Salı, Mart 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Influencer Marketing’de başarı için üç kural

SEM-globaltechmagazineInfluencer marketing sektörünün dünyadaki büyüklüğünün 10 milyar doları bulduğunu belirten SEM Genel Müdürü İhsan Ceyhan Solak, sektörün 2021’de 15 milyar dolara ulaşacağını belirtti. Solak, markaların influencer marketing yaparken mikro influencer’ları daha çok tercih ettiğini belirterek, başarının hedef kitleye odaklanmakla geldiğini anlattı. Solak “Influencer marketing yaparken doğru seçimler ve detaylı analiz ile bütçe kullanımı en önemli konulardır, markalar ‘bu aralar’ moda oldu diye influencer marketing yaparlarsa, istenen sonuçları alamazlar” dedi.

Influencer Marketing sektörü, Covid-19 ile beraber dünyanın eve kapanması sürecinde sosyal medyaya olan ilgilinin yüzde 70 oranında artması ve kişilerin dünya genelinde ortalama 6 saatini internette geçirmesiyle beraber hızlı bir yükseliş kaydetti. Verilere göre; influencer marketing sektörü dünya genelinde son 5 yılda 6 kat büyüdü ve 10 milyar dolarlık hacme ulaştı. Uzman değerlendirmelerinde ise, sektörün online hayatın hızlanarak devam ettiği 2021 yılında da yükselişini sürdürerek, 15 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı belirtildi. SEM Genel Müdürü İhsan Ceyhan Solak, influencer marketing alanında fenomen sayısının dünya genelinde 38 milyona ulaştığını ifade etti. Her geçen gün influencer sayısının arttığını kaydeden Solak, şu bilgileri verdi:

10 Yıldır Influencer Marketing Var

“Influencer marketing hayatımıza gireli 10 yıl oldu. Bugün ulaştığımız noktada bilgilerimizi yeniden ele almak, sektörü doğru değerlendirmenin en önemli kaynağını oluşturuyor: Influencer marketing; özel takipçi kitlesine sahip ve kendi alanında uzman olan kişilerin onayını alan ürünü takipçilerine anlatmalarıyla meydana gelen bir pazarlama çeşidi. Peki, bu çalışma nasıl gerçekleşiyor? Öncelikle influencer marketing yaparken şunları sormak lazım: Nasıl bir strateji uygulayacağım? Medya planlama süreci, benim pazarlama alanımda nasıl bir rol oynayacak. Bu sürece ne kadarlık bir bütçe ayıracağım? Hangi hedefleri koyacağım? En önemlisi de hangi fenomen ile çalışacağım ve kampanyayı nasıl kurgulayacağım? Bu sorular, influencer marketing yapmak isteyen tüm markaların aklını meşgul ediyor. Ama yanıtlarını bulmak o kadar zor değil. Önemli olan, influencer marketing yapmanın alfabesini bilen kuruluşlardan destek almaktır. Bu da, beraberinde başarıyı getirecek.”

Planlama Yapmak Çok Önemli

Influencer marketing yaparken stratejiyi doğru belirlemenin çok önemli olduğunun altını çizen SEM Genel Müdürü İhsan Ceyhan Solak, “Influencer marketing yaparken dijital etkileşim kanalına uygun strateji, bütçe uygulaması ve bu çalışmanın sonuçlarının ölçümlenmesi oldukça önemli. Bu çalışmayı yaparken, dijital kanallar hem kendi içinde bağımsız olmalı, hem de diğer pazarlama kanalları ile uyumlu şekilde hareket etmeli. Doğru yapılmış bir medya planı da bu influencer marketing çalışmasına değer katacaktır. O nedenle en önemli şey güçlü bir strateji oluşturmaktır.  Günün sonunda ulaşmak istediğiniz amaç net ve tanımlı olmalı. Sadece ‘bu aralar’ moda oldu diye influencer marketing yapmak, istenen sonuçları vermez” dedi.

Ürün ile ilgili farkındalık yaratmanın önemine değinen Solak, “Bunu influencer marketing sisteminin tüm birleşenlerini yerine getirerek yapabilirsiniz. Önemli olan lansman sürecinizi desteklemek, kampanya döneminizi duyurmak, özel gün satışlarınızı arttırmak, satışları iyi giden bir ürününüzü daha fazla desteklemek, rekabete açık olan ürününüzün değerlerini hedef kitleye hatırlatmaktır. Bu alanda da influencer marketing’i kullanmak geriyor. Bugün iyi bir medya planlaması yapılarak başarıya ulaşmak mümkün” diye konuştu.

