Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Intel, DARPA programında Microsoft ile işbirliği yapacak

intel-blue-globaltechmagazineIntel yaptığı açıklamada İleri Savunma Araştırmaları Kurumu DARPA ile kurumun Sanal Ortamlarda Veri Koruma (DPRIVE) programında çalışmak üzere bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Program tam benzer yapılı şifreleme (FHE) için bir hızlandırıcı tasarlanmasını amaçlıyor. Programın bulut ekosistemi ve benzeryapılı şifreleme konusundaki başlıca iş ortağı Microsoft.

Microsoft, Microsoft Azure ve Microsoft JEDI bulut gibi bulut çözümlerinde test ederek geliştirdiği teknolojinin ticari olarak benimsenmesine ABD hükümeti ile birlikte öncülük yapacak. Çok yıllık program, Intel Labs, Tasarım Mühendislik Grubu ve Veri Platformları Grubu gibi birden çok Intel grubunun ortak çalışmaları ile veri güvenliğinin “son hattı” olan tamamen şifrelenmiş veri üzerinde şifre çözme anahtarlarına erişmeksizin bilgi işlemi mümkün olacak.

Intel Labs baş mühendisi ve DARPA DPRIVE Programı baş araştırmacısı Rosaria Cammarota şunları söyledi: “Tam benzeryapılı şifreleme, verileri kullanım halindeyken koruma yolları arayışında hala bizi zorlamaya devam ediyor. Verileri kullanılmazken ya da nakil halindeyken korumaya yönelik olarak güvenilir uygulama ortamları ve diğer gizli bilgi işlem teknolojileri alanında önemli gelişmeler görülse de, veriler işlendiği esnada şifresiz olduğundan bu aşamada potansiyel saldırılara maruz kalabiliyor. Bu da sıklıkla verilerimizi tamamen paylaşmamızı ve verilerimizden maksimum değer sağlamamızı engelliyor. DARPA tarafından bu program için teknoloji iş ortağı olarak seçilmekten dolayı memnuniyet duyuyor ve hem onlarla hem de Microsoft’la gizli bilgi işlemin bu yeni faslını geliştirmek ve herkes için tam benzeryapılı şifrelemenin sunduğu olanakları ortaya çıkarmak için birlikte çalışmayı heyecanla bekliyoruz.”

Tam benzeryapılı şifrelemenin demokratik şekilde benimsenmesi: Sektörde tam benzeryapılı şifrelemenin benimsenmesi, kriptolu metinler üzerinde verilerin tam benzeryapılı şifreleme yöntemleri kullanılarak işlenmesi yoğun verili bir işlem olduğundan ve basit işlemler için bile büyük bir performans yükü getirdiğinden bugüne kadar yavaş ilerledi.

DARPA DPRIVE programı kapsamında Intel, şu anda tam benzeryapılı şifreleme ile ilişkili performans yükünü azaltmak için uygulamaya özel bir entegre devre (ASIC) hızlandırıcısı tasarlamayı planlıyor. Tamamlandığında, hızlandırıcı tam benzeryapılı şifreleme iş yüklerinin mevcut CPU-güdümlü sistemler üzerinde yürütülmesinde çok büyük bir iyileşme sağlayabilir ve potansiyel olarak kriptolu metinlerin bilgi işleme süresini beş kat azaltabilir.

Bulut altyapısı, yazılım yığınları ve tam benzeryapılı şifreleme alanlarındaki uzmanlığı ile Microsoft, hazır olduğunda bu teknolojinin ticarileştirilmesinin hızlandırılmasında kritik önem taşıyan bir iş ortağı olacak; verinin yaşam döngüsü boyunca gizliliği teşvik ederken ücretsiz veri paylaşımı ve işbirliğini mümkün kılacak.

Azure Global, Baş Teknoloji Direktörü ve Microsoft Mission Systems Başkan Yardımcısı Dr. William Chappell ise şunları söyledi: “DARPA DPRIVE programına bulut bilişim ve benzeryapılı şifreleme konusundaki uzmanlığımızı sunuyor olmaktan ve müşterilerimizin veri güvenliği konusundaki son açıklarını da kapatmaya yardımcı olmak – verilerin ister depolanırken, ister nakil halindeyken, ister kullanım halindeyken güvenliğini ve gizliliğini korumak- için tamamlandığında bu dönüştürücü teknolojiyi ticari kullanıma hazır hale getirme konusunda Intel’le işbirliği yapacak olmaktan dolayı çok memnunuz.”

Çok yıllık DARPA DPRIVE programı tasarım, geliştirme ve çip üzerindeki bir sisteme ve komple bir yazılım yığınına entegre edilecek temel IP bloklarının doğrulanması ile başlayarak birçok aşamadan geçecek. Proje boyunca Intel yaygın ölçekte benzeryapılı şifrelenmiş verileri kullanarak yapay zeka eğitimi ve çıkarım iş yükleri konusunda önceden belirlenmiş performans hedeflerini baz alarak ilerlemeleri değerlendirecek. 1 Hızlandırıcının tasarımı için gereken temel teknolojileri geliştirmenin yanında, Intel ve Microsoft uluslararası standart kuruluşlarıyla birlikte çalışarak tam benzeryapılı şifreleme için uluslararası standartlar geliştirecek. Intel ayrıca bu alanda gerçekleştirilmekte olan akademik araştırmalara yatırım desteği vermeye devam edecek.

Teknoloji Makaleleri