Ana Sayfa Haberler 2020 ağ trafiği ve internet tüketimi trendleri

2020 ağ trafiği ve internet tüketimi trendleri

nokia-globaltechmagazineNokia Deepfield’ın bugün yayınladığı, 2020 yılında Internet Servis Sağlayıcı ağ trafiği ve tüketim trendlerini analiz eden Ağ İstihbarat (Network Intelligence) raporuna göre, mevcut şebekelerin internet kullanımının uçuşa geçtiği bu yıla hazırlıklı olduğu ortaya çıktı. Son on yıldaki ve 2020 yılındaki internet trafik desenlerindeki genel değişimleri inceleyen rapor, video streaming, video-konferans, online oyun ve Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) güvenliği gibi başlıca uygulama alanlarına odaklanıyor.

COVID-19 kapsamında kapanma tedbirlerinin uygulandığı Mart-Nisan 2020 döneminde, tüketicilerde ve ticarette görülen davranış deÄŸiÅŸimleri bir anda hem internetin ÅŸeklini hem de insanların internet kullanma biçimlerini dönüştürdü. Pek çok aÄŸ, sadece birkaç haftada bir yıllık trafik büyümesi yaÅŸadı (%30-50). Eylül ayında, trafik seviyesi pandemi öncesi seviyenin %20-30 üzerinde stabil hale geldi ve mevsimsel artış da buna eklenecek görünüyor. Åžubat ayından Eylül ayına kadar olan dönemde, video abonelerinde %30, ABD’deki VPN uç noktalarında %23 ve DDoS trafiÄŸinde %40-50’lik bir artış yaÅŸandı.

Pandemiden önceki on yıllık dönemde, internet –hem servis sağlayıcı ağlarında hem de Bulut (Cloud) içerik sunumuna yönelik internet mimarilerinde– zaten kapsamlı ve dönüşümsel değişimler yaşamıştı. Bu dönemde yapılan yatırımlar sayesinde ağlar genel olarak iyi durumda ve COVID-19 gibi bir krize hazırlıklıydı.

Nokia Deepfield Genel Müdürü Manish Gulyani’nin görüşleri şöyle: “Daha önce aÄŸlara hiç bu kadar ani veya öngörülemez bir talep yükü binmemiÅŸti. Kendimizi korumaya aldığımız bu dönemde gerek topluma gerekse de iÅŸletmelere temel baÄŸlantı altyapısını sunan aÄŸlara binen yük nedeniyle, aÄŸlar, servisler, uygulamalar ve son kullanıcılar ekseninde bütünü kapsayan çok boyutlu öngörülere duyulan ihtiyaç oldukça arttı. Nokia Deepfield’in yazılım uygulamaları, servis saÄŸlayıcıların bu kritik zamanlarda aÄŸlarındaki aktiviteleri anlayabilmelerine imkan tanıdı. Bu raporda dikkat çektiÄŸimiz veri ve içgörüler, servis saÄŸlayıcıların aboneleri için deÄŸer yaratmak amacıyla hizmet sürekliliÄŸini nasıl garanti edebileceÄŸini de ortaya koyuyor”.

Nokia Deepfield, sekiz aylık bir dönemde ağ trafiklerini inceledikten sonra, servis sağlayıcıların gelecekteki ağ kapasitelerini planlayabilmek ve abonelerine katma değerli hizmetler sunabilmek için kullanabilecekleri beş önemli nokta belirledi:

  • #1 AÄŸlar zaten buna göre yapılandırılmıştı: AÄŸlar talebin zirve yaptığı dönemlere dayanmayı baÅŸarmış olsalar da, Eylül 2020 verileri karantina tedbirlerinin hafifletilmesine raÄŸmen trafik seviyelerinin yüksek seyretmeye devam ettiÄŸini, yani hizmet saÄŸlayıcılarının gelecekte yaÅŸanabilecek beklenmedik durumlara karşı ek kapasite yaratmaya devam etmek zorunda kalacaklarını gösteriyor.
  • #2 İçerik saÄŸlama zincirleri geliÅŸmeye devam ediyor: Video streaming, düşük-gecikmeli online oyunlar ve video konferanslara olan talep ile bulut uygulama ve hizmetlerine hızlı eriÅŸme talebi, internet hizmet saÄŸlayıcılığı zincirinde beklenmedik bir baskı yarattı. İçerik SaÄŸlama AÄŸlarının (CDN) geçtiÄŸimiz on yılda kaydettiÄŸi büyümenin bir benzerinin önümüzdeki on yılda edge/far edge bulutta yaÅŸanması bekleniyor – bunun da içerik ve iÅŸlemleri son kullanıcılara yakınlaÅŸtırması öngörülüyor.
  • #3 Ev tipi geniÅŸbant (Broadband) aÄŸları kritik bir altyapı haline geldi: Artan ihtiyaca (upstream trafiÄŸi %30’dan fazla arttı) paralel olarak, –5G ve yeni nesil FTTH gibi– yeni teknolojilerin de yaygınlaÅŸmasıyla birlikte kırsal, uzak ve geri kalmış bölgelerde eriÅŸim ve baÄŸlantı sürekliliÄŸine yönelik önemli bir adım atılmış olacak. Daha iyi analitik bilgi, servis saÄŸlayıcıların kusursuz hizmetler ve müşteri baÄŸlılığı deneyimleri yaratıp geliÅŸtirebilmelerine imkan tanıyacak.
  • #4 AÄŸ trafiÄŸinin detaylı bir ÅŸekilde öngörülmesi kritik öneme sahip COVID-19 dönemi pek çok konuda olaÄŸanüstü koÅŸullar yaratmış gibi görünse de, aslında zaten büyük ihtimalle gelecek olan içerik tüketim, üretim ve sunum trendlerini sadece hızlandırmış olabilir. Hizmet saÄŸlayıcılarının aÄŸ, servis ve tüketimleri hakkında kuÅŸbakışı bir görünüm elde edebilmek için ellerinde gerçek zamanlı, detaylı aÄŸ analizleri olmalı ve bu analizler genel internet verileriyle birlikte okunmalıdır.
  • #5 Güvenlik hiç bu kadar önemli olmamıştı Pandemi sırasında DDoS trafiÄŸi %40-50 arttı. GeniÅŸbant (broadband) baÄŸlantı artık neredeyse herkes için temel bir ihtiyaç olduÄŸundan, aÄŸ altyapısını ve hizmetleri korumak da kritik bir önem kazandı. Dinamik ve düşük maliyeti DDoS koruması ve otomatik risk minimize etme mekanizmaları, servis saÄŸlayıcının altyapı ve hizmetlerini korumada temel mekanizmalar haline gelmekte.

Rapordaki veriler, aÄŸ trafiÄŸi ve servislerini izleme, analiz etme ve anlama amacıyla büyük veriyi (big data) kullanan Nokia Deepfield aÄŸ içgörüleri ve güvenlik uygulamaları portföyü kullanılarak Åžubat – Eylül 2020 arasında Avrupa ve ABD’deki aÄŸ hizmeti saÄŸlayıcılarından toplandı.