Hedefi Doğru Belirleyin

Global çapta yapılan influencer marketing çalışmasını incelemek, bu işi yapan ekiplerden görüş almak ve tahminlere dayalı çalışmalar yapmanın başarıyı yakalamak için yeterli olmayacağını anlatan İhsan Ceylan Solak, başarılı bir influencer marketing kampanyası için şu önerilerde bulundu:

“Influencer marketing çalışmasını tek başına yani profesyonel yardım almadan yapmaya çalışan markalar görecekler ki, bu alanda ulaşmaya çalışacakları sonuç verileri oldukça kısıtlı. Önemli olan işin profesyonelleriyle çalışmaktır. Türkiye’de influencer marketing bütçeleri, markaların tanıtım bütçelerinin yüzde 20’sine ulaşmış durumda. Özel gün ve dönemlerde bu oran yüzde 35’lere ulaşıyor. Birçok farklı kanalda influencer marketing çalışması yapılıyor. Önemli olan başarılı bir influencer marketing çalışması için, hedefi doğru belirlemektir. Markalar hedeflerine giden yolun uzun olduğunu bilmeli; sabırlı davranmalı. Ürün lansmanı için erişim hedefi koyarken, stoğu fazla olan ürünler için satış hedefi belirlenmeli, dijital mecralarının öne çıkarılması için de etkileşim hedefi koyulmalı. Bütçeleme bunlara göre doğru yapılmalı.”

Mikro Fenomenler Tercih Sebebi

Influencer marketing çalışmalarında fenomen seçiminde markaların kafasının karışık olduğunu anlatan Solak, “Markalar ‘Kimi seçmeliyim, takipçi sayısı çok olanı mı yani makro denilen 500 bin ile 1 milyon takipçisi olan influencer’ı mı, yoksa mikro denilen 15 binden küçük ama belli bir kitleye seslenen influencer’ı mı’ diye düşünüyorlar. Bu sorular bitmiyor. Önemli olan markanıza ve kendinize uygun influencer seçiminden önce, hedef kitlenin marketing çalışmasını yapacağınız zaman o çalışmaya uygun olup olmadığını bilmektir. Sonuçta, hedef kitlenizi onlar oluşturuyor. Takipçi sayısı gibi veriler kampanyanızla ilgili sorulara ışık tutabilir ama hedef kitlenin davranışlarını bilmek, makro ya da mikro fenomenden mi etkilendiklerini anlamak başarıyı getirecektir” diye konuştu.

Markaların mikro fenomenleri daha fazla tercih ettiğini anlatan SEM Genel Müdürü İhsan Ceyhan Solak “Çünkü markalar tanıtacakları özel ürünün değerinin korunmasını istiyor. Araştırmalar da mikro fenomenlerin makro fenomenlere göre Instagram’da 3, Youtube’da 4 kat daha fazla etkileşim aldığını ortaya koyuyor. Ayrıca birden fazla platformda yer alan bir fenomen ile influencer marketing yapıldığında ise TikTok Youtube’dan 10 kat, Instagram’dan ise 5 kat daha fazla etkileşim alıyor” dedi. Kampanyaların konusunda uzman ekiplerce yapılmasının markanın kazandığı bir marketing çalışması olduğunu anlatan Solak “Fenomen kendi kitlesini en iyi bilen, o kitle ile günden güne geliştirdiği iletişimin alt yapısına sahip tek kişi. O kişi, kitlesine uygun bir kurguyu ‘doğal’ yollardan üretebilmeli. Üretebiliyorsa siz de onunla çalışmalısınız. Bırakın işini yapsın. Marka renkleri ile onları giydirmek, marka söylemleri ile konuşturmak, marka imajına sokmak bu işi sıradan bir reklamdan bir adım öteye geçiremez. Influencer marketing’de veri analizi yaparak arama ağı reklamları çıkmak, video reklamları yayına almak, yeniden pazarlama faaliyetlerini planlamak markaları daha başarılı kılacaktır.  Araştırmalarımız influencer marketing faaliyetlerinin sadece kampanya dönemlerinde değil, sürekli iletişim ile devam etmesi, kitlelerin söylemlerinizi içselleştirmesinde önemli rol oynadığını gösteriyor. Henüz markaların sadece üçte biri sürekli iletişim planını hayata geçirebiliyor” ifadelerini kullandı.

Profesyonel Destek Alınmalı

Influencer marketing hizmeti veren ajanslar ve platformların sayısının dünya genelinde 5 yıl önce 190 olduğunu ama bugün 1.500 oyunculu bir sektöre dönüştüğünü anlatan Solak, Türkiye’de de bağımsız ajansların sayılarının her geçen gün arttığını belirtti. Solak “Influencer marketing çalışmasını markalar kendi ekipleriyle yapmak yerine bu işin uzmanı ekiplerle yaparlarsa daha yüksek başarıya ulaşabilirler. Bu sayede markalar kampanyalarını ‘tecrübe’, ‘analiz kabiliyeti’ ve ‘dijital olgunluk’ incelemeleriyle yapmış olurlar. Başarı ile teslim edilen ve analizlerinin doğru kaydedildiği her kampanya bir sonraki için altın değerinde iç görü sunar. Daha da önemlisi influencer marketing kampanyalarını, diğer dijital pazarlama kanallarına entegre edebilme yetisi markaların rekabetteki en önemli sırrını ortaya koyuyor. SEM olarak tüm bu konularda müşterilerimize en iyi deneyimi sunmak için çalışıyoruz” dedi.

Teknoloji Makaleleri