Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

5G RAN Slicing çözümü 5G’nin yaygınlaşmasını hızlandıracak

ericsson-globaltechmagazineEricsson, Radio Access Network (RAN) için, iletişim servis sağlayıcılarının özelleştirilmiş 5G hizmetlerini performans garantisiyle sunmalarını sağlayacak yeni 5G ağ dilimleme (network slicing) çözümünü piyasaya sundu.

Artık ticari olarak erişilebilir olan Ericsson 5G RAN Slicing çözümü, radyo kaynaklarını 1 milisaniye planlamayla bölüştürüyor ve çok boyutlu hizmet farklılaştırma işlemlerini destekliyor. Bu sayede farklı kullanım alanlarının gerektirdiği yüksek kaliteli son kullanıcı deneyimine olanak tanıyan dinamik kaynak yönetimi için uçtan uca dilimleme  yetenekleri güçleniyor.

Ağ dilimleme, tek bir ortak altyapı üzerinden farklı hizmet türlerinin sunulabilmesi için birden çok mantıksal ağ desteği sağlıyor. Gelişmiş video, araç içi bağlantı ve artırılmış gerçeklik gibi 5G gelir fırsatlarından yararlanılabilmesi açısından büyük önem taşıyor. Ericsson tarafından yapılan bir araştırmaya göre, servis sağlayıcıların hizmet kapsamında yer alacak tüketici pazarının 2030 yılına kadar 712 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Kurumsal segmentte, sadece ağ dilimleme pazarının 2025 yılına kadar 300 milyar dolar (GSMA verileri) olacağı tahmin ediliyor. 5G ölçeği büyüdükçe, servis sağlayıcılar bulut tabanlı oyunlar, akıllı fabrikalar ve akıllı sağlık hizmetleri gibi yenilikçi ve yüksek gelir getiren kullanım alanlarını hedefleyerek yatırımlarının getirisini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor.

Ericsson Network Ürün ve Çözümleri Lideri Per Narvinger konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Ericsson 5G RAN Slicing çözümü, spektrum açısından çok daha verimli radyo erişim ağı dilimlemesi sağlamak için radyo kaynaklarını dinamik olarak optimize ediyor. Hızlı ve verimli hizmet sunumu için uçtan uca yönetim desteğini arttırarak diğer çözümlerden farklılaşıyor. Böylece, servis sağlayıcılara farklı kullanım alanları  ve 5G yatırımlarından gelir elde etmek adına gereken farklılaşmayı sağlarken performans garantisi de sunuyor. İnovasyon platformu olarak 5G ile müşterilerimize değer katmaya devam ediyoruz” dedi.

Ağ dilimleme, en önemli 5G dağıtım modellerinden biri. Ericsson’ın, tüketici segmenti ile işletmeler ve sektör dikeyleri için video destekli uzaktan işlemler, spor etkinlikleri için arttırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, TV ve medya yayınları, bulut tabanlı oyunlar, akıllı şehirler, endüstri 4.0 uygulamaları ve kamu güvenliği gibi çeşitli kullanım alanlarını  içeren dünya genelinde devam eden 5G RAN Slicing anlaşmaları bulunuyor.

KDDI Mobil Teknolojilerden Sorumlu İcra Kurulu Başkanı Toshikazu Yokai konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Ağ dilimlemenin sağladığı uçtan uca yönetim, 5G’den gelir elde etmenin en önemli unsurlarından biri ve RAN Slicing çözümü bunun gerçekleşmesine yardımcı olacak. RAN Slicing, radyo kaynaklarını mobil ağımızdaki farklı dilimler arasında verimli bir şekilde paylaşarak, müşterilerimizin ihtiyaç duydukları kalite güvencesini ve düşük gecikme süresini sağlayacak.”

Strategy Analytics Ağ ve Hizmet Platformları Direktörü Sue Rudd ise şunları söyledi: “Ericsson, gerçek zamanlı olarak hizmet kalitesini garantilemek için gömülü radyo kontrol mekanizmalarını kullanarak 1 milisaniyenin altında dinamik radyo kaynak bölümlemesine dayalı RAN Slicing ile eksiksiz uçtan uca çözüm sunan ilk tedarikçi olarak öne çıkıyor. Bu tamamen uçtan uca yaklaşım, “sabit dilimleme” nedeniyle yüzde 30-40 spektrum kapasitesi kaybı olmadan, yerel olarak güvenli bir şekilde sanallaştırılmış özel RAN dilimleme sağlamak için radyo optimizasyonunu politika kontrollü ağ yönetimiyle bütünleştiriyor. Ericsson’ın gerçek zamanlı dinamik RAN dilimleme özelliği, e2e dilimlemeyi kârlı hale getirmek için “RAN boşluğunu” dolduruyor.” 

Ericsson 5G RAN Slicing

Ericsson 5G RAN Slicing çözümü, dinamik radyo kaynak bölümlemenin etkili kullanımına, dilimlere duyarlı hizmet uygulamasının kalitesine ve hizmet düzeyi sözleşmesinin yerine getirilmesi için dilim yönetimi işlevselliğine olanak tanıyan benzersiz, çok boyutlu bir hizmet farklılaştırma yönetimi sunar. Ericsson’ın radyo alanındaki uzmanlığı ile esnek ve ölçeklenebilir bir dilimleme mimarisi üzerine inşa edilen çözüm, en iyi spektrum verimliliği için radyo kaynaklarını 1 milisaniyelik zamanlamayla dinamik olarak paylaşır. Bu, servis sağlayıcıların daha fazla esneklik ve çok yönlülük ile farklı kullanım alanları sunmalarına olanak tanır. Hızlı hizmet teslimi için uçtan uca ağ dilimleme yönetimi desteği sağlar ve sanal, karma ve özel ağlar için iş modellerini destekler. Çözüm, aynı zamanda görev ve zaman kritik iletişim hizmetleri gibi kullanım alanlarını da güçlendirir.

Teknoloji Makaleleri