenebilir bir depolama protokolüdür. Protokol nispeten yeni, zengin özelliklere sahip ve PCIe arabirimi yoluyla işlemciye doğrudan bağlanan kalıcı bellek ortamı (NAND ve Kalıcı Bellek) için sıfırdan tasarlanmıştır.

Peki bu protokolün asıl avantajı nedir? NVMe protokolü, yüksek performanslı işlemci mimarilerine benzer şekilde, temel ortamdaki paralel, düşük gecikmeli veri yollarından yararlanır. Bu da, eski SAS ve SATA protokollerine kıyasla önemli ölçüde daha yüksek performans ve daha düşük gecikmeler sağlar. Bu sadece yüksek performans gerektiren mevcut uygulamaları hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda veri merkezindeki gerçek zamanlı iş yükü işlemleri için yeni uygulamalar ve yetenekler de sunar.

Sunulan en son yüksek performansa daha somut bir örnek vermek için şunu söyleyebilirim: NVMe, her bir sıranın 64K girişe sahip olduğu 64K’ya kadar birden fazla I/O kuyruğunu destekleyebilir. Eski SAS ve SATA yalnızca tek kuyrukları destekleyebilir ve her birinin sırasıyla yalnızca 254 ve 32 girişi olabilir.

Benim düşünceme göre, kurumlar sürekli büyüyen verilerle mücadele ederken, verilerin nasıl ele geçirildiğini, korunduğunu, erişildiğini ve dönüştürüldüğünü de yeniden düşünmeleri gerekir. Veriler, performans, ekonomi ve dayanıklılık ölçeğinde çok önemlidir. NVMe, kurumlar ve verilerle neler yapabilecekleri konusunda büyük bir etkiye sahiptir, özellikle de gerçek zamanlı analitik ve yeni teknolojiler için Fast Data ile.

Western Digital’da, özellikle WD Blue SN550 ürünümüz ile gurur duyuyoruz. Bu ürün çok kompakt bir ürün, ancak performans, dayanıklılık, hız ve kapasite ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir performans canavarı. 2400 MB/sn’ye kadar sıralı okuma hızlarıyla WD Blue SN550, çok hassas bir PC performansını hayata geçirir. Bu hız, endüstri lideri SATA SSD’lerin hızının dört katı kadardır. Bu, verilerin aktarılması için daha az zaman ve dolayısıyla PC’nizde iş yapmak için daha fazla zaman harcayabileceğiniz anlamına gelir. Belirgin yükseklikteki okuma hızlarına ek olarak, sıralı yazma performansı 1.950 MB/sn’den çok uzak değildir. Ölçeklenebilir NVMe donanımımız ve hızlandırılmış mimarimiz, bu başarıları mümkün kılıyor. Western Digital’ın güvenilirlik geleneğini sürdüren WD Blue SN550 NVMe SSD, 5 yıl sınırlı garantiye ve 250 GB – 1 TB’lık kapasite aralığına sahiptir.

Özetle, teknolojik gelişmeler açısından heyecan verici bir çağda yaşıyoruz ve bu, veri depolama altyapısı ayağı için de geçerli. Western Digital olarak bu muhteşem gelişmelerin ön saflarında yer almaya devam edeceğiz ve müşterilerimizin ister iş, isterse boş zamanları için bunlardan faydalanmalarına yardımcı olacağız.

Western Digital Türkiye Kıdemli Satış Müdürü Arkın Balıkçıoğlu

Teknoloji Makaleleri