Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kompozit yapay zeka uygulamaları 2022’ye damga vuracak

sas-globaltechmagazineİleri analitik şirketi SAS’a göre “Composite AI” (kompozit yapay zeka) kavramı 2022’de dünyaya damgasını vuracak.

SAS Güneydoğu Avrupa Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Lideri Altan Atabarut 2022 yılında veri analitiğine dair öngörülerini paylaşarak şunları ifade ediyor:

“Kompozit yapay zeka, belirli bir iş problemi için en uygun yapay zeka metodolojilerinin kombinlenerek kullanılmasına dayanıyor. Bu seçenekler, ‘metin analitiği, görüntü ve ses işleme için sinirsel ağlar, denetimli ve yarı denetimli öğrenme modelleri, zaman serilerinin tahmini, optimizasyon gibi geleneksel makine öğreniminin yanı sıra anlamsal çıkarım, bilgi ağları ve nedenselliğin modellenmesi gibi yenilikçi tekniklerin bir arada kullanımını içeriyor. Bunların yanı sıra devlet kurumlarının ve belediyelerin dijital dönüşümlerinin öncelik haline gelmesini öngörüyoruz. Türkiye’de kamu alanında yapay zekayla verimliliğin artması, kurum ve bireylerin de yararına olacaktır. Tedarik zincirinde yapay zeka kullanımıyla yaşanan dalgalanmaları tahminleyip önlem almak  kritik hale gelecek. Dünyada çip krizi ve pandemiden sonra toparlanma gösteren ekonomilerin aşırı talebi sonucu konteyner kıtlığı gibi durumlar bizleri de yerelde etkiliyor. Türkiye’de ise lojistik, rotalama, envanter optimizasyonu, fiyatlama optimizasyonu başlıklarının popüler hale geleceğini düşünüyoruz. Türkiye’nin ekonomisinde de önemli rol oynayan tarım alanında ise hastalıkların oluşup yayılmasını önlemek üzere küçük ve büyük baş hayvanların canlı takibine ilişkin analitik uygulamaların yaygınlaşmasını bekliyoruz. Bu gelişmeler Dünyada yeni salgınların oluşmasını önlemde faydalı olacağı gibi Türkiye’de de hayvancılık alanı için verimlilik sağlayacak uygulamaların habercisi olacaktır.”

Dijital dönüşüm stratejileri pandeminin de etkisiyle her sektörde önemini artırırken ortak iş zorluklarının çözülmesi, daha verimli iş süreçleri elde edilmesi ve dijitalleşme hedeflerine hızla ulaşılması noktasında teknoloji yatırımlarını da vazgeçilmez hale getiriyor. Gartner’a göre dünya çapındaki bilgi teknolojilerine yönelik harcamalar %5,5’lik bir artışla 2022’de 4,5 trilyon dolara ulaşacak. Hal böyle olunca harcamaların yoğunlaşması beklenen yapay zeka, veri analitiği, siber güvenlik, kurumsal yazılımlar, yerel bulut sistemleri gibi stratejik alanlarda öne çıkacak gelişmeler ve trendler de merak konusu haline geliyor.

Teknoloji Makaleleri